用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 學費加得好金,值唔值, 睇你點睇?
樓主: hp001
go

學費加得好金,值唔值, 睇你點睇? [複製鏈接]

又加! 年年加十多%,多過通漲, 多過加人工!而家三萬幾, 到升中時咪變成七萬???

0    0    0    0

回覆:jamlee309 的帖子

到高中就算揀左/被揀左考DSE, 都只係比考IB嘅平少少。

引用:想問一下,+宜家小一係幾錢??

原帖由 puikuan 於 16-04-05 發表
想問一下, 宜家小一係幾錢??
而家小一5萬8左右一年, 下學年再加, 過6字啦。

回覆:學費加得好金

如果質素提升能夠同學費增幅一樣就好啦

引用:我唸大家要寫信去反映下對加學費的意見先得

原帖由 tomisll 於 16-04-02 發表
我唸大家要寫信去反映下對加學費的意見先得架,起碼要學校多D了解大家的疑慮

...
以佢學校作風, 我覺得唔會有用

引用:以一間提供IB課程小學,+佢唔算貴,+可以叫抵

原帖由 macming2008 於 16-04-10 發表
以一間提供IB課程小學, 佢唔算貴, 可以叫抵讀
以IB學校嚟講, 唔貴。 但只係因為佢係直資另外仲有收緊政府錢。  更可惜佢只係行緊“所謂” IB課程lor。 各方面質素有待改善, 但我都等待左一年又一年, 都就畢業la... 連小學校長都走la...。

引用:Quote:原帖由+hp001+於+16-04-10+發表以IB

原帖由 jamlee309 於 16-04-10 發表
你仲有中學嗎!仲有代改善!你中學學費仲金
唔知等到幾時

引用:Quote:原帖由+hp001+於+16-04-10+發表以IB

原帖由 eg123 於 16-04-11 發表
你小朋友留係LA升中嗎?多唔多同學留?
多數人都係兩手準備㗎啦

引用:Quote:原帖由+hp001+於+16-04-11+發表多數

原帖由 2011維尼熊 於 16-04-11 發表
想知道同學會考邊幾間中學?
區內區外嘅學校都有

引用:Quote:原帖由+hp001+於+16-04-12+發表區內

原帖由 2011維尼熊 於 16-04-13 發表
想知道會揀邊幾間學校?
抱歉, 答唔到你。 官方係唔會出資料俾大家知實際人數幾人留幾人走同轉去邊嘅。 而非官方嘅消息只知大家各有所好, 去國際學校、本地學校包括私校直資官津甚至計劃到海外, 各種計劃都有。

引用:學校無公開派校資料架!其實我覺得公開無所

原帖由 jamlee309 於 16-04-19 發表
學校無公開派校資料架!其實我覺得公開無所謂,如學生想讀IB 多數會留校,想走就會走!可以比家長多點考慮

...
都有人轉去第二度讀IB或者國際學校

引用:學校無公開派校資料架!其實我覺得公開無所

原帖由 jamlee309 於 16-04-19 發表
學校無公開派校資料架!其實我覺得公開無所謂,如學生想讀IB 多數會留校,想走就會走!可以比家長多點考慮

...
去考band 1中學亦有

引用:LA+根本冇參加派位。點公開呢? 唔通無啦啦

原帖由 小豆媽 於 16-04-23 發表
LA 根本冇參加派位。點公開呢?
唔通無啦啦掛張banner出來?
去年有同學去轉左st paul,有同學去左屯門百周 ...
無錯, 一條龍學校唔公開升中同學去向一d都唔奇, 我亦唔係怨佢唔公開。

真心希望學校比心機做好, 加多兩錢肉緊, 無論係學習上品德教育上管理上等等。 大家都係想學校好, 比多學費但如果能放心比仔女直上中學, 唔洗煩, 都值得(當然能加少d學費就更好 )

引用:Quote:原帖由+小豆媽+於+16-04-23+發表LA+

原帖由 hp001 於 16-04-24 發表
無錯, 一條龍學校唔公開升中同學去向一d都唔奇, 我亦唔係怨佢唔公開。

真心希望學校比心機做好, 加多兩錢 ...
只可惜, 現實係唔想煩都要煩

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+16-04-26+發表

原帖由 小豆媽 於 16-04-26 發表
學校每年加學費都會出中英對照3頁紙e notice。
當然唔係個個家長會睇晒啦。只可以講,家長自己跟得足,就唔 ...
所謂IB精髓, 似乎學校本身都仲係揣摩緊。

引用:我分別去了宏信兩次觀校及聽取現讀家長意見

原帖由 jamlee309 於 16-04-27 發表
我分別去了宏信兩次觀校及聽取現讀家長意見,我感覺學生英文語言好,但中文及普通話就未必太好,而數學教得 ...
小朋友小息跑下本來唔係問題, 但狂奔到亂撞旁人, 就係問題。仲有打交、 掟水樽、 三五成群周圍去蝦人、搶人嘢, 似乎都係唔少人嘅小息娛樂。 學校同埋一d die hard fans一直唔正視問題, 成日話“IB學生活潑啫, d 人傳統睇唔慣啫”嚟做掩飾 。 有家長點教?細路會話“學校好多人都係咁玩啦!”幾時IB=放任?

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+16-04-26+發表

原帖由 小豆媽 於 16-04-26 發表
學校每年加學費都會出中英對照3頁紙e notice。
當然唔係個個家長會睇晒啦。只可以講,家長自己跟得足,就唔 ...
中英對照三頁紙, 但無預算/實際數字, 任佢講。

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+16-04-29+發表

原帖由 小豆媽 於 16-05-04 發表
只可以講.....間間學校都有改善空間。相比同區(天水圍)直資,LA一點也不會“執輸”,有自己賣點。事實証明 ...
無人話要PERfect school。明白忠言逆耳。
請你運用你嘅地位同影響力, 推動下學校實事求是。 要辦好一間學校而唔係唱好一間學校。有麝自然香。 多口一問, 請到新校長未?呢個都係好多人關注嘅問題。

回覆:Huiwangmama 的帖子

‹ 上一主題|下一主題