用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私小 vs St. Paul Catholic vs St. Francis
go

聖心私小 vs St. Paul Catholic vs St. Francis [複製鏈接]

聖心容許大抽獎, 12網心儀 St. Paul & St. Francis, 如何選?

小女就讀開心幼稚園, 活動教學, 性格開朗活潑, 但可以專心讀書, 亦喜歡閱讀, 有小聰明, 記憶力不錯...

那所女校適合?

16    0    0    0

回覆:Vijoyce 的帖子

聖心小六人數有些年份會多些, 有些年份會少些(因班房数目影響某年小一開班人數), 先了解下你女女入讀那一年將來有多少人競爭中一學额, 在心裡打個底先, 再想下對女女升聖心中学有沒有信心. 其次看你的情況似住12網, 既然有聖心私小Backup可搏12網三間女校, 相信這3間升上直属中学的競爭都比聖心少. St Pauls Cat會搬去柴灣幾年, 利申我是St Pauls Cat家長, 但客觀地說始終路程暫時係遠咗, 一動不如一静考慮St Francis 和MPS似乎stable 些.

引用:聖心容許大抽獎,+12網心儀+St.+Paul+&+St.+

原帖由 Vijoyce 於 16-01-03 發表
聖心容許大抽獎, 12網心儀 St. Paul & St. Francis, 如何選?

小女就讀開心幼稚園, 活動教學, 性格開朗活 ...
你提出的幾間小學都屬傳統學校, 合有自律性的孩子, 但即是如此每間学校都會有活潑開朗而又讀得好的学生. 簡單來說這幾間都適合你女女性格.

回覆:聖心私小 vs St. Paul Catholic vs St. Francis

I like SPCPS more than SH

升中壓力冇咁大

回覆 NatalieBaby 的帖子

謝謝分享

本人暫時不太介意升中的問題, 最重要女兒讀得開心, 唔開心成績不好, 未去到小五小六可能已經轉校。
我知3間學校都谷, 但那所比較CARING? I MEAN唔會少過80分就比老師訓話, 或家長群容易相處.. 我不敢報 MARY MOUNT其中一個原因是比較屬貴族學校, 本人家庭只是小康之家, 怕囡囡入讀後會有影響(會諗多左嗎??), MARY MOUNT雖然初小唔太谷, 但家長都比較貴族, 成績都有很大的競爭??!!

至於 St. Paul, 原本就是喜歡半日, 及比St. Francis 同學與同學間競爭不太大(可能升中學位較多).. 所以自行15分都選了St. Paul, 但現在沒有半日 又搬校舍, 自出了狀元後課程深左(有朋友在讀4年級) ..  所以St. Francis 又浮上心頭.. 升中有一定學位, 校舍新, 又唔會轉直資.. 唯考慮功課多.. 同學與同學間競爭大..

引用:回覆+NatalieBaby+的帖子 謝謝分享本人暫

原帖由 Vijoyce 於 16-01-04 發表

謝謝分享
我同你情況好相似!我女大坑真幼,happy school,活動教學,舊制,仲有得大抽獎。阿女比較文靜,愛閱讀,肯坐定定型。本身好鍾意真小。身邊的親朋戚友成日話,有得大抽獎梗係抽啦,抽中好的學校又可以慳番6年學費。。依家諗吓揀邊間做甲一乙一。本身喜歡半日制的St Paul Catholic ,而且又係中文小學(我喜歡中文小學+英文中學呢個組合),但搬去柴灣臨時校舍,自己接送要1小時一程(用Google map計時間)。瑪利曼就近屋企少少,但都有擔心學校文化會不會好「貴族」?我同老公心目中理想的小學,係功課量合理、唔谷TSA、學術唔會教深一年、唔會唔夠80分就俾壓了力小朋友、校風純樸。依家仲15、16唔知抽唔抽好⋯⋯如果抽,唔知抽邊間好?其實如果唔計學費,有坑小offer,是否留在坑真小較好?

