用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學影響升中面試嗎?
樓主: julinata
go

小學影響升中面試嗎? [複製鏈接]

某中學簡介會: A家長對B家長說, 呢間XX學校特別鍾意收阿仔哥間的同學仔,
B回應: 不好大聲說...低調...低調

引用:第一輪的面試(選兩間心儀學校),學校會視

原帖由 julinata 於 16-02-22 發表
第一輪的面試(選兩間心儀學校),學校會視乎學生讀哪間小學而影響收生嗎?
不要官方答案。謝謝。

...
可以好肯定地話你知一定會,中學校長係會好清楚區內小學情況,邊間小學出來學生底子較佳,佢地心中有數,亦有中學校長親口講過會優先考慮某啲小學學生。舉例有啲一線小學嘅1C生,亦未必會差過2/3線小學嘅1B生。

引用:回覆+yee8001+的帖子 小學係唔知道全港排

原帖由 kwan_kwan3 於 16-02-23 發表
回覆 yee8001 的帖子

小學係唔知道全港排名的,中學知道係因為你入張申請表去中學,中學立即把你的資料向教 ...
全港排名呢樣我又唔係好明,可以去到萬計?又唔係同一份卷,有深有淺,如淺未可好輕易去到全港好前?

洋蔥頭媽咪 發表於 16-2-23 09:50
可以好肯定地話你知一定會,中學校長係會好清楚區內小學情況,邊間小學出來學生底子較佳,佢地心中有數,亦 ...
認同! 有次在間一線英中面試門外, 聽到一個剛面試完的學生講老師問他關於 "siblings", 佢話唔知"siblings" 是甚麼! 相信佢小學的英語程度都很一般... 中學老師在面試過程中很容易分辨到那間小學的程度較高, 咪偏向收那此小學的學生囉!

引用:Quote:原帖由+AHGU+於+16-02-23+發表任何公

原帖由 chan803 於 16-02-23 發表
小學生又考過啲乜公開試呀
TSA,PS1

little_yolky  TSA not related.  發表於 16-2-23 18:00

引用:某中學簡介會:+A家長對B家長說,+呢間XX學校

原帖由 chesswin 於 16-02-23 發表
某中學簡介會: A家長對B家長說, 呢間XX學校特別鍾意收阿仔哥間的同學仔,
B回應: 不好大聲說...低調...低調 ...
同意,每年旺角體藝名校均收九龍塘某名私小廿幾人,就可以看出某些名校對某些小學是有偏愛的

maggie789 發表於 16-2-23 10:04
全港排名呢樣我又唔係好明,可以去到萬計?又唔係同一份卷,有深有淺,如淺未可好輕易去到全港好前?

...
因為呈分試份卷edb會check咗再標準化,所以卷淺都未必係好事

回覆:penpen 的帖子

咁試卷深有好處嗎?因覺得學校P5試卷很深,平均分只得八十幾,要好outstanding先取得高啲分

淺嘅卷考嘅係小唔小心;
深嘅卷考嘅係好叻定唔係好叻

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+chan803+於+16-02-23+發表小

原帖由 AHGU 於 16-02-23 發表
TSA,PS1
TSA 同升中派位無關...

至於 Pre-S1 算唔算係公開試?我又唔覺得係囉...

+3金熱血 貢獻勳章

引用:咁試卷深有好處嗎?因覺得學校P5試卷很深,

原帖由 lovingparent 於 16-02-23 發表
咁試卷深有好處嗎?因覺得學校P5試卷很深,平均分只得八十幾,要好outstanding先取得高啲分

...
教育局會用 前幾屆的 Pre-S1 成績去調節學校呈分試的成績...

其實, 中學校長心知肚明唔同小學學生程度, Band 1學校第一年收某小學全級第一, 點知入到嚟重差過某小學Band1C/2A學生, 久而久之, 中學校長就會有preference, 亦唔冒險, 猶其叩門時

jackjackwin    發表於 16-2-23 13:29

回覆:小Monkey 的帖子

所以讀邊間小學對入邊啲中學係有直接關係囉!個別學生特殊情況除外。

回覆:小學影響升中面試嗎?

我試過去中學簡介會,當然有中學生負責帶隊,解釋等等,中學老師不是介紹中學生的名字,卻告訴在座家長,同學,這些中學生都是你們的師兄,師姐,然後逐間小學介紹,即是曲線告訴你,自行階段,我只考慮這幾間小學。

引用:我試過去中學簡介會,當然有中學生負責帶隊

原帖由 MariaTsui 於 16-02-23 發表
我試過去中學簡介會,當然有中學生負責帶隊,解釋等等,中學老師不是介紹中學生的名字,卻告訴在座家長,同 ...
咁去得簡介會,都要小五小六啦。
咁點樣可以知道心儀中學主要考慮哪間小學的學生呢?

回覆:julinata 的帖子

你睇下你自己學校嘅畢業生,主要入咗D咩嘢中學,咁咪略知一二囉

Yanamami  最实際做法  發表於 16-2-23 17:36

所以家長咪好緊張某小學的升中派位,

Eat_Sleep_Play  正是如此  發表於 16-2-23 21:02

引用:Quote:原帖由+MariaTsui+於+16-02-23+發表

原帖由 julinata 於 16-02-23 發表
咁去得簡介會,都要小五小六啦。
咁點樣可以知道心儀中學主要考慮哪間小學的學生呢?

...

其實心儀小學主要考慮邊幾間小學嘅學生?如果當中無你份,坦白講,話比你知都無用,正如旺角體藝中學每年收廿幾個宣小的學生,就算比你知道又如何?你唔係讀宣小,只有得個恨字,不如睇番你心儀的中學多唔多收你小學的學生,咁仲嚟得實際啦

+3金熱血 貢獻勳章

引用:其實,+中學校長心知肚明唔同小學學生程度,+

原帖由 小Monkey 於 16-02-23 發表
其實, 中學校長心知肚明唔同小學學生程度, Band 1學校第一年收某小學全級第一, 點知入到嚟重差過某小學Band ...
其實呢啲差別在考評局提供的成績次第或多或少都會反映到出嚟....

+3金熱血 貢獻勳章

引用:我試過去中學簡介會,當然有中學生負責帶隊

原帖由 MariaTsui 於 16-02-23 發表
我試過去中學簡介會,當然有中學生負責帶隊,解釋等等,中學老師不是介紹中學生的名字,卻告訴在座家長,同 ...
邊間/邊區㗎?

‹ 上一主題|下一主題