用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 LMC第四屆升中派位展望
go

LMC第四屆升中派位展望 [複製鏈接]

第一屆派位結果:
官立及資助中學:
喇沙 ,、瑪利諾、華仁、華英、銀禧、何文田官立、
黃笏南、聖羅撒、崇真、唐乃勤、
鄧鏡波、胡兆熾、嘉道理爵士,各1位
迦密、何文田官立,各2位

直資中學:
聖保羅、顏寶鈴、聖瑪加利男女英文中小學、啟思、
聖道迦南、孔聖堂,各1位
匯基東九龍3位、香港聖瑪加利女書院2位
李國寶中學2位、港青基信書院5位、地利亞5位

第二屆派位結果:

官立及資助中學:

庇理羅士女子中學, 聖保羅書院, 華仁書院(九龍), 迦密中學,
華英中學, 順德聯誼總會李兆基中學, 陳瑞祺(喇沙)書院,
香港青年協會李兆基書院, 各1位
瑪利諾修院學校(中學部),基督教女青年會丘佐榮中學, 香港培道中學,
順德聯誼會胡兆熾中學, 鄧鏡波學校, 各2位
何明華會督銀禧中學, 東華三院黃笏南中學, 各3位
直資中學及其他 :
英華書院, 德望學校, 聖瑪加利男女英文小學, 香港神託會培基書院,
基督教崇真中學, 基督教中國佈道會聖道迦南書院, 聖若瑟英文中學,
賽馬會官立中學, 香港道教聯合會圓玄學院第三中學,
官立嘉道理爵士中學(西九龍), 各1位
匯基書院(東九龍)4位
香港管理專業協會李國寶中學  7位
保良局顏寶鈴書院  3位
啟思中學     2位
地利亞修女紀念學校    7位
港青基信書院     5位
九龍塘學校(中學部)2位
匯知中學   2位

第3屆派位結果
庇理羅士,喇沙,聖瑪利,旅港,迦密,華仁,民生,德愛,聖羅撒,蘇淅,怡文,陳瑞祺,唐乃勤 各1;。九龍真光,鄧鏡波 各2。
直資中學: 女拔,聖保祿,福建 各1; 聖保羅,德望,培基,羅氏基金 各2; 顏寶玲 7; 李國寶 9。

希望今年比去年好, P6 家長可以分享吓.

1    0    0    0

其實點解校長一定要D畢業生從學校頂游繩落黎?有什麼意義?做到又代表什麼?如果有什麼意外,他們的責任重大。跌斷手腳,好得意嗎? 重要唔比人着鞋,怕整到鞋印???

其實在他們去年五年級時,參加了兩天一夜的訓練營,前天正好完成了整個訓練的最後階段。
前天的領袖紀律訓練營游繩活動,教練們都以安全為大前提,確保每位同學在活動時緊扣安全繩。
六年級同學在專業教練們的指導下,逐步從三樓緩緩下降,到達地面後,獲得了家長、同學及老師們的鼓勵和肯定。
整個活動安全順利完成,或許有些同學開始時不敢面對,不過挑戰過後,相信同學們對於敢於突破自我的那份勇氣,會更添自信。
而且家長、老師都有一起參與啊。
學生參與訓練營,可以學習到團隊精神,更能增加自信及勇氣,有利於下學期開始他們將要參與的不同中學的面試。
不僅是升中面試,學生們面對將來的任何挑戰,也都必須具備自信、勇氣和膽量,缺一不可。
只要我們正面積極去鼓勵他們,相信沒有什麼是做不到的啊!

這種訓練營一直都存在爭議,也不是對每個學生都起到正面的作用,雖然說是自願參與,但在校方和群眾壓力之下,就算不想參與的人都會變成"被自願"參與。

保良局有專屬的訓練營地,所有保良局屬下的學校都要參與這種活動,而且越高年級,難度和挑戰性就越高,到了中學階段,可能要參與一些比游繩更高難度的活動,不是每個人都能夠接受,也不是對每個人都有意義,如果選擇升讀保良局屬下的中學,就要有心理準備,最少每年一次"自願"參加這種活動。

我小朋友今年二年級,訓練活動比較簡單,沒有爬高爬低,但有唔少攬頭攬頸既親熱場面,我就覺得唔係太衛生,小朋友摸完其他人又摸自己的眼耳口鼻,有D人有病又照參加活動... ...就算想促進友誼都有好多其他的方法,點解一定要攬身攬勢呢?

