用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港老師質素衰敗
樓主: angel321
go

香港老師質素衰敗   [複製鏈接]

回覆:香港老師質素衰敗

引用:現在老師話自己有幾多個學位,個個first+ho

原帖由 Busybody! 於 16-03-20 發表
現在老師話自己有幾多個學位,個個first hon, 每日日理萬機,等等...好簡單,睇下現在學生的質素,我怕現在 ...
就算老師的錯誤,我們自己不會在小朋友面前彈老師,但小朋友知不知道老師的弱點及問題,他們是知道的。

他們識得分邊個是真心關心他們,啓發他們。他們最怕死不認錯的老師。

例如小四時,英文考試卷答案有問題,幾個小朋友拿著牛津字典,證明多於一個答案,作為成年人,理應開心小朋友的主動及認真。當時那位老師為面子死撐,最後出到訓導主任希望以記過,扣操行分,來鎭壓幾個男生。

最後家長們出信給英文科主任,希望了解出卷及試題答案的QA流程,他們才將件事告知校長,校長反而明白箇中問題,家校合作解決了個問題。

老師,科主任及學生同時學到之下功課:

1。老師不是聖人,亦會犯錯,但要錯而能改,老師們向小朋友因疏忽而道歉;

2。就算老師錯,但小朋友對老師仍然要尊重,小孩要向老師因態度不佳而道歉;

3。校長會檢討考卷的QA,不能當書商的懶人包題目及答案正確;

4。標準答案是參考,而非鐵板一塊,科主任提供多些模擬答案,孩子不用題題揣測懶人包答案。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:Busybody! 的帖子

公平些,1,2都不是單一原因導致。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+Busybody!+於+16-03-19+發表

原帖由 ky201105 於 16-03-19 發表
無咁嘅意思。只想帶出識唔識讀書同識唔識教無直接關係。當然最ideal係又識讀又識教,身邊好多老師朋友都係 ...
你的朋友教小學還是中學?是教院還是三大畢業?

引用:Quote:原帖由+ky201105+於+16-03-19+發表無

原帖由 ANChan59 於 16-03-20 發表
你的朋友教小學還是中學?是教院還是三大畢業?
大家都是中學教師,現在教中學的都已是專科專教,不會是教院出來的,至少我認識的都是,大學讀數的教數,讀化學的教化學,讀中文的教中文,畢業後再讀一年教育文憑。我識的大部分包括自己也是三大畢業,就是對自己本科有興趣,才想執教令自己學生也有興趣去學。當然我看到的未必是全部,但亦不至你們說的差。教學成效,也不會是一個老師的問題,一間學校的行政,教育局的政策,家長教育也很重要。

回覆:ky201105 的帖子

我問你這個問題,是由於這裡討論小學及小學老師,而非中學老師,你的觀察亦有一定代表性,但偏重中學情況。

引用:都係d老師在神化自己之嘛。出外返工,用家

原帖由 Busybody! 於 16-03-19 發表
都係d老師在神化自己之嘛。出外返工,用家老闆不滿製成産品。員工重申我有用心做就得啦,你們唔識欣賞人。 ...
家長和學生都唔係消費者

老師唔係服務提供者

先搞清楚何謂教育,就係有你這種家長,自覺學校、老師要服侍你,咁成績好的學生邊有興趣入行受你氣?!老師當然唔係高高在上,但超碼要互相尊重

引用:Quote:原帖由+Busybody!+於+16-03-20+發表

原帖由 ANChan59 於 16-03-20 發表
就算老師的錯誤,我們自己不會在小朋友面前彈老師,但小朋友知不知道老師的弱點及問題,他們是知道的。

他 ...
校長處理得得好!

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-03-20+發表就

原帖由 babycatrina 於 16-03-20 發表
校長處理得得好!
家長的建議十分平衡,校長的可操作性亦強,順水推舟,三贏最好!

引用:而且融合教學後,一班好多sen學生,自閉丶

原帖由 s.andp 於 16-03-20 發表
而且融合教學後,一班好多sen學生,自閉丶過度丶讀障丶言障,共冶一爐

直資為什麼出來學生勁D,因為可以揀 ...
未必一定係直資出嚟啲學生勁啲嘅

引用:Quote:原帖由+s.andp+於+16-03-20+發表而且

引用:Quote:原帖由+Busybody!+於+16-03-19+發表

引用:而且融合教學後,一班好多sen學生,自閉丶

引用:出去補習真的不可全怪老師教唔好 1)1:25-3

引用:Quote:原帖由+s.andp+於+16-03-20+發表出去

引用:Quote:原帖由+babycatrina+於+16-03-20+發

原帖由 Busybody! 於 16-03-20 發表
咁老師向邊個交待?我地交小朋友給你們,你地搞到小朋友及全家人的生活怎樣?有life嗎?小朋友語文程度怎樣 ...
邊個話俾你知我係中小學教師?我只係家長,不是中小學老師!

我只知day one若家長只睇學生成績,學生唔夠心目中標準就要老師跑數係無視教育既本質。

當然我認同有某些老師好把鬼,hea 做,但并非全部。只係若你首先假設所有老師都不知所謂,放自己係敵對立場,自覺自己係納稅人,老師係你員工,咁你永遠會覺得老師唔掂。老實,咁樣亦對你小朋友唔好,因為你令佢覺得教自己個個老師都把鬼,咁就唔會聽老歌講,小孩咁細係好情感上依賴老師,好多時佢地鍾意個老師先會投入學習。

呢位家長,我認同你某些觀察同經驗,我只係唔認同你覺得所有老師唔掂或自覺自己係老闆呢個態度。我從來未試過係ek咁樣去回應,但今次唔知點解真係忍唔住。

‹ 上一主題|下一主題