用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無上環基恩小學家長
go

請問有無上環基恩小學家長 [複製鏈接]

請問有無上環基恩小學家長

可否提供有關此校資料?如老師質素,校風,入中學banding等等!今年9月要為仔仔選小學,正考慮呢間,唔該晒!

Re: 請問有無上環基恩小學家長

Up!

小 女 在 此 校 讀 小 二 ,可 以 去 他 們 的 網 址 看 看.here , 校 風 都 好 好 買 花 緊 係 讚 花 香 ....he    he..佢 地 係 活 動 教 學 (P1-P3), 真 係 一 D壓 力 都 冇  ,至 少 我 女 真 係 讀 得 好 開 心 . 至 於 升 中 妳 可 以 七 月 到 學 校 門 口 看 看 派 位 結 果 ,我 去 年 都 有 去 看 派 得 都 幾 好 尤 是 女 同 學 . 最 好 去 學 校 附 近 看 看 環 境 , 校 風 等 ,門 口 工 友 和 老 師 都 好 樂 意 解 答 妳 的 問 題.

cy,

好多謝你回應!我經常都有去學校website睇架!website話over 50% 去英中,唔知真唔真?!請問你囡囡會唔會好多工課要做,老師態度係點呢?我好怕d傳統學校既老師,根本唔理學生需要!你知唔知佢地有無講座比我呢d家長聽呢?!

UP

B媽,

基恩係上環區都可算是地區名校,與西區聖彼得可謂叮噹馬頭,屬男女校熱門之選。 校風純樸,老師熱誠,但作風較低調。 聽聞學生中學牌位成績唔錯,當年小女找學校,有教育界朋友點明推薦此校。  但小一派位競爭都幾激烈o架!

MSCC都 介 紹 得 真 係 不 錯 呀 ...又 賣 廣 告 ...tks mscc.

好多謝你回應!我經常都有去學校website睇架!website話over 50% 去英中,唔知真唔真?!

七 月 十 二 號 放 榜 自 己 去 學 校 看 看 吧 !

請問你囡囡會唔會好多工課要做,老師態度係點呢?

功 課 大 約 3-5 樣 ,我 女 半 或 一 小 時 完 成 . 這 點 看 個 別 小 孩 ..炒 寫 不 多 ,worksheet 等 .我 女 是 插 班 生 之 前 讀 過 傳 統 教 學 ,與  這 校 的 功 課 量 比 較 是 蚊 和 牛 比 ...可 想 這 校 的 功 課 量 如 何 .

至 於 老 師 的 態 度 好 難 講 ..這 點 比 較 主 觀 . 但 大 多 數 真 係 好 好 囉 ...

學 校 不 係 直 資/私 校 所 以 是 無 講 座. 但 小 一 生 及 插 班 生 於 開 學 前 會 有 講 座 .

cy,

你囡囡上年甚麼月份申請插班? 我朋友正想替她囡囡轉校, 會否太遲呢?

加菲貓 ,我 好 似 在 四 月 尾 , 妳 而 家 打 去 學 校 問 下 ,佢 地 會 有 段 時 間 是 FOR插 班 申 請 ,也 會 賬 貼 在 門 外 . 其 實 妳 現 在 就 盡 快 把 資 料 寄 去 , 到 時 會 有 插 班 試 .

好多謝各位媽咪意見,似乎同我想搵既學校好相似!請問聖公會既宗教分同其他基督教係咪一樣?定係只接受聖公會?!

UP
‹ 上一主題|下一主題