用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 YW vs St Paul's College vs 赤柱 St Stephen's
go

YW vs St Paul's College vs 赤柱 St Stephen's [複製鏈接]

我仔未升中,但想請教大家對呢幾間學校的評價。如學費唔係考慮因素,大家會點排位?謝謝!

王家爸爸  三間差唔多   發表於 16-2-4 17:57
   5    0    0    0

引用:我仔未升中,但想請教大家對呢幾間學校的評

原帖由 PhilC 於 16-02-04 發表
我仔未升中,但想請教大家對呢幾間學校的評價。如學費唔係考慮因素,大家會點排位?謝謝!

...
YW 是男校英華書院

我會答
1. st stephen(校舍全港最大),寄宿(練自立),男女校(有好有唔好),IB course。
2. st paul boy (多港島居民,比較優質),但宗教味/舊生及親屬群帶關係太濃,無寄宿,無IB。
3. yw(boy) (地點方便問題,香港九龍新界人都會考,比軗平民化),各方面死追DBS,但很難追,但又無自己方佝,無寄宿,無IB。

以上不計學術評價,本人覺得學術靠自己個人,一般地區學校都有人入港大,哪間多人入,又不代表自己囝囡,所以不計。

有關上述評價及解釋,只是個人觀點。見諒!

王家爸爸  記得前校長曾經提過SPC好多非港島學生,幾乎區區都有。  發表於 16-2-4 18:00

回覆:YW vs St Paul's College vs 赤柱 St Stephen's

我會咁樣排1.SSC 2.SPB 3.YW. 排SSC 第一係base on 校園配套、師資、讀書風氣、校風、升大學比例、同學&舊生網絡(正所謂識人好過識字,呢樣野都好重要),同埋獨有既寄宿安排,對男仔既development  真係好好。

PhilC 發表於 16-2-4 13:32

...
三間差唔多,個人鍾意SPC多啲。我會排 SPC>SSC>YWC。

Joe8889  SPB, not SPC  發表於 16-2-7 09:17

回覆 王家爸爸 的帖子

可否解釋一下。謝謝你!

IGLOO 發表於 16-2-4 19:11
回覆 王家爸爸 的帖子

可否解釋一下。謝謝你!
首先,我覺得三間其實各有所長。

YWC:相對而言,三間中,YWC比較少特色。

SSC:最大特點係有IB。

SPC:學生有自信心、鬥志強(例如在短短幾年間,辯論隊有幾乎包尾變成數一數二)、同其他傳統名校一樣,學生之間既兄弟情好濃厚。

IGLOO  謝謝解答。  發表於 16-2-5 10:41

引用:Quote:IGLOO+發表於+16-2-4+19:11+回覆+王

原帖由 王家爸爸 於 16-02-05 發表
首先,我覺得三間其實各有所長。

YWC:相對而言,三間中,YWC比較少特色。
SPC在音樂及體育方面的表現如何?另外,若不是一心讀IB, SSC的學生,DSE成績和另外兩間比較如何?

PhilC 發表於 16-2-5 11:09
SPC在音樂及體育方面的表現如何?另外,若不是一心讀IB, SSC的學生,DSE成績和另外兩間比較如何?

...
SPC在音樂方面未必有DBS咁好,但係勝在夠全面,除了間間傳統名校都有既管弦樂團、中樂團、合唱團等以外,SPC還有流行音樂學會、數碼音樂學會等。

引用:Quote:PhilC+發表於+16-2-5+11:09+SPC在音

原帖由 王家爸爸 於 16-02-05 發表
SPC在音樂方面未必有DBS咁好,但係勝在夠全面,除了間間傳統名校都有既管弦樂團、中樂團、合唱團等以外,SP ...
若只是這三間,不是跟DB比呢?謝!

王家爸爸  音樂方面,三間中應該SPC最強  發表於 16-2-6 17:35

YW小學高小奧數成績是最好幾間之一.這一丶二年去頒獎活動多少小. 所以知道.  如果這班小朋友大部分去番YWC. 我相信在數理成績不會差到那裡.
SPC最近AL/DSE 成績就和二,三十年前差了不少 (不喜勿插). 以前有一句話. SPC預科生大部分人可以 行過對面馬路(HKU).

