用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行面試時明示或暗示會收生
樓主: yee8001
go

自行面試時明示或暗示會收生 [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-5-19 16:56
我都係咁諗, 所以著手list緊九龍城D B1C校。不過, 有D B1C校想升呢, 仲谷過B1A, 好辛苦, 所以要仔細揀。 ...
個人覺得B1C學校谷唔係太大問題,原因係B1C學校大部分學生都係B1C。如果自己小朋友都係B1C,大家一齊谷,大家水平差唔多,只要努力唔會有嘜輸蝕。

王家爸爸 發表於 16-5-19 17:23
個人覺得B1C學校谷唔係太大問題,原因係B1C學校大部分學生都係B1C。如果自己小朋友都係B1C,大家一齊谷,大 ...
咁點解聽有D家長話, 日日做功課做到一兩點? 好辛苦咁話喎。會唔會係辛苦果批係B2執到雞既學生?

little_yolky 發表於 16-5-19 17:30
咁點解聽有D家長話, 日日做功課做到一兩點? 好辛苦咁話喎。會唔會係辛苦果批係B2執到雞既學生? ...
我估係,所以話B2執到雞未必係好事。

bobo98    發表於 16-5-19 17:54

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 16-5-19 16:41
其實, 刨咗咁耐升中版, 如果小朋友係B1邊緣人, 即可能係B1尾或B2頭, 自行或大抽奬選校時係咪應該儘量揀B1C ...

有 B2C-B 係大抽獎時咁岩該區位多會搏 B1C....................

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

little_yolky 發表於 16-5-19 17:30
咁點解聽有D家長話, 日日做功課做到一兩點? 好辛苦咁話喎。會唔會係辛苦果批係B2執到雞既學生? ...
有d係跟唔上,有d係真.多功課,有d係坏风氣(成十点先开工,班中学生鬥夜瞓)……

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-05-19+發表當

原帖由 Band5 於 16-05-19 發表
我又睇唔到有公平嘅考慮,應該只係想保持神秘感同混亂,唔想人清楚知到邊間小學比其他小學成績高或者低。

...
自行早D公佈,確實會影响呈3賽果,以至整個呈分賽果,我個人少少經驗話我知

回覆:papa71 的帖子

大前提是,所有家長/學生能接受相同訊息(不論是自己學校,還有其他學校)...又或者,禁止公開已被自行取錄.這可行嗎?
………我係講自行結果,所有家長都收到通知自行成功與否,唔係相同訊息嗎?

-- 現實是,真係會唔講嗎?由人云亦云變是公開的事實,標籤會否加劇?
……………你唔講,冇人知,你想講,冇人阻止你,已經表示唔介意人家標籤,係家長嘅自由!學校一向有數據但有權唔公佈有幾多B1,B2,B3,又怕乜嘢標籤!而家中學每人嘅D S E成績都清清楚楚,只係學校唔公佈之麻!

某程度上,公開些,家長/學生知道多些,起碼少了要"認命"的心態.
但同時會加重了一些學校/學生/家長的壓力
………學校壓力當然加重,所以我估係最大反對者,但唔係犧牲大部分學生同家長嘅理由。

大家都想攞個平衡.
……呢點就完全同意!

利申:我細仔都中三啦,當年就係明明自行收咗,考完呈三,仲要玩……

引用:Quote:原帖由+Band5+於+16-05-19+發表我又

原帖由 mcl203 於 16-05-19 發表
自行早D公佈,確實會影响呈3賽果,以至整個呈分賽果,我個人少少經驗話我知

...
考完呈三至公佈就無問題喇!

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-5-19+17:23+個人

原帖由 little_yolky 於 16-05-19 發表
9點先返屋企,可能仲有功課未做完,又或碰岩明天幾個test, 以上咁咁,咪12點繼續囉

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-05-19+發表自行

原帖由 Band5 於 16-05-19 發表
考完呈三至公佈就無問題喇!
快得滯,我都未睇清楚

王家爸爸 發表於 16-5-19 15:24
第一個問題,papa71已經解釋咗,唔多講啦。

學生Banding係唔可能公佈,當年Banding五改三既理由,就係為咗 ...
第一個問題papa71嘅解釋我已回應,唔重複。

學生Banding唔公佈為咗解決標籤效應,只係藉口,都解釋咗。

隨機號碼只會係大抽獎時係電腦內出現純粹因為唔想公佈,順便毀屍滅跡,唔俾學生家長上訴,想公布嘅絕對唔係問題!

