用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中後的成績
樓主: alwayssmile
go

升中後的成績   [複製鏈接]

家長日老師問我,英文咁差,究竟小學時成績係點架...我好傷心....以前科科9字...

bobo98  其實中學啲英文深小學好多,所以慢慢來啦,只要肯讀慢慢追,中學有六年時間,而且中學成績表都唔洗用來見大   發表於 16-3-20 12:20

我覺得吾太SAD既.但老師話吾追返呢,一係留班,一係轉校.個句野HURT到我呀...

之前未問佢小學成績點LOR...我無咩機會講野架..有些似This is an order咁強硬既口吻...我接受佢話留班個句,吾接受轉校個句..讀左4個月姐.....又話轉數慢,呢樣個樣...我想搵個地方哩埋LOR..

TwinWong  老師認為英文要几多分才達標?  發表於 16-3-18 14:34
TwinWong    發表於 16-3-18 14:32

回覆 TwinWong 的帖子

咁快要留班,真係好傷自專心姐.阿囡有主科可及格,都係全級中至後姐...吾信考後個D主科全合格LOR. 我覺得老師講野有些過火左姐,收儉下大家她落台.
老實講,上學期真係陪太子讀書架,一到下學期,問親佢功課都做晒無問題. 簽QUIZ同DICT時都好高分下架...由小朋友自己去發力啦...我已然答應學期尾全科合格升班會有部PS4架....

4月又測驗,呢個EASTER要加油啦大家....瞓一覺咩都吾記得啦....再同小朋友一起努力...

有學校老師話,留班位通常係俾D成績係可以有改善空間,又肯讀書既人.有些學生成績差都吾會俾佢留,費事浪費左個位俾有機會既人.

TwinWong  我地校都係採用依種留底政策  發表於 16-3-21 12:42
bobo98  我都聽過,係留啲有得救的學生,免浪費資源。  發表於 16-3-21 12:21

回覆 TwinWong 的帖子

加油!!!!!!

TwinWong  yes, 加油呀~  發表於 16-3-21 15:07

回覆 mirrorla 的帖子

家長支援係好重要既...可惜我吾係FTM..阿囡接受到我同佢跟功課同溫習.打算呢個暑假請盡我既大假同佢地補底..其實係管下佢地定時溫習下咁啦..都有差不多成個月假既..哈..哈........慘過返工..

bobo98    發表於 16-4-11 18:05
‹ 上一主題|下一主題