tam_bb 發表於 16-1-4 11:36
我同你情況好相似!我女大坑真幼,happy school,活動教學,舊制,仲有得大抽獎。阿女比較文靜,愛閱讀,肯 ...
坑真初小既功課量同程度,應該比灣仔區大多數較熱門既官津小學還要少和淺
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝分享
最重要女兒讀得開心, 唔開心成績不好, 未去到小五小六可能已經轉校。

呢幾間小學相信都有類似個案,應該都係差不多。

瑪小英文一等一,中文弱。
其餘兩間中英文水平都唔錯。

成績唔好其實唔一定有必要唔開心喎,呢樣關家長事多d。
咁當然會想同大部分同學一齊升上直屬。

謝謝分享
如果你著意於女兒讀得開唔開心的話,我反而覺得瑪利曼比你講嗰三間都會讀得開心啲。

引用:Quote:原帖由+Vijoyce+於+16-01-04+發表回

原帖由 karen55407 於 16-01-04 發表
如果你著意於女兒讀得開唔開心的話,我反而覺得瑪利曼比你講嗰三間都會讀得開心啲。

...
Agree

回覆 karen55407 的帖子

有朋友女兒讀緊, 雖然話頭兩年無考試, 但都唔容易讀, 因為其他家長都好谷小朋友, (貴族學校家長都會比好多資原小朋友, 或是本身已經係外國人家庭, 英文絕無問題)

我諗入得呢類傳統名女校, 都唔會容易, 只是MARY MOUNT 無考試, 考試壓力不大, 但上到高小就要發好大力及基礎好穩。我會認為MARY MOUNT 係神校, 不敢高棒。

hppa  certainly there are some very wealthy parents in the schools, but in general all families are normal   發表於 16-1-4 14:03
hppa  certainly there are some very wealthy parents in the schools, but in general all families are normal   發表於 16-1-4 14:03
hppa  certainly there are some very wealthy parents in the schools, but in general all families are normal   發表於 16-1-4 14:02
hppa  certainly there are some very wealthy parents in the schools, but in general all families are normal   發表於 16-1-4 14:02

Vijoyce 發表於 16-1-4 12:46
回覆 karen55407 的帖子

有朋友女兒讀緊, 雖然話頭兩年無考試, 但都唔容易讀, 因為其他家長都好谷小朋友,  ...
聖心私小, 英文教深一年, 亦屬催谷型.
St Francis, 都係嘉諾撒會, 功課量應冠絕灣仔區女校 (甚至所有同區一線小學)

St Paul Cat 無識人讀, 所以唔知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

--> 功課量應冠絕灣仔區女校

嘩...有點恐佈

Vijoyce 發表於 16-1-4 14:18
回覆 hkpapa852 的帖子

--> 功課量應冠絕灣仔區女校
咁其實睇下小朋友能否專心做和能力做唔做到。

回覆 yfchoy 的帖子

聖心私小 VS St. Franics..

那間谷D?
功課量?
考試默寫?

Vijoyce 發表於 16-1-3 23:46

小女就讀開心幼稚園, 活動教學, 性格開朗活 ...
三間都給合適,以你所形容個女,佢應該讀乜野學校都會成材,請放心!

Vijoyce 發表於 16-1-4 14:36
回覆 yfchoy 的帖子

聖心私小 VS St. Franics..
不好意思,因為唔熟讀聖心私小小朋友的媽咪,所以好難答邊間谷啲。但既然是同一教會,應該差不多吧了!但以St.Francis來說,由於小囡HEA慣,要追功課進度確實辛苦,但都算過了我自己關(但不是學校)。第二年開始好些,但難以放鬆。這只是我個人的經驗。

引用:聖心容許大抽獎,+12網心儀+St.+Paul+&+St.+

簽名被屏蔽

回覆:聖心私小 vs St. Paul Catholic vs St. Francis

又係呢個post....

引用:又係呢個post.... +

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題