用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問宣道幼稚園好唔好?
go

請問宣道幼稚園好唔好? [複製鏈接]

請問宣道幼稚園好唔好?

各位BK家長,

本人是代人問宣道幼稚園係好唔好? 是否以中文為主? 課程上是否可以銜接宣道小學O既課程?

Re: 請問宣道幼稚園好唔好?

Is it the one in KLN Tong?

Dear elizatyy,

是呀! 請問你知唔知道呢間幼稚園好唔好? 有無宣道幼稚園o既家長可以回答我呢個問題? 謝謝!

hi easiness
以我所知,宣幼都幾嚴架,我仔仔今年被宣幼收左9月份入讀k1,我四圍上網睇資料,我見d家長話此校咩都要學生"快".去廁所又要快,上樓梯又要快,食茶點又要快,好多小朋友都係放左學先係校車食茶點(茶點要自己負責).
同埋,最重要係宣幼同宣小無關係,要再考入去,我見家長話這幾年宣小收好少宣幼學生,因宣幼上到宣小追唔上,固宣幼喜歡收根德同st.catherine學生,固我最後都放棄了..
monza

Hello Argus

May I know where can I find the other school information ?
Like you checked the information for 宣幼,

Hi Kimimi
我自己就入yahoo,用"根德園幼稚園",入左個web site後,再搵 "開心樂園 及家長中心/家長社群/家長討論區"呢兩個topic都有好多你想要既資料架.
希望幫到你..
argusmum

Hi ArgusMum,

多謝你既回覆! 其實我之前都有同囝囝插K2, 可惜最後我都無揀呢間幼稚園, 因為宣小衹會收番1/3宣幼o既學生, 而且學校o的媽咪可以自己照顧番個小朋友, 因為學校有好多親子活動, 希望家長可以全部出席呢o的活動!

開心樂園

Click here

香港教育城 - 家長討論區

Click here

easiness 寫道:
各位BK家長,

本人是代人問宣道幼稚園係好唔好? 是否以中文為主? 課程上是否可以銜接宣道小學O既課程?

各位媽媽:

以我個人的見解替小朋友選擇幼稚園是要找一間小朋友開心,而又學懂怎樣去學習從而提高小朋友的學習興趣,這是學前教育最重要的理念。
如果宣幼學生不能入宣小.宣幼是不是一間好學校呢?
答案是他絕對是一間好學校,因我的囡囡是這校的一分子,學校令她建立自信(每年有多次表現),令她有家的感覺教她分享,最重要也教她很多知識(課本和課外參觀)。
雖然每個家長都希望一條龍,不用再煩。但小朋友開心成長才是最重要。
以上只是個人見解,如有不喜歡的說話,請多多原諒!
‹ 上一主題|下一主題