用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大家收到匯基(東九龍)面試通知未?
樓主: dinofans
go

請問大家收到匯基(東九龍)面試通知未?   [複製鏈接]

Carmen2004 發表於 16-2-22 08:50
但亞仔講緊都被人插嘴, 我覺得講完搶答是基本專重。
我小朋友有幾次同其他人一齊開口講, 佢即收聲等其他人講, 因而損失了發言機會。
亦話有些人在其他人講緊時比其他人搶咗講嘢。
我安慰佢話講多不等如高分,講錯嘢, 禮貌唔好反而會被扣分。

回覆:=play= 的帖子

Yes,其實搶答都唔好,我叫我女做第二個答,結果第三個,佢话有兩個冇出聲!😊

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

=play= 發表於 16-2-22 10:07
我3:15場都有德望家長分享。
當時我有個好衰諗法, 我估佢小朋友成績好極有限, 怕升上去都讀得吃力, 所以考 ...
又唔好咁講... UCCKE講明收 Band 1 ... 我囡學校都有Band 1直屬中學, 囡考緊全級頭果1/3...但我都會試 UCCKE 因我真係好欣賞呢間學校既教學理念, 好有愛心....

回覆:hugub 的帖子

你女唔會想和同學仔一齊升咩?
每人想法不同,如果我就會讀一間自己比較熟悉的,除非它比較低banding!

http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

PINK2007 發表於 16-2-22 10:48
你女唔會想和同學仔一齊升咩?
每人想法不同,如果我就會讀一間自己比較熟悉的,除非它比較低banding!:love ...

亞仔都可以直升,但佢讀得唔太開心,所以要同佢找其他出路。

回覆:Carmen2004 的帖子

反而唔開心那就band1也沒有用,祝你入到心儀中學!😊

PINK2007, 多謝你的祝福!
希望大家小孩子會找到合適自己和喜愛的中學。

只得一次面試... 現在只好聽鄭校長話, 祈禱及耐心等待.

回覆 PINK2007 的帖子

我也覺得匯基收生主要看成積,面試是其次

回覆:小兵 的帖子

應該說其實間間都看成績為主!😊

回覆:PINK2007 的帖子

有D傳統學校真是全看成績,反而直資面試表現都好重要……'

如果校長講明收B1,咁即係B2,B3無希望,in都無用?

回覆:請問大家收到匯基(東九龍)面試通知未?

全部學校target都係band 1, 匯基有150個位,扣左聯繫,盡收band 1之後就band 2,3

舊年我見學校本簡介要操行B+, 我想知有無人操行B 仍有得 interview? (因我女操行只有B咋)

小時了了 發表於 16-2-22 12:53
舊年我見學校本簡介要操行B+, 我想知有無人操行B 仍有得 interview? (因我女操行只有B咋) ...
有得in,校長答應所以交表都有得in,我也見我校常打交的同學也來in架

回覆:Laupy11 的帖子

Hello!我很想知联校扣幾多?之前校長直情話只收band1,其實我地band2生好尾水,不過因為我和女很喜歡此校,所以典都博!
我反而很想知有幾多心儀呢間?
我系band1有更多選擇!
其實之前出d學生有政府背景,大家有擔心過小朋友受影響嗎?'

小兵 發表於 16-2-22 12:57
有得in,校長答應所以交表都有得in,我也見我校常打交的同學也來in架
明! IN 有得 IN, 收唔收係另一回事. 明.

PINK2007 發表於 16-2-22 13:03
Hello!我很想知联校扣幾多?之前校長直情話只收band1,其實我地band2生好尾水,不過因為我和女很喜歡此校, ...
我唔擔心出過黃顛瘋學生的學校. 佢若收我女我一家一定開心到死

引用:Hello!我很想知联校扣幾多?之前校長直情話

原帖由 PINK2007 於 16-02-22 發表
Hello!我很想知联校扣幾多?之前校長直情話只收band1,其實我地band2生好尾水,不過因為我和女很喜歡此校, ...
只知道救恩學校全級頭30名不用interview ,可直入滙基

回覆 qq1218 的帖子

不是頭30名的, 只要是band 1操行達標就有offer, 不過多數要唔晒30個位, 好似上年只有18個學生take offer~
‹ 上一主題|下一主題