用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行面試時明示或暗示會收生
樓主: yee8001
go

自行面試時明示或暗示會收生 [複製鏈接]

waiwai2006 發表於 16-2-2 16:42
歸根究底都係制度的錯,有乜理由自行要7月先公布

同意!!!!
自行只睇到呈二, 唔睇呈三成績. 其實四五月已經可以公佈.

myzoe222 發表於 16-5-19 11:14
同意!!!!
...

大抽獎前出自行結果,當然可以減少不必要猜測.

但如果小朋友/家長知道有學校收了,他們還會認真對待呈三嗎?
如果一間學校最TOP的20名自行都成功了... 呈三的排名會否大執位?

如果填完大抽獎,考完呈三,還有沒有必要提前出自行成績?

王家爸爸  唔得掂雖然唔掂,但係佢啲馬又唔係全部都白痴既。  發表於 16-5-19 13:07
王家爸爸    發表於 16-5-19 13:02

myzoe222 發表於 16-5-19 11:14
同意!!!!
...
當年我都係咁諗,但係深入研究之後先知道,唔公佈係有制度公平上既考慮。

引用:Quote:myzoe222+發表於+16-5-19+11:14+同意

原帖由 王家爸爸 於 16-05-19 發表
當年我都係咁諗,但係深入研究之後先知道,唔公佈係有制度公平上既考慮。 ...
我又睇唔到有公平嘅考慮,應該只係想保持神秘感同混亂,唔想人清楚知到邊間小學比其他小學成績高或者低。

如果作下面嘅公開,會有唔公平嗎?

1. 考完呈三,抽獎之前公佈自行結果,咁自行成功嘅,唔使再浪費時間做啲冇意義嘅選擇!

2. 公佈學生嘅確實banding同隨機號碼,等學生知道如何選擇!(考完試都要收成績表丫嘛!抽居屋都知自己揀樓次序喇!)。毋須公開,只需通知學校同學生。

myzoe222  認同第一點 及 第二點 (但隨機號碼唔使知道, 否則好多爭拗)  發表於 16-5-19 17:52

papa71 發表於 16-5-19 12:13
大抽獎前出自行結果,當然可以減少不必要猜測.

但如果小朋友/家長知道有學校收了,他們還會認真對待呈三嗎? ...

認同,如果提前知道結果會造成大混亂大執位,理論上,如果一些有實力的小學的top30學生都幾乎有十足信心在自行已經被中學垂青了,甚至神級直資在呈二或之前已取錄學生,就算穩陣DD只是top20被估算為十足信心已被取錄,他們往後的呈二或呈三選擇放軟手腳應考的話,讓更多的同期之同窗同學自動升Band,咁!咪無形中增加學校的入Band 1率囉!理論上可行,但實際有無人做就唔知啦!其實直資提前知道取錄結果,已經有影響緊個校內排名了,我校這幾年入直資的數字年年新高,已有學位的學生仔們,名次十級而下,只是學生自己心散了呀!還是學校只對其試卷評分要求高咗好多呢!就不得而知啦!

Band5  key point 係考完呈三至可以發佈結果!  發表於 16-5-19 19:07

回覆 Tophand8899 的帖子

點解咁講????????????????????

YmOra 發表於 16-5-19 13:55
認同,如果提前知道結果會造成大混亂大執位,理論上,如果一些有實力的小學的top30學生都幾乎有十足信心在自 ...

少許補充,直資取錄早有結果這點,如果小學可利用此提早知結果的優勢做少少配合,必定可以提升他們入B1率,但又若然連自行都提早知結果,恐怕到時間間小學都可以提升他們的入B1%了,所以越少人提前知個結果就越有公平的派位結果.

