用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放棄自行一
樓主: hellojoyce
go

放棄自行一 [複製鏈接]

九華叩門要考一個比Pre S1深好多的筆試,再加上叩門位少,絕對不會
是件易事。

王家爸爸  如果要叩門,間間B1都唔容易。  發表於 16-4-5 09:59
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:放棄自行一

近年九華成績比港華好,加上自己係九龍區,冇理由港華行頭。

minmin    發表於 16-4-8 14:06

引用:Quote:原帖由+chan803+於+16-04-04+發表如

原帖由 BallBallMaMa 於 16-04-04 發表
如港華收左,我好懷疑叩九華,九華仲會唔會收你,話曬兄弟學校,點會搶人學生

...
我都覺得九華唔會接受港華學生叩門,兩間學校根本自己人一樣。

到叩門時要睇對手,即係冇得估。

王家爸爸  Exactly   發表於 16-4-5 09:52

王家爸爸 發表於 16-4-4 16:37
點解面試完先知道自己鐘意自行二?之前無去睇過自行嗰兩間學校參觀過?
Good question!

鐘意九華點都要試下,得最好,唔得仔仔死心

hellojoyce 發表於 16-4-4 19:24
可唔可以呢刻去信港華放棄呢?
到時如果九華唔收,叩門港華也不是易事。

吾係B1a生,叩九華機會根本好細。

我仔仔同樓主仔仔一樣, 之前都睇過兩間學校既資料, 當時佢覺得港華成績會好少少. 後來參觀左兩間學校, 諗都吾使諗, 鍾意九華球場, 泳池呢類野, 始終男生.

cway 發表於 16-4-8 11:20
我仔仔同樓主仔仔一樣, 之前都睇過兩間學校既資料, 當時佢覺得港華成績會好少少. 後來參觀左兩間學校, 諗都 ...
之前仔仔都知道兩間環境方面幾大差異,只因當初同你一樣認為港華成績較好,而又覺得音樂方面較強,所以放自行一;經過面試,同埋見完校長,校長問佢有冇放九華第一之後,佢就開始後悔⋯⋯不過點都好,就算派到港華,又叩唔返九華,佢話佢都會開心

做父母都係希望小朋友讀得開心,搵間佢最鍾意既學校啫,所以我都希望盡我能力,周圍請教下,知多d,睇下有冇咩方法呢刻幫到佢,到頭來唔得既,都唔緊要啦
[center]Larry's birthday ticker[/center]

hellojoyce 發表於 16-4-8 12:57
之前仔仔都知道兩間環境方面幾大差異,只因當初同你一樣認為港華成績較好,而又覺得音樂方面較強,所以放自 ...
你同你仔仔都一樣, 思想正確, 態度正確, 始終兩間都咁理想啦

哈哈,我上年都係咁既情況,呀仔in完自行兩間學校後,佢極鐘意自行二,而自行一當初放第一係只因較近屋企,冇咩其他preference架啦。所以最後呀仔表明心跡後,我都好驚自行一會收,不過果個階段又係乜都做唔到,只可以祈禱,同埋同呀仔講,若果自行一收左,放榜當日一定會帶佢叩自行二,叫佢keep住成績,否則就唔洗諗住可以叩啦!最後,呀仔放榜結果係入左自行二了 感謝天主!

引用:哈哈,我上年都係咁既情況,呀仔in完自行兩

原帖由 silvia_ng 於 16-04-10 發表
哈哈,我上年都係咁既情況,呀仔in完自行兩間學校後,佢極鐘意自行二,而自行一當初放第一係只因較近屋企, ...

計音樂,應該九華強過港華,尤其是合唱團,orchestra 都唔差的。

引用:哈哈,我上年都係咁既情況,呀仔in完自行兩

原帖由 silvia_ng 於 16-04-10 發表
哈哈,我上年都係咁既情況,呀仔in完自行兩間學校後,佢極鐘意自行二,而自行一當初放第一係只因較近屋企, ...
我上年都有類似情況,小朋友屬B1A(報自行時級二),自一自二都係跨區而算係受歡迎的B1B地區學校。小朋友喜歡自二那間而面完試之後都覺得十拿九穩。我應承佢話如果派自一而佢又真係堅持較喜歡自二那間的話,放榜後可再叩門。結果放榜派自一,全校無其他同學獲派此校,但佢又話唔去叩自二那間,原因係有位他極憎恨的擦鞋仔同學派了自二那間,一時間無法釋懷,伏在我肩大哭上來,當時在操場上好多家長以為他派得很差,現在想返都很好笑。(後記:小朋友現在在自一那間讀得很開心,成績、活動各方面都有優異表現,總算無替小朋友選錯校。)

醒目開學勳章

引用:吾係B1a生,叩九華機會根本好細。 +

原帖由 fatman69 於 16-04-05 發表
吾係B1a生,叩九華機會根本好細。
兩年前阿仔有3個同學叩門入左(band 1c-band 2), 不過有特異功能

當年朋友女兒派入自行一,阿媽超開心時阿女卻喊到收唔到聲~ 因為想跟同學一起升直屬中學。唔願意但都唔想個女咁唔開心就同女去叩自行二直屬中學,但自行一、二係屬同一教會,直屬中學表明唔搶學生唔接受申請。半個學期下來,女兒已經適應得好好,阿媽問佢想中二插返入直屬中學否,女兒答案係唔使啦!

pcy307 發表於 16-4-10 09:55
我上年都有類似情況,小朋友屬B1A(報自行時級二),自一自二都係跨區而算係受歡迎的B1B地區學校。小朋友喜歡自 ...

pcy307,你好呀!登你孩子開心,現在讀得投入與開心.

你可否分享下,當初孩子是B1A成績,為何會揀兩間跨區B1B中學呀?為何唔揀B1A中學呢?是否想讀得輕鬆DD嗎?

thx.thx.

‹ 上一主題|下一主題