用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私小 vs St. Paul Catholic vs St. Francis
樓主: Vijoyce
go

聖心私小 vs St. Paul Catholic vs St. Francis [複製鏈接]

引用:回覆+Chloe媽媽+的帖子 之前我都有返新校

原帖由 acaiberry 於 16-01-08 發表
回覆 Chloe媽媽 的帖子

之前我都有返新校舍影相,我就最想見到四個天使快啲出返嚟 ...
yeah! bring back our angel!!

再分享多少少:
1) 其實普遍蕃薯妹唔覺得學校勁, 唔覺得學校係名校 (包括我自己)
2) 以前5 bands, 老師話中學屬於band 1 尾, 8成升原校生當中包括band 1-3 的學生
3) 學校對學業成績係好包容的, 中學見過有同學留咗兩年班後先被勸走
4) 學校對言行舉止外觀呢啲個人特質的包容程度絕對傳統和保守
5) 一直以來sf 的公開試數據都不及sp, 但分別不是天與地
6) 當了20多年中學校長的Sr. Susanna 今年剛退休, 接任的Mr. Law 是歷史上的第一位男校長

hppa  thanks for sharing  發表於 16-1-9 09:44

回覆:acaiberry 的帖子

越聽越喜歡這間學校

引用:再分享多少少:1)+其實普遍蕃薯妹唔覺得學校

簽名被屏蔽

原帖由 acaiberry 於 16-01-09 發表
再分享多少少:
1) 其實普遍蕃薯妹唔覺得學校勁, 唔覺得學校係名校 (包括我自己)
2) 以前5 bands, 老師話中 ...
相比spss近呢幾年都未有正式校長,現時只得暫代校長,上年請咗個新校長做唔夠一年又唔做。加上轉直資等傳言,暫時真係幾唔穩定!

再分享多少少:
只可以講你哋間學校好好,好包容學生,你絕對無揀錯。家長要求咩啫,最緊要校方處處為學生著想,而唔係為咗提高知名度而不理學生家長的感受!

引用:小小離題:我當年讀東區地區中小,升中第一

原帖由 oh_really 於 16-01-08 發表
小小離題:我當年讀東區地區中小,升中第一志願係SPSS,媽咪怕我派唔到,所以一早自己入紙申請去考,類似今 ...
「這令我相信無論喺邊間讀都有叻、普通同成績差嘅學生。係叻嘅,去到邊度都可以表現出色。所以我個人唔會追逐神校,只想囡囡讀好學校。我覺得St Francis比較低調、humble,係好好嘅選擇。」

好鍾意你呢幾句說話,完完全全講出我所想!

回覆:miumiu98765 的帖子

還有SF教導學生要服務他人!

引用:Quote:原帖由+Vijoyce+於+16-01-04+發表回

Chloe媽媽 發表於 16-1-9 13:40
還有SF教導學生要服務他人!
其實紅十字會青年團是由我校開始的,係Youth Unit 1。YU1係一個好active的社團,團員都好為YU1感到好自豪,認識比我年長十多年的師姐,每次講起YU1都仲係收唔到制。

引用:Quote:Chloe媽媽+發表於+16-1-9+13:40+還有

其實紅十字會青年團是由我校開始的,係Youth Unit 1。YU1係一個好active的社團,團員都好為YU1感到好自豪, ...

回覆:聖心私小 vs St. Paul Catholic vs St. Francis

其實不用太著眼邊間中學成績下不下滑,入U率又有否下降,你係叻就自然考到全級頭名次,成為入3大果2,30個%啦。

lawa    發表於 16-1-12 23:53

引用:其實不用太著眼邊間中學成績下不下滑,入U

原帖由 kerobobo 於 16-01-09 發表
其實不用太著眼邊間中學成績下不下滑,入U率又有否下降,你係叻就自然考到全級頭名次,成為入3大果2,30個 ...
同意,最重要是該校校風、文化是否適合你們和仔女,俾你入到最頂級但只做最底果浸,入不到理想大學都沒有用。

皮版芟

再分享多少少:
我都係sfcc N 年前畢業生,正如其他家長,師姐妹所言,學校對學生包容性係好高,當年有同學跟唔上,學校比呢位同學重讀3年中一,之後佢去外國讀書先走。另外我識好幾個跟唔上要轉校的同學,去到第二間學校,成績都變左名列前茅的, 可能程度淺左,或在sfcc打好底子。

我自問小學時都係band 2學生,掹車邊升上中學,初中跟唔上要留班,但只要你唔放棄自己,老師唔會放棄你,同學亦唔會岐視你,當時仲有同學放學專登幫我補習添!我係遲開竅一類,高中先得起心肝讀書,幸好都順利升預科和大學。

嘉諾撒仁愛女修會所辦的學校真是好好,20年前家人在sfcc中七畢業後成為專科醫生,現姪女在sfc小學讀書,及女兒現讀聖心私小,都覺得Canossian旗下的學校十分好 。當然要接受傳統學校這觀點、及世上沒有不勞而獲的事實。

‹ 上一主題|下一主題