Band5 發表於 16-5-19 13:51
我又睇唔到有公平嘅考慮,應該只係想保持神秘感同混亂,唔想人清楚知到邊間小學比其他小學成績高或者低。

...
1. 抽獎前公佈自行成績,就算考了呈三,家長得知學校的自行生資料,總會左右他們之後的選擇:
例如有一間中學和兩間小學有聯繫,其中一間有很多TOP的學生已有自行位,這會變相鼓勵其他同學搏聯繫中學位;反之,如果學校少自行取錄生,競爭大了,變相多了同學揀其他學校.

2. 公佈學生Banding 同隨機號碼,是抽獎前?那樣便會重行標籤之路(不論是小學或是中學)...當然有些家長是想知道的,但這個機制正正就是要減低標籤嘛...

回覆:papa71 的帖子

. 抽獎前公佈自行成績,就算考了呈三,家長得知學校的自行生資料,總會左右他們之後的選擇:
例如有一間中學和兩間小學有聯繫,其中一間有很多TOP的學生已有自行位,這會變相鼓勵其他同學搏聯繫中學位;反之,如果學校少自行取錄生,競爭大了,變相多了同學揀其他學校.
……………任何改變當然會影響競爭形勢,但又如何有唔公平呢?而且大家更清楚形勢至選擇,不是減少混亂嗎?

2. 公佈學生Banding 同隨機號碼,是抽獎前?那樣便會重行標籤之路(不論是小學或是中學)...當然有些家長是想知道的,但這個機制正正就是要減低標籤嘛...
……………只通知學生同家長,有何標籤?等同你100人考99,你唔講,邊個知?當然,你派咗B3學校,就冇得自我陶醉,當自己B1隨機號碼差!

Band5 發表於 16-5-19 13:51

...
第一個問題,papa71已經解釋咗,唔多講啦。

學生Banding係唔可能公佈,當年Banding五改三既理由,就係為咗解決標籤效應問題。當然大家都知道五改三根本解決唔到標籤問題。

隨機號碼就更加無得公佈,因為隨機號碼只會係大抽獎時係電腦內出現非常短既時間,過程完成之後自動消失(如果部電腦夠快,也程式寫得好,可能出現唔夠一秒),然後列印派位紙。

個人覺得Banding上,教育局短期可以做既利民措施係改返五個Bands,減少錯配、減少同一間中學內,學生程度上既差距。

Band5 發表於 16-5-19 15:21
. 抽獎前公佈自行成績,就算考了呈三,家長得知學校的自行生資料,總會左右他們之後的選擇:
例如有一間中學和 ...
"任何改變當然會影響競爭形勢"

-- 大前提是,所有家長/學生能接受相同訊息(不論是自己學校,還有其他學校)...又或者,禁止公開已被自行取錄.這可行嗎?

"只通知學生同家長,有何標籤?"
"你唔講,邊個知?"

-- 現實是,真係會唔講嗎?由人云亦云變是公開的事實,標籤會否加劇?

某程度上,公開些,家長/學生知道多些,起碼少了要"認命"的心態.
但同時會加重了一些學校/學生/家長的壓力

大家都想攞個平衡.
到最後,大家都想仔女好.

王家爸爸    發表於 16-5-19 16:04

王家爸爸 發表於 16-5-19 15:24
第一個問題,papa71已經解釋咗,唔多講啦。

學生Banding係唔可能公佈,當年Banding五改三既理由,就係為咗 ...

如果改返5個Bands, 又唔講學生Banding, 錯配會更加嚴重, 家長揀學校會更加頭痛更加困難.

其實依家直資學校先收咗學生已經唔公平. 如果小學多人入到直資, 呈二呈三名次都有機會兜亂.

其實唔講學生Banding, 選校真係好困難, 尤其對邊緣人來講.

myzoe222 發表於 16-5-19 16:02
如果改返5個Bands, 又唔講學生Banding, 錯配會更加嚴重, 家長揀學校會更加頭痛更加困難.

其實依家直資學 ...
點解你會覺得改返5個Bands錯配會更加嚴重?