SSC不太了解, 所以不comment.

王家爸爸  近年跌左係事實,可能因為舊校長太HEA。  發表於 16-2-6 17:38
王家爸爸  SPC係三十年前幾乎係全港最勁   發表於 16-2-6 17:36

引用:YW小學高小奧數成績是最好幾間之一.這一丶

原帖由 Pauline_CC 於 16-02-05 發表
YW小學高小奧數成績是最好幾間之一.這一丶二年去頒獎活動多少小. 所以知道.  如果這班小朋友大部分去番YWC. ...
其實沒有喜歡或是不喜歡,fact 就是 fact.   

給樓主參考,我個仔是15年 SPC DSE 考生,他這一屆有 111 個畢業生,當中 22人 入港大,43人入3大。都算是有交代。部份出國和入其他八大的學生中,其實都有足夠成績入三大,不過作出其另類個人選擇吧了。

ACE2126  Good results  發表於 16-2-10 01:35

醒目開學勳章

hogwarts 發表於 16-2-5 14:54
其實沒有喜歡或是不喜歡,fact 就是 fact.   

給樓主參考,我個仔是15年 SPC DSE 考生,他這一屆有 111 個 ...

回覆:YW vs St Paul's College vs 赤柱 St Stephen's

朋友個仔讀SSC, 話學校只是一般,而且唔知點解好多國內人。

我也只是聽他說,並沒有仔細問,有錯請指正。

回覆 Pauline_CC 的帖子

Both top 10% students of SPCPS and YWPS have a good chance to get offers from Band 1A secondary schools.
It is not easy for their feeder secondary schools to retain the top students unless there is an improvement in their DSE results.

Personally, I think SPC would have a better chance to improve its DSE results because 1) it has more places for external Band 1 students (YWC just has 50 places for non YWPS students) and 2) its admission selection criteria is more balanced between academic results and eca (YWC has a strong preference to sport talents).

王家爸爸  SPC只會收B1外校生  發表於 16-2-9 10:45

引用:回覆+Pauline_CC+的帖子 Both+top+10%+stu

原帖由 KikiDaddy 於 16-02-05 發表
回覆 Pauline_CC 的帖子

Both top 10% students of SPCPS and YWPS have a good chance to get offers fro ...
咁點睇SSC?

KikiDaddy  Not familiar with SSC  發表於 16-2-5 23:24

回覆:siden 的帖子

甚麼為之一般?甚麼叫做多國內人?想了解多一點係因為年青人多對眼前事較敏感而多負面感覺,還是有其他原因?因同我多方面既資料收集似乎有所出入。

王家爸爸  我反而覺得多國內人唔係壞事。  發表於 16-2-6 08:27

回覆 Lindytiger 的帖子

不妨講講你手頭上的資料给大家参考!

Lindytiger  又話者話間學校唔好,但又冇詳細解釋,咁即係算點呢?  發表於 16-2-7 01:39
Lindytiger  我前文已經講左我鍾意SSC 既原因;其實SPB 我都好喜歡架。有時見到有d人淨係拋下一句話呢間學校普通又或者   發表於 16-2-7 01:09

引用:YW小學高小奧數成績是最好幾間之一.這一丶

原帖由 Pauline_CC 於 16-02-05 發表
YW小學高小奧數成績是最好幾間之一.這一丶二年去頒獎活動多少小. 所以知道.  如果這班小朋友大部分去番YWC. ...
個人對yw snoopy的style沒什認同

Yanamami  Snoopy係小学部啫~  發表於 16-2-6 20:52

其實3間都係好學校, 而且成績除了學校自己的能力同樣重要

我睇得簡單D, 港島就st. paul, 九龍就YW, 想獨立就SSP

YW其實學術,運動, 音樂都幾好.
‹ 上一主題|下一主題