用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs st Margaret coed
go

培僑 vs st Margaret coed [複製鏈接]

2選1,唔知邊間好。求意見,請指教!
   15    0    0    0

中學表現應該Smc 好些。

不過Pk是一間有心辦的學校,我估Dse慢慢會有進步。

最好聽用家分享。

另外住邊都要考慮。

兩間中學邊間中學升大學成積好D?

回覆:培僑 vs st Margaret coed

一間4500,一間2500,價錢差一倍,地點也要考慮啊

引用:2選1,唔知邊間好。求意見,請指教!

原帖由 littlemonkey 於 16-02-13 發表
2選1,唔知邊間好。求意見,請指教!
樓主不是有仁立offer嗎?

回覆:培僑 vs st Margaret coed

push. 我都想知

我當年沒有smc offer, 但我其實都心儀smc的。說實話我想揀間英文語境好既學校,類似陳守介果d,而陳守仁我小朋友只入到2nd in。

但一諗到smc 學費(同陳守仁比差double)再望多眼培橋個校舎,我覺得有培橋offer真係好幸運。而培橋既校長同老師同家教會家長又真係又好人又投入喎,如果唔係一定要入免費名校的話,培橋真係非常唔錯。今年到我細女考我都未必會考smc,學費4字頭感覺幾貴。

引用:我當年沒有smc+offer,+但我其實都心儀smc的

原帖由 teambuilder 於 16-02-14 發表
我當年沒有smc offer, 但我其實都心儀smc的。說實話我想揀間英文語境好既學校,類似陳守介果d,而陳守仁我 ...
No ar, 陳守仁1500, SMC 4500, 3倍啊!

SMC個地點真係好吊腳, 南昌站行好鬼遠先出到閘,  SMC附近好多地盆, 培僑個位置雖然唔好得好多, 但起碼叫係市中心, 坐完地鐵, 行上山15分鐘又得, 坐小巴又得, 校舍又大, 淨係校舍都羸哂, 山上空氣超好, 而且培僑背靠祖國, 真係好鬼多資源, 培僑中文都幾深, 而家中文真係難學過英文好多好多, 而且培僑小朋友讀得好開心, 佢地除了中英數常主科, 其他科目真係比小朋友放鬆心情的(例如PE一星期上3個鐘, 無咩邊間學校做到), 英藝中藝音樂都係比學生擴闊視野為主, 唔洗考和測, 我覺得呢D先係有人性的學校, 唔會一味谷到D小朋友死

回覆:littlemonkey 的帖子

Smc學多一門外語,一條龍學到中學可作外語考試,中學DSE成績又好,培僑考大學成績和英文語境無Smc好,但校舍大,視乎你點衡量想要咩

引用:+本帖最後由+9284+於+16-2-15+14:03+編輯+\

原帖由 9284 於 16-02-15 發表

SMC個地點真係好吊腳, 南昌站行好鬼遠先出到閘,  SMC附近好多地 ...
哈哈...好一句人性化學校, 非常讚成 !! 無論你小朋友系邊一方面有長處, 培僑都吾會埋末, 令小朋友好有自信, 有好多機會去發輝。

小朋友K2, 要想想了, 這所學校難入嗎??  會考什麼??  要見家長嗎??

謝謝.

培僑 has lots of resources, and at the end, resources is important!!!

回覆 prettydora 的帖子

好多謝各位的寶貴意見。Dora, 請問培僑比SMC邊方面好啲?

其实每間学校也有好和不好的地方,我經歷插班後,真的感受到只有合適的学校,沒有最好的学校

Yanamami    發表於 16-3-3 00:26

引用:其实每間学校也有好和不好的地方,我經歷了

原帖由 karaqueenie 於 16-02-20 發表
其实每間学校也有好和不好的地方,我經歷了小二的插班後,真的感受到只有合適的学校,沒有最好的学校 ...
結果插班成功了麼。。 想聽關於 “適合,不適合” 的感想

我小朋友比較坐唔定, 你要佢在家坐定定做功課, 真係無可能, D功課本身1.5小時可完成, 但響佢手就要3個鐘, 小一入左一間學術型學校(有小小名), 除了PE堂, 小息, 其他時間全程要乖乖全低聽書, 如果PE堂下雨, 就更加連PE堂都要上堂, 唸起都慘, 所以呢D咪唔適合我小朋友, 早走早著

入左培僑, 雖然未至於勁FREE, 但起碼我會知道我小朋友有足夠的活動(最少三小時/WEEK的PE堂), 每星期會有D課堂比小朋友去佢地1/F的超大圖書館借書(係上緊堂的時間), 有中藝(大戲, 京劇等), 英藝(DRAMA) , 音樂(學中/西式鼓) , 電腦堂, 就算有時中文堂, 我聽佢講都話有部份時間係玩遊戲的(應該RELATED TO 課文內容), 又有OUTING活動, 我只見我小朋友開朗左好多

karaqueenie 發表於 16-2-26 16:09
我小朋友比較坐唔定, 你要佢在家坐定定做功課, 真係無可能, D功課本身1.5小時可完成, 但響佢手就要3個鐘,  ...
請問你考培僑插班要交推薦信,係邊個寫的推薦信?而課外活動證明,是交甚麼?收據?謝謝

October 發表於 16-2-17 11:02
小朋友K2, 要想想了, 這所學校難入嗎??  會考什麼??  要見家長嗎??

謝謝.
舊年不用見家長
‹ 上一主題|下一主題