用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私小 vs St. Paul Catholic vs St. Francis
樓主: Vijoyce
go

聖心私小 vs St. Paul Catholic vs St. Francis [複製鏈接]

引用:認真三間都是好學校,成績是其次,最重要是

原帖由 HauMiranda 於 16-01-06 發表
認真三間都是好學校,成績是其次,最重要是適合自己的女兒。建議樓主帶女女到學校走一趟,看看學校的環境、 ...
Is the nearby construction work a nuisance to the students ? Air quality and noise pollution aspects . Thanks

引用:ANYWAY..+多謝大家詳細資料..+已經是BONUS+

簽名被屏蔽

我係st Francis xx年前的用家,成日都見到有人話學校好谷,我會反問自己乜我有咁叻咩可以讀得上人人聽名已經驚左既學校,只想講適合係最重要的
我記得我頭一兩年係覺得有點吃力外,高小至中學我係讀得舒服的,功課係忙,有補習,但放學之後我仍然好多時間同同學講電話,睇電視,刨Yes,學琴,成績一直中上
老實講,中學收8成,升中壓力已經比大部分小學生細好多…可能因為咁,我甚至聽過有人話我地學校出來的人無乜鬥心,呢點我係認同的
仲有,選擇學校,家庭支援好重要…我雙親都無咩點讀書唔識英文,邊會識揀學校…揀st francis 純粹近家…所有野都係靠自己,st Francis 對我嚟講係極限…如果當年讀既係同區的Paul con 和 marymount,可能一早就要轉校了

引用:我係st+Francis+xx年前的用家,成日都見到

簽名被屏蔽

其實今時今日St Francis亦冇外面講得咁谷咁多功課。先講功課,我女小一、小二時,連改正每日約5至9樣功課不等,中文較深,有時唔識做要等我放工教佢,其他基本上佢自己搞掂,我會check功課,希望佢返黎小啲改正。

今年小三,功課明顯小咗(唔知係咪同外界嘈得勁、定同有家長反映過有關,希望之後都係咁),平均每日只有4至6樣,weekend同聖誕假都小咗好多。佢而家完全自己搞掂,有時喺學校已經做晒功課,最多剩三樣返屋企做,我亦唔再check功課。

由小一至今,佢每日大約下午4:15返到屋企,換衫、食茶點、做功課、執書包,一般完成晒大約5:45就落公園玩。

至於谷唔谷嘅問題,學校默書次數少(隔星期默中、英,但唔係每個星期都默),小測叫做溫習紙,成績唔計入成績表),一年考三次試,只考中、英、數常4科(6年班加埋音樂科筆試),考試出卷屬合理,冇話教淺考深。

喺咁嘅情況下,我女至今都係做完功課就玩,平日唔溫書,只係考試前兩星期集中溫。

對於怕囡囡會唔會跟唔上嘅問題,啲確好睇個別情況。我女係12月細女(班中有超大亦有超細),讀超開心唔谷嘅學券幼稚園,成績一直keep住喺上上水平。我曾經喺家長日問老師佢憑乜嘢可以有咁嘅表現,老師答:1、專注,2、個人能力,3、閱讀習慣;among all factors, 專注喺初小係最重要嘅。

希望以上幫到大家解答某些疑團。

Vijoyce    發表於 16-1-9 00:30
mamabianca  好詳盡! 少了對St. Francis的誤解  發表於 16-1-8 12:01
kathyl331    發表於 16-1-8 10:42
hppa    發表於 16-1-8 09:20

引用:其實今時今日St+Francis亦冇外面講得咁谷咁

原帖由 oh_really 於 16-01-08 發表
其實今時今日St Francis亦冇外面講得咁谷咁多功課。先講功課,我女小一、小二時,連改正每日約5至9樣功課不 ...
聽你咁講真係消除好多家長心中的疑慮,講真St Francis真係一間好好嘅學校,校舍又大又新,起碼無聽過要轉直資及搬校咁嘅煩惱,安定過另一間女校。

回覆 miumiu98765 的帖子

我自己喺St Paul's Sec 畢業,坦白講對SPSS最有情意結,好想囡囡入返St Paul's,但三年前自行選校時,已有搬遷傳聞,而20分在手又唔敢博Marymount,所以揀咗St Francis。另外,St Francis有兩班普教中、兩班粵教中,可以自己按本身喜好選擇,冇精英班,我覺得幾好。名次只有班1至10名,我唔覺得學校太著重成績,冇聽過家長話囡囡成績唔好老師俾壓力,at least初小冇聽過。家長們大都非常友善,大家都知道大部份可以升上直屬中學,所以亦唔覺得太著重成績或比較,反而好樂意互相幫助,亦樂見媽咪們同囡囡們都可以做long term friends。
唔係想show off,但為免大家誤會,再講清楚啲。我女係乖而專心嘅小朋友,加上本身資質唔錯,所以讀得算輕鬆。咁唔代表其他小朋友覺得唔辛苦。

回覆:miumiu98765 的帖子

我女都係讀St. Francis, 今年P.6,  功課量我覺得ok, weekend 係會比較多d, 我喜歡st. Francis三考,相對兩測兩考無咁大壓力,11月第一次考試,考完試可以輕鬆放聖誕假,第二次考試係三月頭,都唔會撞假期後即刻考試的情況,欣賞學校品德教育,自主學習,我沒有檢查功課,阿女都會自律完成所有功課除左唔識的題目。

引用:我女都係讀St.+Francis,+今年P.6,++功課量

原帖由 Chloe媽媽 於 16-01-08 發表
我女都係讀St. Francis, 今年P.6,  功課量我覺得ok, weekend 係會比較多d, 我喜歡st. Francis三考,相對兩 ...

