用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解小三成績走一落千丈???
樓主: hingning
go

點解小三成績走一落千丈???   [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

我間係津校,小一,二教的英文好淺,中文我仔麻麻所以覺得深,而數學就教快半個學期但都係d簡單野。依家5年级中丶英丶數都好深,尤其今次呈分前的—次期考卷,死好多人,等d人打醒12分精神惡補應付下次呈分。

回覆 Yanamami 的帖子

咁又吾係全部top10都係,某3幾個。試過有個學兄小一至小三考頭十,到左4年级連3班精英班都入吾到,到畢業都係考過一佰名,但最後都入banding 1的長天。

Yanamami 發表於 16-1-20 19:47
通常10%內就無事~280字只可多2x~30字禁囉。
我囡上次考試, 200字寫咗300+字..... 搞到低分晒~

Yanamami  我地係扣得好厳~提佢呈分試小心d, 好伤……  發表於 16-1-22 16:31

回覆:點解小三成績走一落千丈

小3我覺得係轉裂點,中文閱讀理解開始冇得直抄內容做答案,多左要答自己感受。作文考試得10個字要作一編實用文加一編長

引用:小3我覺得係轉裂點,中文閱讀理解開始冇得

原帖由 kirstyau 於 16-01-23 發表
小3我覺得係轉裂點,中文閱讀理解開始冇得直抄內容做答案,多左要答自己感受。作文考試得10個字要作一編實 ...
今年4年班又好似順左,但師姐話5年級又一下子勁深

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-1-19+17:18+編

原帖由 小時了了 於 16-01-19 發表
我覺得閱讀跟練習需要同時進行,但比例呢? 則要視乎小朋友喇。練習係磨練技巧,幾多嘅輸入,始終要輸出,運用過,先知懂定唔懂。

引用:Quote:小時了了+發表於+16-1-19+17:01+是咁

原帖由 MASAYA 於 16-01-19 發表
我覺得妳個女畢業之後,妳已經夠資格開補習社
語文科黎講,閱讀肯定唔係唯一要做既事,但應該係一 ...
MAYASA, 語文科黎講,閱讀肯定唔係唯一要做既事,但應該係一定要做既事《= 絕對認同
但我又覺得小三開始重技巧。

引用:Quote:小時了了+發表於+16-1-19+17:01+是咁

原帖由 MASAYA 於 16-01-19 發表
我覺得妳個女畢業之後,妳已經夠資格開補習社
語文科黎講,閱讀肯定唔係唯一要做既事,但應該係一 ...
MASAYA, 語文科黎講,閱讀肯定唔係唯一要做既事,但應該係一定要做既事《= 絕對認同 但我又覺得小三開始重技巧。

MASAYA  又黎,你一認同我就唔止quote一次   發表於 16-1-25 11:49

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-01-19+發表我覺

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-01-25+發表MASA

原帖由 IloveJJ 於 16-01-25 發表
其實中文科除了作文,還有那些題目/範疇,是需要技巧的呢?
我覺得閱讀理解、listening都需要技巧,但技巧要求點都唔及作文所需要嘅多。

作文係我最擔心。
首先,點樣幫小朋友舖排練習(句子》修辭》結構)呢?
點樣讓小朋友可以多練習(每星期一次? 去到小三,每星期一篇? 會否太多?)嘅同時,又享受練習嘅過程呢?

IloveJJ 發表於 16-1-25 11:29
其實中文科除了作文,還有那些題目/範疇,是需要技巧的呢?
考試本來就需要技巧, 心理/生理狀態, 學懂放棄, 學懂最合理地撞題目, 全部都係考試技巧。

S-Kwok 發表於 16-1-25 10:53
我覺得閱讀跟練習需要同時進行,但比例呢? 則要視乎小朋友喇。練習係磨練技巧,幾多嘅輸入,始終要輸出,運 ...
我會參考返小朋友一出世點樣學識講野,照放返落去睇點樣閱讀至到寫作
一出世小朋友乜都唔識講,父母都會不停同佢講野,直到佢有單字、複字、短句、長句、完整句子,最後係自我表達自己意思,其間佢講錯或用得唔正確你會糾正佢,閱讀到寫作都係,睇得多後到上小學,學識單字、複字、短句非常易,到長句可能有時會出錯,然後完整句子 (學校既重組句子係呢方面),最後係作文,我覺得小朋友清楚表達到自己,要作文唔難,高年級d要學寫得好就要技巧,但連表達都未做好就唔駛指望識運用技巧,所以初期作文只要清楚表達到意思我已收貨
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-1-25+11:29+其實

原帖由 little_yolky 於 16-01-25 發表
考試本來就需要技巧, 心理/生理狀態, 學懂放棄, 學懂最合理地撞題目, 全部都係考試技巧。 ...
good:

S-Kwok 發表於 16-1-25 11:54
我覺得閱讀理解、listening都需要技巧,但技巧要求點都唔及作文所需要嘅多。

作文係我最擔心。
句子唔難,識講野又有閱讀都應該做到,修辭可以平時玩下遊戲去練習,唔一定要寫既,用講去鬥多形容詞形容一件物品,隨手拎起部電話已經可以形容一大餐:堅硬的、冰冷的、扁平的、深灰色,如果已學成語或四字詞都可嘗試多利用,結構就靠學校學到既家長再補充和鞏固所學,或上寫作班 (呢個當然最省時省力)
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-01-25+發表其

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-1-25+11:29+其實

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-1-25+10:53+我覺得

IloveJJ 發表於 16-1-25 12:32
小朋友學識講野,只係需要簡單無誤咁表達就得,呢樣唔難。正如作文,只要達到基本要求,如:不離題,最基本 ...

我意思係步驟,對我黎講內容最重要,修飾好唔好係其次,雖然寫得好會高分d,但我對學習既目標唔係呢樣,最少短目標唔係
好似演講咁,講得好好聽,但內容空洞,冇意思

引用:+本帖最後由+MASAYA+於+16-1-25+12:37+編輯

IloveJJ 發表於 16-1-25 12:26
呢啲的確係考試技巧,但不是小三才需要啊!我仔小一,小二已衰唔少啦!

...
係呀, 所以我小一已經教定阿妹了。佢今次考試, 中文5頁有2頁唔識做, 係閱讀理解嚟, 佢話:不過媽咪我有冷靜咁撞晒D答案既。最終居然俾佢撞到86分, 真係時來運到。但雖然心理質素好, 但基礎都好重要, 要開工惡補閱讀了。
‹ 上一主題|下一主題