用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St cath AM Vs SKH 聖公會PM
樓主: woowoowoo
go

St cath AM Vs SKH 聖公會PM [複製鏈接]

M_Tam_8080 發表於 16-1-14 17:15
SKH 一定!St Cat 收幾多人?SKH 收幾多?講緊 600 VS 180。 淨係面試問的問題已經分高下!知道邊間先係神 ...
咁題目差不多深,SKH 好似要 perfect score 先收假如 SC 都 perfect score 先收,仲收到600人, 就真係神校

回覆:M_Tam_8080 的帖子

引用:還有,St+Cat+的申請表我記得佢好明確有問

引用:其實港島人基本上唔會去考st+cat,但九龍人

引用:Quote:原帖由+fruitfulsnoopy+於+16-01-14+

原帖由 pigpigpoopoo 於 16-01-14 發表
據我身邊港島媽媽,真係好多報st. Catherine.

利申:兩間都無報
但我識的全部都冇報。可能要睇區分,港島東可能會掛。

引用:Quote:M_Tam_8080+發表於+16-1-14+17:15+SK

引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-01-14+發

引用:Quote:原帖由+fruitfulsnoopy+於+16-01-14+

原帖由 pigpigpoopoo 於 16-01-14 發表
我識嘅媽媽嚟自港島南區、半山、中西區都有
算啦,我不是要同你爭拗。我只是分享。

引用:Quote:原帖由+Jupiter+於+16-01-14+發表同

原帖由 AJBabies 於 16-01-14 發表
真心請教,考小學最重要係咩?唔係學術同表達能力?我都要為囝囝想清楚應該選擇咩學校,謝謝

...
表達能力,記憶力,開朗性格,談吐咬字,理解力,學校知名度,坦白講呢幾樣兩間都肯定比到,再黎比較一線直私成功率,又會可能年年唔同,同埋又係果句兩間都好。講到最尾又係睇平時父母點教....

所以我一開始就問樓主,如果17年skh真係搬返去畢拉山有無concern, 因為上山真係遠左,不再是地鐵沿線,課外活動留校要自己接送有無concern?

其實地點都非常之緊要。

引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-01-14+發

i2be 發表於 16-1-14 22:35
咁題目差不多深,SKH 好似要 perfect score 先收假如 SC 都 perfect score 先收,仲收到600人, 就真係神校
...
i2be, 就憑你呢句我好肯定你冇考聖公會幼稚園,我兩間都有考,考St Cat 係家長要自己坐後面填表,小朋友自己答老師問題,問題一啲都唔深,好簡單直接。相反s K H的係兩個家長同小朋友一齊見,問什麼問題都聽得一清二楚你去爬下文先啦

我有朋友考S K H ,係大仔,所有問題都答到但都無收. 好肯定聖公會幼稚園不是要完美答案才收到的,你去看看他面試之後嗰條Post ,就知人哋問乜嘢問題.

pigpigpoopoo 發表於 16-1-14 23:26
其實哥哥姐姐讀邊間係緊要過父母讀邊間,分數都高啲,愧你講得出👍👍

...
我相信佢唔會全部收晒二仔二女囉,都有大仔大女囉。咁唔通大仔大女都有reference嗎? 同埋就算有哥哥姐姐都唔一定係讀緊小學啦,有好多可能都係讀緊K2 or K3.

唔明點解咁多 die hard fans.....大家都係分享一下。難道你喺度一味死撑支持某間學校,呢間學校來年考直資就會好些嗎?聖公會升小學的成績係全部透明度極高,請問 St Catherine的在哪裏呢?都係靠聽呢個講聽嗰個講。

我朋友叫我同樓主講,叫佢揀St Cat, 因為佢好想SKH call waiting 佢喎。

回覆:woowoowoo 的帖子

為小朋友著想,選間近屋企。

引用:Quote:i2be+發表於+16-1-14+22:35+咁題目差

原帖由 M_Tam_8080 於 16-01-15 發表
i2be, 就憑你呢句我好肯定你冇考聖公會幼稚園,我兩間都有考,考St Cat 係家長要自己坐後面填表,小朋友自 ...
雖然無in st.cat...但睇過interview內容之後就知唔同level

M_Tam_8080 發表於 16-1-15 00:10
i2be, 就憑你呢句我好肯定你冇考聖公會幼稚園,我兩間都有考,考St Cat 係家長要自己坐後面填表,小朋友自 ...

你指我無考st cat ?有呀。st cat 都係坐隔離喎,st cat 有一條 sequential instruction, 要聽曬幾個指令再跟著做,算難,因為考attention span. 仲有一條係問,類似相同顏色放另一個不同顔色的 plate 都難。其他攞野果D就易。
SKH 係深,但老師評估技巧好D,呢個係我對 SKH 印象好的原因。我帶兩個小朋友,考過好多學校,另一間評估技巧好的學校是聖士提反女校。

l

回覆 i2be 的帖子

i2be, 不是有心辯論,我自己就兩間都有考,我就真係覺得好唔同level呢。原本都覺得兩間係差唔多級數,去完面試之後高低立見, 真心講。
利申:我兩間都有offer. 第一個小朋友。係超大B。12年12月。N 冇人士。但會放St Cat。

回覆 pigpigpoopoo 的帖子

我估 perfect score 係最低要求。因為我大仔幾年前做曬,全對,都只收下午班,後尾無讀
‹ 上一主題|下一主題