王家爸爸 發表於 16-5-19 16:03
點解你會覺得改返5個Bands錯配會更加嚴重?

依家唔講得學生banding, 3個bands已經難估.
如果5個bands, 估錯機會更加高. 到時有人驚估錯, 變得好保守. 有人以為好穩陣, 但原來跌咗Band都唔知. 學生與學校出現分配.

myzoe222 發表於 16-5-19 16:16
依家唔講得學生banding, 3個bands已經難估.
如果5個bands, 估錯機會更加高. 到時有人驚估錯, 變得好保守. ...
首先你需要知道錯配點發生,當只有3個Bands時,大部分B1學校主要會收到B1學生(Top 1%到33.3%),但係同時都會收到B2學生(33.4%到66.7%),即係學生水平從Top 1%到66.7%都有,你叫啲老師點教?學校可以做既係行精英班,將資源集中喺啲比較容易教、容易獲得好成績既學生度。

如果改翻5個Bands時,大部分B1學校收到既係B1至B2既學生,即係從Top 1%到40%既學生會喺同一間學校(主要係Top 1%到20%),學生等級差距會縮少咗好多,老師容易教咗,學生壓力會細咗。

有機會估錯banding既主要係邊緣人,老師一定知道邊啲係邊緣人,問題係好多邊緣人既家長接受唔到現實,用B1學生既選校策略去揀學校,最後只有兩個可能,第一,入到B1學校但係讀唔掂,第二,派得好差。

其實呢度好多人都比過邊緣人選校策略,邊緣人既家長只要接受現實、接受建議,應該入到適合既學校。

王家爸爸 發表於 16-5-19 16:25
有機會估錯banding既主要係邊緣人,老師一定知道邊啲係邊緣人,問題係好多邊緣人既家長接受唔到現實,用B1 ...
其實, 刨咗咁耐升中版, 如果小朋友係B1邊緣人, 即可能係B1尾或B2頭, 自行或大抽奬選校時係咪應該儘量揀B1C既學校呢? 如果搏到B1頭, 可能唔係一件好事嚟。好似我隻豬仔咁, 無理由同佢揀MCS或SMC啫, 抽到盞送死。我唔識架, 我觀察返嚟咋, 唔好鬧我呀。

little_yolky 發表於 16-5-19 16:41
其實, 刨咗咁耐升中版, 如果小朋友係B1邊緣人, 即可能係B1尾或B2頭, 自行或大抽奬選校時係咪應該儘量揀B1C ...
我會建議一間B1C,然後B2A、B2B之間既學校。原因係咁揀法,如果小朋友係B1C,一定入到乙一,B1C學生入B1C學校最適合。

王家爸爸 發表於 16-5-19 16:50
我會建議一間B1C,然後B2A、B2B之間既學校。原因係咁揀法,如果小朋友係B1C,一定入到乙一,B1C學生入B1C學 ...
我都係咁諗, 所以著手list緊九龍城D B1C校。不過, 有D B1C校想升呢, 仲谷過B1A, 好辛苦, 所以要仔細揀。

王家爸爸 發表於 16-5-19 16:25
有機會估錯banding既主要係邊緣人,老師一定知道邊啲係邊緣人,問題係好多邊緣人既家長接受唔到現實,用B1 ...

越分得多BAND就越多邊緣人, 3轉5會令邊緣人由兩批變成四批.
分咗5個BAND, 老師估學生BANDING會更難估, 變得更保守. 家長幫子女選校, 更頭痛, 最終, 學生因BANDING估低, 讀唔到同水準嘅中學, 到時要叩門情況更加嚴重.

我地好似同樓主嘅主題, 離題好遠.

王家爸爸  我哋離哂題。  發表於 16-5-19 17:28
王家爸爸  唔同既係即使錯配,啲邊緣人差距細咗,只要勤力啲,有好大機會追上。  發表於 16-5-19 17:27
‹ 上一主題|下一主題