上年旅行去大棠訓練營野餐,我小朋友話見到一班中學的哥哥姐姐落住大雨都仲要一邊大叫一邊跑步,我估計應該又係什麼地獄式訓練。

多謝提醒,我會從新考慮保良局的中學...

搵到一篇報導講保良局中學的訓練營,原來好多保良局中學都有參加,仲講到校方、家長、學生都支持這種活動,但其實會唔會係暗地裡被迫參加的? 例如學校不參加,校長要寫什麼報告向保良局交代,學生不參加,又要醫生紙又要當缺席,所以個個都局住要參加。

中學訓練營 嚴苛手法惹爭議

我們的校長還要找學生來破紀錄,以前小六去,之後小五去,整整下小四都要去。依加小二添??聽說只有LMC咁早要求學入營。

lmcvgood 發表於 16-1-15 12:03
我們的校長還要找學生來破紀錄,以前小六去,之後小五去,整整下小四都要去。依加小二添??聽說只有LMC咁 ...
小一、小二都係在校內訓練,唔洗入營,訓練方法還可以接受,但見到高小及中學的訓練方式,我又唔係咁接受到。

突然想起第二屆畢業生是沒有參加過游繩的訓練營,原因是當年學校打算在星期六舉行,讓學生真正的自願參與,結果是參加人數不足而不能舉辦,所以從此之後的訓練營都在上課日舉行,要計算出席率...

回覆 benny2014 的帖子

原來有咁既事?
自願參加就即刻人數不足,可想而知這種活動幾咁受歡迎。

有冇人收到李國寶2nd in通知?

有冇家長收到顏寶玲2nd in 通知?

lmcvgood 發表於 16-1-4 09:33
第一屆派位結果:
官立及資助中學:
喇沙 ,、瑪利諾、華仁、華英、銀禧、何文田官立、
有少許問題想8啩下:

第1屆派位:
官立及資助中學:
喇沙 ,、瑪利諾、華仁、華英、銀禧、何文田官立
黃笏南、聖羅撒、崇真、唐乃勤、
鄧鏡波、胡兆熾、嘉道理爵士,各1位
迦密、何文田官立,各2位

1. 點解何文田官立出咗2次?
2. 崇真係邊間崇真? (沙田, 馬鞍山, 將軍澳, 深水埗都有..... 幾間級數都唔同)

第3屆派位結果
庇理羅士,喇沙,聖瑪利,旅港,迦密,華仁,民生,德愛,聖羅撒,蘇淅,怡文,陳瑞祺,唐乃勤

1. 請問邊間蘇淅? (沙田同北角都有..... 兩間級數唔同)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

聽說今年有同學仔入到女拔,是因為成績優異所以入到的(去年那個純粹靠是打波入的)。
學校又可以拍宣傳片了說自己有多好了

可能去年自行和派位的失敗率高,今年好像多了同學選擇直資中學。

學校網頁的升中概況寫得唔係太清楚, 只列出比較似樣的學校, other果D唔知係咩學校嚟, 好似唔見得光咁, 而且個百分比包括了好多直資中學, 好難知道自行和派位的成功率有幾高, 我見有D學校係全部寫晒出嚟, 寫得好清楚的.

舊年有人入DBS?  好似只是有人話"收左"但不去讀,咁都寫得?
以我所知,本來入黃笏南的去了華仁,但校網就兩間都寫。
好有問題囉! 好商業化囉!

benny2014  有人派到勞工子弟,但不去讀,又唔見佢寫出嚟!  發表於 16-3-24 07:54

剛剛睇過學校網頁的升中概況, 原來依家連人數都無寫, 淨係得個圖表同埋一堆以Band 1為主的中學校名, 心水唔夠清既人好容易誤會了88%的學生都入到果D中學, 唔知升中講座係咪都係講依D? 再過三幾年就輪到我, 我唔想聽依D無參考價值既野.

請問知唔知道第三場升中講座, 堅定流?去左第二場, 完全是唐xx書院簡介會. 晒左向公司請假半日.

thx.

benny2014  這間是自己人學校,所以每年都有簡介會。  發表於 16-4-18 10:17
‹ 上一主題|下一主題