我覺得而家嘅安排,純粹學校質素參差嘅問題解決唔到,刻意製造混亂,估唔到咁多人信佢嘅藉口!

王家爸爸  你有自由去咁諗。   發表於 16-5-20 08:56

Band5 發表於 16-5-19 18:47
大前提是,所有家長/學生能接受相同訊息(不論是自己學校,還有其他學校)...又或者,禁止公開已被自行取錄.這 ...
"我係講自行結果,所有家長都收到通知自行成功與否,唔係相同訊息嗎?"

- 無疑,家長知道子女自行結果,成功便收工.但失敗了,便要為大抽獎盤算.
  我相信,十個家長中,九個總會返學校八下其他人結果吧.(或者被八下)
  如果要繼續玩大抽獎,家長能有的資訊,便取決於自己的接受能力吧 (學校,朋友,EK...)
  所以我會說,最終要玩大抽獎的,他們不能接受相同訊息去應付大抽獎.
  這會否造成不公?

另外,你說學校一向有數據但有權唔公佈有幾多B1,B2,B3,我就不知道了... 教局說這個banding在電腦抽獎過後便會銷毁,不會留底,但背後是如何,真係要局內人先知.(我覺得學校只能從派位成績估算學校B1/B2/B3生數量.)

P.S. 中三已經半上岸了...我都未正式玩呢個遊戲.

回覆:papa71 的帖子

“所以我會說,最終要玩大抽獎的,他們不能接受相同訊息去應付大抽獎.
這會否造成不公?”

每個制度都有好壞,有人唔接受,但與公唔公平未必有關。之前有網友覺得唔公平,應該係指公佈後呈三會改變banding結果,做成不公,所以我建議呈三後才公佈!

我聽過有網友話小學會在升中後獲通知B1,B2,B3人數,但個別學生嘅banding就唔知
!唔太肯定,有錯請更正!

制度唔完善嘅,對當屆學生家長影響最大,所以最多意見(年年重複),但一年匆匆而過,建議自然冇乜人會跟進,留俾下一年!

係好係壞,我可能係多事咗,就讓切身影響嘅自己去評價了!

Band5 發表於 16-5-20 13:11
“所以我會說,最終要玩大抽獎的,他們不能接受相同訊息去應付大抽獎.
這會否造成不公?”

我聽過有網友話小學會在升中後獲通知B1,B2,B3人數,但個別學生嘅banding就唔知
!唔太肯定,有錯請更正!

教育局不會將各小學各banding既人數通知任何小學. 即使Pre-S1成績, 亦只會通知中學, 小學無從得知.

所以現實係, 只有有一條龍中學既小學, 先有較大機會可以對上年畢業生既Banding估計得準確D.
有直屬中學都可以準D, 不過先決條件係: 小學部肯將Pre-S1既成績話俾小學部知.

至於同任何中學都關係既小學, 只能靠派位表現同呈分成績嚟估了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-5-20+13:25+

原帖由 hkpapa852 於 16-05-20 發表
謝謝指正!

如此一來,大家就唔好怪責啲寶校話有33.33%係B1了!唔係佢唔負責任,係佢收唔到資訊!

papa71 發表於 16-5-20 10:31
"我係講自行結果,所有家長都收到通知自行成功與否,唔係相同訊息嗎?"

- 無疑,家長知道子女自行結果,成功 ...

話如果唔多唔少都會影響到大抽獎的話,可能只有少少吧!因為到了大抽獎階段,每名學生家長已有幾所心儀的中學在手,排位幾乎都不會有太大的改變,個人認為其他因素不會太影響個人的初衷,若然某校係好適合孩子的話,不會輕易改變當初的選擇嘅!

另外,學校有學生在校內多份模擬Pre-S1考試的成績,校方認為學生的考核水平不論在校內或在校外相差不會太大,可以把校內Pre-S1成績作參考,估算學生在對應教育局那份Pre-S1所得分數,我知學校會把"2016今屆考生"之校內排名去對應於"2012畢業生於校內模擬Pre-S1成績" + "2014畢業生於校內模擬Pre-S1成績"作大約估算每名學生的Banding位置,其實學校可以估得非常準,只是學校選擇唔講咁多啫!

‹ 上一主題|下一主題