用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 今天大會堂校際音樂節那個評判,托著頭想睡覺 ...
go

今天大會堂校際音樂節那個評判,托著頭想睡覺 [複製鏈接]

遇到個唔專業的評判,在小朋友演奏時那個評判托著頭在睡覺,根本就沒欣賞小朋友演奏的樂曲😪

0    0    0    0

回覆:candycn 的帖子

你第幾場,我早上頭場

咁我地D家長專業過佢,我地次次冇zZz

回覆:今天大會堂校際音樂節那個評判,托著頭想睡覺

佢會唔會係陶醉咁聽咋?

回覆:今天大會堂校際音樂節那個評判,托著頭想睡覺

佢只係瞑想中,態度超然。

candycn 發表於 16-2-23 20:32
遇到個唔專業的評判,在小朋友演奏時那個評判托著頭在睡覺,根本就沒欣賞小朋友演奏的樂曲😪

...
算啦, 我哋果個仲遲到差唔多一粒鐘, 個個小朋友等到牛咗, 一早開咗把聲都瞓返晒。因為個場唔夠時間, 下午要交返俾人, 所以人人首歌仔cut一半, 真係佩服班小朋友臨危不亂。

回覆 little_yolky 的帖子

嘩,好離譜wor,有無家長發難?

Jane1983 發表於 16-3-14 16:36

嘩,好離譜wor,有無家長發難?
發難都無用, 人哋係評判, 交通問題喎。

仲要俾分好隨便, 諗到都................唉!激到阿女話出年唔參加。但我話:阿女, 出年張奬狀先可以寫升中表格喎, 不如參加多一年啦。

校際都咁樣,好令人失望。

Jane1983 發表於 16-3-14 18:54

無辦法啦, 原評判唔得閑, 佢話自己係臨時頂替的。其實比賽遇到咩判評, 都係一項考驗, 同運動唔一樣, 藝術既嘢有時好主觀, 阿女個評語同冠亞季一樣, 但三十幾名參賽者, 評判點樣去俾呢三四分既差異呢, 聽完一首又一首, 中間真的有這三四分的差異嗎? 我不敢講。

阿女當日係感情表達得最好果一個, 但評判覺得呢D係花臣嘢, 唔計分, 無辦法, 但係評判伯伯, 唱歌係表演藝術喎, 感情表達好重要喎, 唔係咩? 得奬的我只可以話係不過不失。唯有寄望下一年啦。

真係,藝術野,係主觀。吾同打波、游泳咁客觀。
不過校際年年有,有志者,事竟成,無理由年年都遇着個吾正常的...

其實....真係好悶的...家長梗係豎起隻耳聽啦....
唔好話托腮閉眼啦...作為老師,直頭聽到首歌都怕
用耳聽,唔洗眼甘甘望實的...

回覆:Jane1983 的帖子

簽名被屏蔽

回覆 Oboe_FRSM 的帖子

見到不良評判,係好令人失望

引用:回覆+Oboe_FRSM+的帖子 見到不良評判,係

簽名被屏蔽

引用:回覆+little_yolky+的帖子 校際都咁樣,好

原帖由 Jane1983 於 16-03-14 發表

根本得一個評判就係唔公平,好似有啲人喜歡食甜,有啲人唔鍾意食甜一樣,睇吓你個表演啱唔啱佢口味,你話幾主觀呀!

pearltsang 發表於 16-3-16 12:44
根本得一個評判就係唔公平,好似有啲人喜歡食甜,有啲人唔鍾意食甜一樣,睇吓你個表演啱唔啱佢口味,你話幾 ...
係囉, 我見出面啲比賽, 最少都有2個評判。不過, 比賽呢樣嘢, 都真係要講少少運, 遇咩評判都係你運氣之一。

我仔果場校際piano 仲有趣, 冠軍係成段彈錯左彈高左8度. 評判頒獎時話就係最鍾意佢既笑容喎.
我見有家長話想同協會投訴...我覺得無用的. 藝術係主觀的, 評判可以解話: 佢雖然彈高左8度但我覺得佢最musical. 任佢講的.

都係好既一課, 等我仔知道比賽有時就係0甘. 輸左唔代表你做得唔好, 贏左又唔好以為自己最叻. 總之盡左力做就得啦.

Jane1983 發表於 16-3-16 07:50
回覆 Oboe_FRSM 的帖子

見到不良評判,係好令人失望

都係0架. 如果因為技不如人輸左都輸得心服口服呀, 又可以觀摩下三甲既優勝之處, 評判俾既評語同建議都可以幫助自己改進.

但輸在評判亂來俾分, 真係幾令人失望的. 評判俾三甲既評語同無獎既評語都一樣係果堆讚既說話, 無任何改進建議, 又唔知自己輸係邊...令人有點氣餒...

‹ 上一主題|下一主題