用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人收到蘇浙 call waiting
樓主: fergus.yung
go

有無人收到蘇浙 call waiting [複製鏈接]

引用:升蘇小有8成以上,至少我問自己班同隔離班

原帖由 bbc2010 於 16-02-02 發表
升蘇小有8成以上,至少我問自己班同隔離班熟個d都全部升番
叩門成功多唔多呢?

引用:Quote:原帖由+lovely_meloci+於+16-02-02+

原帖由 dreamdream081 於 16-02-02 發表
I am talking about K1 class. This is not apple to apple. How can you compare?
我是K1家長,未聽過唔識普通話有問題噃

回覆:有無人收到蘇浙 call waiting

被勸退可能另有原因?

dreamdream081 發表於 16-2-2 21:51
I am talking about K1 class. This is not apple to apple. How can you compare?

Just to give you some point of views, no need to be so defensive.

引用:Quote:原帖由+dreamdream081+於+16-02-02+

原帖由 mathida21 於 16-02-02 發表
我是K1家長,未聽過唔識普通話有問題噃
K1只是返學幾個月,當然無事。因聽過家長說小朋友返了全年K1都聽不太懂普通話,被班主任勸小朋友轉校,最後轉了另一校k2。

當然個個小朋友的語言能力不同,有些會好快學懂,有的PN上來亦無困難,有的家裏多聽亦無問題,offer當然take 了先,但上學一段長時間還未適應普通話教學,就要想定後路,因為k1老師一般不會講廣東話教學,老師亦無暇特別照顧。

引用:Quote:原帖由+mathida21+於+16-02-02+發表

原帖由 dreamdream081 於 16-02-02 發表
K1只是返學幾個月,當然無事。因聽過家長說小朋友返了全年K1都聽不太懂普通話,被班主任勸小朋友轉校,最後 ...
我覺得應該係個別情況,不需要在此處叫家長諗定後路咁恐怖喎!

我都認為"被勸退"係個別情況,我小朋友現讀K1,佢母語係廣東話,都係完全唔識普通話,老師不時會同家長跟進小朋友在學校情況,我都曾經擔心過小朋友普通話上課是否能適應,老師會鼓勵家長"小朋友適應力好快,不用擔心",始終幼稚園都是群體生活,小朋友都會互相學習互相模仿,聽不懂普通話都會跟從其他小朋友一齊行動,我小朋友都曾在學校遇到小問題,老師都怕他普通話不明白,改用廣東話解釋給他聽,絶對不會因為聽不明普通話而忽略佢。

引用:Quote:原帖由+lovely_meloci+於+16-02-02+

My eldest son are in K3 now, the situation are same as describe by lovely_meloci

引用:我都認為"被勸退"係個別情況,我小朋友現讀

原帖由 ada_hk2003 於 16-02-03 發表
我都認為"被勸退"係個別情況,我小朋友現讀K1,佢母語係廣東話,都係完全唔識普通話,老師不時會同家長跟進 ...
對!被勸退應是個別情況,相信不是每個班主任都是這樣,只是個別班主任是這樣,亦可能是好心,或許有個別學生因能力問題真的不適合普通話教學,退一步可能更好。

‹ 上一主題|下一主題