用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行不去面試
樓主: Soo2011
go

自行不去面試 [複製鏈接]

咁係咪要去,但係特登 in 得衰 d?

Soo2011 發表於 16-1-27 22:54
回覆 Fado 的帖子

自行一選左一間1A 中學,自行二選左一間1A尾中學。交表前幾日才知小朋友第二次呈分試排 ...
大抽奬band 1ABC都係一group, 只睇隨機編號先後編配學校

多謝大家的回覆。我對升中派位的制度認知不足,好慚愧!依家先知自行不去面試亦有機會被收。

我們所填的自行一同二兩間學校暫時都屬於band 1 A, ,(但自行二係家長心目中可能介乎band 1 A-1B), 只不過交表後同其他家長交流時,他們認為我太保守,(亦可能他們太進取,他們小朋友呈分試排名低過我小朋友,自行二都唔填我們的第二心水中學,他們自行一二都填左口啤不錯的band 1 A 學校),話我個小朋友很大可能自行二會被收左(因為過往兩年,呈分試排全級60的都入到,而我個小朋友依家呈分試全級排18),咁樣會失去大抽獎再博一鋪入第一心水的機會,所以令我們覺得自行果part 做得好似有㸃不妥。
呢兩日同小朋友倾過,其實我個小朋友亦都好喜歡自行二果間學校,甚至多過自行一果間,自行一果間係學術口啤再好d。既然小朋友兩間都喜歡,到時如果有幸是但入到一間,都會欣然接受,順其自然!

引用:多謝大家的回覆。我對升中派位的制度認知不

原帖由 Soo2011 於 16-01-28 發表
多謝大家的回覆。我對升中派位的制度認知不足,好慚愧!依家先知自行不去面試亦有機會被收。

我們所填的自 ...
放鬆心情,一切隨緣,只要仔仔鍾意就好。

呈分試考級60入1A校,應該係抽獎入非自行入多。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-1-29 07:20
呈分試考級60入1A校,應該係抽獎入非自行入多。
認同,b1a校自行大把級頭三名去申請,除非有特異功能,否則60真係冇咩可能自行入。

引用:多謝大家的回覆。我對升中派位的制度認知不

原帖由 Soo2011 於 16-01-28 發表

我們所填的自 ...
你的策略其實沒錯,自行兩間不可兩間都去盡,應一間進取,一間穩陣。當然自行二是取「入到都一定不會後悔」才可。B1A生要盡量令自己在自行階段搞掂,否則等到大抽獎,變成要睇天,萬一運氣不佳就慘了。

Soo2011 發表於 16-1-28 18:51

我們所填的自 ...
唔好意思, 可唔可以告知你小朋友間學校全級有幾多人?  同係邊個網呀?  排60 都入到BRAND 1 A, 真係好勁, 我女考6X, 巳經跌到BAND2尾

引用:Quote:Soo2011+發表於+16-1-28+18:51+多謝

原帖由 YC04 於 16-01-29 發表
唔好意思, 可唔可以告知你小朋友間學校全級有幾多人?  同係邊個網呀?  排60 都入到BRAND 1 A, 真係好勁, 我 ...
Soo2011個小朋友是排18,唔係60

BallBallMaMa 發表於 16-1-29 11:56
Soo2011個小朋友是排18,唔係60
我明, 但她說學校有小朋友考60都入到BAND 1A, 所以想知佢學校一級有多小人, 同埋係邊區呀?  THANKS!

引用:Quote:BallBallMaMa+發表於+16-1-29+11:56+

我明, 但她說學校有小朋友考60都入到BAND 1A, 所以想知佢學校一級有多小人, 同埋係邊區呀?  THANKS!
...
60可能係抽獎入

BallBallMaMa 發表於 16-1-29 12:21
60可能係抽獎入
我明呀, 但佢60名, 都可以係BAND 1個RANGE到抽獎, 所以想知級有多小人, 同埋係邊區呀? 我囡考6X, 我都唔知好無博BAND 1呀, 煩惱中.

引用:Quote:BallBallMaMa+發表於+16-1-29+12:21+

我明呀, 但佢60名, 都可以係BAND 1個RANGE到抽獎, 所以想知級有多小人, 同埋係邊區呀? 我囡考6X, 我都唔知 ...

就算級60,只要係band 1,大抽獎隨機編號靚抽入1A校一啲都唔奇,亦大把成功個案,只要屬B1抽獎時大家機會均等,但入到去讀唔讀得掂就係另一個問題。

YC04 發表於 16-1-29 09:25
唔好意思, 可唔可以告知你小朋友間學校全級有幾多人?  同係邊個網呀?  排60 都入到BRAND 1 A, 真係好勁, 我 ...
我估佢意思排60入到BAND 1A是靠大抽獎入,因為BAND 1尾都有機會抽中BAND 1頭.

係啊,级排60 入band 1A 應該是大抽獎入的,估計自行階段冇乜可能,我上面表達的唔夠清楚,但小朋友間學校過往兩年的確最終每年都有五十幾個學生入band 1 A 中學。學校位於港島區,全級有百幾個學生,邊一個校網就無謂講啦。

王國會長

shala 發表於 16-1-28 11:53
冇in都照收?又幾奇怪
不奇怪, 有D 只睇成績, 有D 收唔夠學生.

王國會長

Soo2011 發表於 16-1-26 21:44
想問下若自行選左一間學校但冇去面試,但統一派位時又放間學校落去,間學校係统一派位時會不會知我曾經放棄 ...
既然唔想去面試為何統一又報?不過, 可能你唔去面試都照收

Soo2011 發表於 16-1-28 18:51

我們所填的自 ...
要信阿仔有實力又有運, 不要怕不要被其他說話嚇倒,

有心理準備萬一最後派到不是心儀的都盡最後努力去叩門.

祝好好運

情深到未來    發表於 16-2-3 16:30

回覆 YC04 的帖子

我朋友的那間小學,有約百四學生,頭七十都是B1,是九龍城區!

有時好難講,經常會出錯...... 不過呢幾年學生少左,一般冇乜BANDING錯配囉
‹ 上一主題|下一主題