用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 go went gone
go

go went gone [複製鏈接]

現在小二要開始PAST TENSE, 想請問背頌時是否也需要背 PRESENT PERFECT TENSE?因有些習作只列印 simple present tense, past tense, present continous tense.
   0    0    0    0

引用:現在小二要開始PAST+TENSE,+想請問背頌時是

原帖由 mrsko 於 16-03-21 發表
現在小二要開始PAST TENSE, 想請問背頌時是否也需要背 PRESENT PERFECT TENSE?因有些習作只列印 simple pre ...
我哋小二只教regular form,你哋都教得好快下喔

係呀,所以想趁假期背定先,因為我地年代時會一齊背哂3樣,但GONE現在又無咁快用到,所以想請教應該點背好

我們3年級先教past tense, 仲要開始只教simple past,规則/不規則,其他唔使背, 今年4年級, 開始背simple present , present continuous, simple past. 不過睇得書多, 過去分詞已知道係幾時用.

little_yolky  但irregular verb都係要背。  發表於 16-3-22 08:30

mrsko 發表於 16-3-21 21:35
係呀,所以想趁假期背定先,因為我地年代時會一齊背哂3樣,但GONE現在又無咁快用到,所以想請教應該點背好
...
我哋年代中學先背啦。

如果未教到, 我就唔會背, 因為盞佢亂, 到教present perfect tense時, 就自然一次過要背晒三行了。

bobbob  有無咁誇?我細個讀邨校都要小2背  發表於 16-3-23 08:03

回覆:little_yolky 的帖子

印象中,我小五教present perfect, 記得小息要揾班長背go went gone.... 句型 Have you ever been to...

咁依家小學幾時教?聽人講past tense就小三,但去到中學,好多人d tense都唔清唔楚,我都係去到F.3/4出去補習由頭學一次至分到!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:mrsko+發表於+16-3-21+21:35+係呀,所

原帖由 little_yolky 於 16-03-22 發表
我哋年代中學先背啦。

如果未教到, 我就唔會背, 因為盞佢亂, 到教present perfect tense時, 就自 ...
我都好老wor 讀村校,升p6背。印象好深因為隔離班小5教左,我地班無教,一上小六大罰抄

Charlotte_mom 發表於 16-3-22 09:46
我都好老wor 讀村校,升p6背。印象好深因為隔離班小5教左,我地班無教,一上小六大罰抄

...
老實講, 我完全無印象自己小學學咗D乜, 總之係見卷拆卷, 真係舊飯咁, 係上到中學老師上英文堂講英文, 所以先醒神D聽吓老師講乜。

成日話阿女呢樣唔得果樣唔得, 自己細個仲衰過佢多多聲。

阿仔小二都教irregular past tense...老實講, 佢未handle到
唯有買練習俾佢練下, 發現原來小三的練習才有.....

HCbb 發表於 16-3-22 13:57
阿仔小二都教irregular past tense...老實講, 佢未handle到
唯有買練習俾佢練下, 發現原來小三的 ...
所以咪係囉, D學校成日乜都教快, 以為依家D小朋友聰明咗, 其實有D嘢, 真係夠年紀先至識, 早教真係盞嘥氣, 到頭來自己勞氣, 到時到候小朋友就識咗了。

多謝大家意見,咁我背住頭兩個,如你們所講,背多盞亂

引用:Quote:原帖由+mrsko+於+16-03-21+發表現在

醒目開學勳章

我仔上學期嚟咗個新英文老師,佢expect小2應該要識past tense,我仔當時仲未認真學過tenses,我印個irregular verbs table(因為我懶所以印埋past participles)比佢睇完,之後已經明白晒,可能睇得書多,唔駛點背都已經記得

bobbob  有無咁誇?我細個讀邨校都要小2背  發表於 半小時前

你一定好後生

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-3-23 08:56
bobbob  有無咁誇?我細個讀邨校都要小2背  發表於 半小時前
一定老過晒你哋

bobbob 發表於 16-3-23 08:20
我仔上學期嚟咗個新英文老師,佢expect小2應該要識past tense,我仔當時仲未認真學過tenses,我印個irregul ...

認同睇得書多有感覚,唔洗死背禁痛苦……
而且会發現有路跟:
Sleep slept slept
Sweep awept swept
Keep kept kept

Yanamami 發表於 16-3-23 09:05
認同睇得書多有感覚,唔洗死背禁痛苦……
我阿細「聽」得書多, 依家個暗湧係, 小一仲有讀題, 因為佢「聽」得明白, 所以分數仍然可觀, 唯獨是佢「睇」唔明白, 到小二無得讀題時就大鑊了。所以呢個暑假佢都唔駛點休息了。

little_yolky 發表於 16-3-23 09:08
我阿細「聽」得書多, 依家個暗湧係, 小一仲有讀題, 因為佢「聽」得明白, 所以分數仍然可觀, 唯獨是佢「睇」 ...
幼稚園時好多都有phonics堂,亦要讀ORT, 唔可以斎听~听故事只係bonus. 小—下学期已無讀卷,佢点考?

little_yolky  佢係耳食之學  發表於 16-3-23 09:46

Yanamami 發表於 16-3-23 09:12
幼稚園時好多都有phonics堂,亦要讀ORT, 唔可以斎听~听故事只係bonus. 小—下学期已無讀卷,佢点考? ...
仲讀緊卷喎。

唔知點解, 下學期中文齋閱讀理解篇文章無讀卷, 佢就話:媽咪, 今次死緊喇。

Yanamami  所以你明点解有d学校升中成績禁劲,真係世上無免費午餐。  發表於 16-3-23 10:48

我覺得最難係lie同埋lay:

lie     lied      lied
lie     lay       lain
lay    laid      laid

Yanamami  呢个呢確係暈  發表於 16-3-23 10:45
‹ 上一主題|下一主題