用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 那間中學着重運動多些?
go

那間中學着重運動多些? [複製鏈接]

虛心請教各位,那間中學着重運動多過學術一些?因我仔現在讀傳統小學小五很辛苦,想升上中學搵問着重運動的學校多些!

5kin  體藝  發表於 16-2-29 20:37
   0    0    0    0

回覆:Omerkion 的帖子

我仔仔現在學劍擊,請問有冇support劍擊嘅中學呢?

回覆:Omerkion 的帖子

男拔

引用:虛心請教各位,那間中學着重運動多過學術一

原帖由 Omerkion 於 16-02-29 發表
虛心請教各位,那間中學着重運動多過學術一些?因我仔現在讀傳統小學小五很辛苦,想升上中學搵問着重運動的 ...
如果學業或/及體藝成績好當然係DBS啦,如B2a-b成績可考慮賽馬會體藝中學。但據閣下所講小朋友現在讀緊高小先至學習劍擊,成績是否標青?而且著重體藝嘅學校唔代表喺學業上比其他學校輕鬆,樓主要千祈唔好搞錯。

妹妹頭  體藝係B1架, B2A/B入唔到架  發表於 16-3-1 09:02

回覆:Soundervolt 的帖子

多謝你詳細分折,我仔仔就係成績不太好band 2 尾,劍擊亦普通,因此知道LaSalle , DBS一定冇可能,怎至體藝都好難,所以想再請教有冇下其他,目前所知只有林大輝中學

5kin  都係果句,google學屆睇下邊間有玩咪知囉  發表於 16-2-29 22:25
5kin  十幾年前基智好似出過好幾個港隊  發表於 16-2-29 22:24

Omerkion 發表於 16-2-29 19:23
我仔仔現在學劍擊,請問有冇support劍擊嘅中學呢?

有劍擊既中學,可上學界個網就知邊間有劍擊……
我見到有如下:  旅港開平,颜寶玲,喇沙,華仁,聖芳濟,長天,英華,聖道迦南,高主教,銘基,蔡繼友,新亞……

Omerkion 發表於 16-2-29 19:02
虛心請教各位,那間中學着重運動多過學術一些?因我仔現在讀傳統小學小五很辛苦,想升上中學搵問着重運動的 ...
你要諗清楚, 到底目標只係希望"想入大學但希望讀書輕鬆D", 定係想發展體藝?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Omerkion+發表於+16-2-29+19:02+虛心

原帖由 hkpapa852 於 16-03-01 發表
你要諗清楚, 到底目標只係希望"想入大學但希望讀書輕鬆D", 定係想發展體藝?
有無兩面都得先

mcl203 發表於 16-3-1 13:10
有無兩面都得先
男校未搵到,女校有幾間。當然仲有體藝。聽聞旅港同黃笏南體藝都唔錯。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 16-2-29 21:18
如果學業或/及體藝成績好當然係DBS啦,如B2a-b成績可考慮賽馬會體藝中學。但據閣下所講小朋友現在讀緊高小 ...
體藝收 B1 學生
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-3-1 13:30
男校未搵到,女校有幾間。當然仲有體藝。聽聞旅港同黃笏南體藝都唔錯。

體藝入學要求既專項無 fencing.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-3-1 13:51
體藝入學要求既專項無 fencing.
所以有D希望以體藝能力入名校既家長, 唔好一廂情願學埋D冷門嘢, 要認清目標, 睇吓目標中學鍾意/需要收咩類型既體藝學生先.

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-3-1 14:15
所以有D希望以體藝能力入名校既家長, 唔好一廂情願學埋D冷門嘢, 要認清目標, 睇吓目標中學鍾意/需要收咩類 ...
SMC 有 fencing, 但自家訓練班水準都唔錯, 除非有晒獎兼成績好好, 唔係都幾難入.

hkpapa852  SMC係St Mary定聖瑪加利?  發表於 16-3-1 14:24

學界網站嘅Result篇最幫到你 !   值得一提係目前大部份小學生都係打花劍, 上到中學部份會轉打佩劍或重劍, 見吾少例子雖然小學成績麻麻, 中學轉劍種後發光又發亮, 加油 !

醒目開學勳章 王國長老

所以有D希望以體藝能力入名校既家長, 唔好一廂情願學埋D冷門嘢, 要認清目標, 睇吓目標中學鍾意/需要收咩類 ...
係選校前睇既係有無我囡鍾意既運動,田徑,乒乓球同排球,,有埋跆拳道最好。

hkpapa852  咦, 妳阿女跆拳都掂呀? 犀利!  發表於 16-3-1 14:28

醒目開學勳章 王國長老

SMC係St Mary定聖瑪加利? 發表於 46 秒前.
聖瑪加利

醒目開學勳章 王國長老

咦, 妳阿女跆拳都掂呀? 犀利!
由 P.3 開始打比賽, 好彩地次次都有獎, 依家入左乜乜喇.

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-3-1+14:15+SMC

原帖由 miriam 於 16-03-01 發表
聖瑪加利

引用:Quote:原帖由+Omerkion+於+16-02-29+發表虛

原帖由 Soundervolt 於 16-02-29 發表
如果學業或/及體藝成績好當然係DBS啦,如B2a-b成績可考慮賽馬會體藝中學。但據閣下所講小朋友現在讀緊高小 ...
體藝肯定是band 1
唉⋯我最後都會唔敢駁,無去apply 體藝!留原校直升。

回覆:hkpapa852 的帖子

其實劍擊已好普及,一啲都唔冷門啊!

‹ 上一主題|下一主題