用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試恐懼
go

考試恐懼 [複製鏈接]

0    0    0    0

做d簡單題目,重拾自信先,再搵d高年級但佢應付到既題目進一步加強自信,然後畀d難少少佢試,做到就再加難少少,做唔到就教佢要努力先做到,開始轉去培養上進心,過程可能幾個月或幾年,視乎小朋友性格
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

ting-ma 發表於 16-2-18 12:54
小女只是K3, 可能之前曾試過一些英文course 有考試的, 令到她嚇怕了, 因為都比較深, 佢之前好驚, 話好怕考 ...
所以咪唔應該咁細個俾D咁既course佢囉, 佢仲未ready丫嘛。嚇怕咗佢有咩謂呢。

ting-ma 發表於 16-2-18 14:16
其實現在已經暫停左要考試的course.

你意思是在家比一些練習佢做?
通常話練習都係持續性同有一定數量,我意思只係畀d題目佢做,提高信心,唔需要鞏固知識
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

睇嚟你個女真係驚咗【考試】依兩個字,你應該唔好揀太傳統嘅小學畀佢,佢唔太受得壓力﹗

咁即係佢對 "考試" 呢個 term 入左心啦, 無論考乜, 總之聽到 "考試" 就驚定先。

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-2-18+14:19+通常話

原帖由 ting-ma 於 16-02-18 發表
其實我担心佢唔係只係英文那個course 驚。係一聽到 "考試"呢個詞語就驚。
好老實, 我今朝唔知佢學畫班都 ...
畫班都有考試

學畫唔係只為興趣?  興趣班竟然要安排考試?

ting-ma 發表於 16-2-18 14:21
其實我担心佢唔係只係英文那個course 驚。係一聽到 "考試"呢個詞語就驚。
好老實, 我今朝唔知佢學畫班都 ...
Masaya 的建議ok的,可試試。
有冇其他因素?kg 要求高,發展未到,等等

醒目開學勳章

k3小朋友畫班會有考試

引用:小女只是K3,+可能之前曾試過一些英文course

小女只是K3, 可能之前曾試過一些英文course 有考試的, 令到她嚇怕了, 因為都比較深, 佢之前好驚, 話好怕考 ...
克服恐懼,知易行難。要克服,先要正視考試,明白考試,擁抱考試。
如果科科明列前茅,問題必然迎刃而解。但現實是只有極少數人是萬能,讓孩子明白考試的正面意義,是評核自己走到多遠(不代表能走多遠),明白同齢孩子在不同範疇,能力亦有所不同。興趣班的意義是找出興趣,不是升級。考試结果是讓自己知道站在那裡,找尋進步空間,不是跟人比較,只爭朝夕。找到孩子強項,多加豉勵,較弱的盡力而為,減少錯誤。如合用可参考一下,不合則當時運高睇多唔到。

孩子仲細用講道理未必太work, 樓主首先要認同佢感受,再而找出背後原因,inside out 有幕 sadness 和 imagination 的對話,參考一下。

回覆 ting-ma 的帖子

嘩!咁細已經有情況,真係要小心處理。會唔會未 Ready去面對目前興趣?會唔會小朋友性格未合適用依個方法去學習?

Lei d 問題早發現是好事,好過十多年後見報。樓主上得來問必然是位有心的父母,相信問題會解決到,不過就要預些時間。

其實最大問題在於你自己!首先你應該考慮自己小朋友情況而因材施教,不是勉強選一些只會深,不理程度的課程。你連畫班都選擇有考試的,已經看得出你自己是有要求的人。很多家長也有此情況,幼稚園學生為何攪到他們成為超人?現在你應該將所有要考試、評估及比賽的課後活動暫停,然後將這件事跟幼稚園班主任說。希望減少用「考試」這個字。而你自己唔好時常在小朋友面前問考成點?識唔識?小朋友見到你太關心,其實係有壓力。無論0分或100分,都不應該表演出大喜大怒。我不知道小朋友的學校是否很深,K1K2有沒有考試?當時她的反應如何?如果一直有考試,只是今年才驚,便要找出今年跟往日有甚麼不同。找到源頭,才可以解決問題。如果一直沒有考試,只是今年才有,就應該循序漸進,跟學校談一談。已經下學期,如果一直這樣,可能要考慮小學不要找太深太top的學校。以免情況愈見嚴重。而你自己,會不會因為下年升小學,所以有意無意下,時常提及小學很深很困難之類的説話?如果有,真的不要再說。

另外,點解個女考試沒有偷看同學而鬧佢?個價值觀錯晒!考試成績緊要定個女既誠信重要?因為出貓滿分也是假的,她做對你都鬧佢,小朋友點會晤亂?點會有自信?

‹ 上一主題|下一主題