相對某神校次次都係放完假先考試,St Francis 真係好為學生著想!

回覆:聖心私小 vs St. Paul Catholic vs St. Francis

我是今年st francis小一家長,本來聽埋好多comment話功課多,已經有心理準備,但不知道是不是因為近日TSA爭議,我覺得功課可以話係少,一般來說導修堂可以完成80%,餘下的20%專心的女孩子應該15分鐘可以完成。隔個禮拜中英默,每次會比一個禮拜時間溫,平時有不計分的評估。我們由happy kindergarten上來,最初適應都辛苦架,特別係早起身和中文,但經過3個月的磨合,阿女的中文真係突飛猛進,d字都開始似樣少少(還是要提醒)。學校是好傳統,ie老實講都幾悶下的學校,課外活動選擇少,對小朋友要求都嚴,不過so far阿女都開心的。

Vijoyce    發表於 16-1-9 00:31

回覆:聖心私小 vs St. Paul Catholic vs St. Francis

至於樓主要比較的呢三間,小學的學術程度好難比較,但以其直屬中學部的公開試成績計,排名應該係:sp> sh> sf,升讀直屬中學比例應該sp和sf差不多,sh競爭大d。sh私校容許抽獎的話,要比較的只是sp和sf吧。sp會搬去柴灣轉全日,臨時校舍我估應該麻麻,但也不過三年的事。真正青菜蘿蔔各有所愛。

Vijoyce    發表於 16-1-9 00:32

引用:至於樓主要比較的呢三間,小學的學術程度好

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+stepyau+於+16-01-08+發表至

原帖由 wanchaipapa 於 16-01-08 發表
既然sp排第一,附帶條件是三年搬遷,不過另一面又是今年難得競爭的人少了,可以以最大機會抽入這排第一的學 ...
同意,我當日因為半日時間安排不到而沒有選,現在讓我再選擇的話,我也會心動 - 不是說sf不好,so far我好滿意,但人望高處好正常。但話說回來,no pain no gain,假設d小朋友本身質素差不多,但公開考試成績較好,我相信當中一定有所付出,另外,兩校成績差距不大的話,未來可能追近也說不定。sf應該屬於四平八穩之選,如樓上師姐所講,可能蕃薯妹會缺乏鬥心,因為環境不需要她們有鬥心;sp應該屬於希望跟上一層樓的選擇。

回覆:stepyau 的帖子

我女喜歡SF學校生活,我想同學間沒有鬥爭下相對她們會建立一份真摰的友誼,小女讀到第六年了,我和家長們都建立了一份可貴的友誼,希望升到中學後囡囡們同家長們都能保持這份友誼!

引用:我女喜歡SF學校生活,我想同學間沒有鬥爭下

原帖由 Chloe媽媽 於 16-01-08 發表
我女喜歡SF學校生活,我想同學間沒有鬥爭下相對她們會建立一份真摰的友誼,小女讀到第六年了,我和家長們都 ...
agree,我so far都好滿意sf。

回覆:stepyau 的帖子

中學部擴建,最近參觀了中學部新校舍(phase 1),好靚!有空中花園,(phase 2)好似會於兩年後落成, (中學部+小學舊校址),到時校舍會好大!

引用:Quote:原帖由+wanchaipapa+於+16-01-08+發

簽名被屏蔽

回覆 Chloe媽媽 的帖子

之前我都有返新校舍影相,我就最想見到四個天使快啲出返嚟

小小離題:我當年讀東區地區中小,升中第一志願係SPSS,媽咪怕我派唔到,所以一早自己入紙申請去考,類似今日嘅扣門。我仲記得當時成個hall都坐滿晒人筆試,我感覺係:嘩!大場面,我是劉佬佬逛大觀園。

筆試pass咗,面試係派位當日攞住結果去見校長,我派唔到,但最終面試又過關有幸入到SPSS,而呢關可以講係我人生中好重要嘅一頁。我入到SPSS發覺好多人都好叻,我中一第一個學期全級210幾人排名120幾,隨後拾級而上,到中二大考升到全級排名約30。讀完中一已經發現成績好同唔好嘅同學水平差好遠,到中四分科時入到Science精英班,更發現名校中成績好嘅的確係尖子,其他好多都不外如是。這令我相信無論喺邊間讀都有叻、普通同成績差嘅學生。係叻嘅,去到邊度都可以表現出色。所以我個人唔會追逐神校,只想囡囡讀好學校。我覺得St Francis比較低調、humble,係好好嘅選擇。

回覆:acaiberry 的帖子

yeah! bring back our angel!!

‹ 上一主題|下一主題