用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報讀了將軍澳茵怡幼兒園的家長請聽我訴苦 ...
go

報讀了將軍澳茵怡幼兒園的家長請聽我訴苦 [複製鏈接]

報讀了將軍澳茵怡幼兒園的家長請聽我訴苦

我在今年1月初仔仔剛滿18個月,替佢報讀9月入N1,第二日蘇園長打電話來約面試,又問仔仔開始講說話未,我照直講佢只懂說數個單字,但識聴指令,跟住蘇園長話要等仔仔識講說話,先再約見,叫我到時再聯絡佢。當時我以為佢好心,知道未識講說話,面試表現唔好會落選,不如遲些等仔仔識講多些說話先面試,機會更高。事隔四個半月,園長音訊全無,直到5月17日下午我打電話去幼兒園問申請情況,點知蘇園長話05/06年度N1的學额已在4月尾收滿,現在仔仔變成侯補。

我當然很氣憤,忍住眼淚同佢理

Re: 報讀了將軍澳茵怡幼兒園的家長請聽我訴苦

唔好激氣, 早d 知道呢間學校係咁仲好, 唔駛囝囝入到去讀時先唔開心, 其實18個月識講單字是很正常的, 亦不是特別慢. 我想呢間學校可能比較鐘意收大仔吧.

你呢間學校可能係私營的所以差D, 你可以選D 有資助的和大机構辨的, 好似基督教服務處, 保良局等. 依家最緊要快D 幫囝囝搵學校

LapLapMom

不要唔開心 . 2年半前 ,我仔又係剛 18個月去了茵怡幼兒園面試.  我地好唔開心.

1.園長 問仔仔介片未 ? (未)  講野未 ? (可講少少) 邊個湊 ?  (工人湊)

2.  答完佢之後.  園長就話. 就係您地 ed 家長. 有工人湊, 所以小朋友介片遲, 講野遲........

3. 最唔開心佢話 有問題的學生 , 不是她話事可以收, 要政府轉介才可收. (未介片, 未識講句子. ..叫做有問題)

4. 好彩最後園長問仔仔 這是什麼 (書, 紙, 筆...)

5. 跟住我仔仔(他很喜歡睇書仔) 摸園長的書. 立時比園長大聲 now

6. 最後園長取了些她學生的習作比我地睇 (show 學校教得好)

7. 佢話好彩您仔仔都識答問題, 佢叫我地回家多和小朋友傾計和 介片

8. 很記得那天星期 6, 回家後 很嬲, 立時介片,  不悄 3天已介了 日片.  很快也介了午睡片. 而且教仔仔多講野.

9. 園長話遲d 再 in 過啦.

10. 2,3個月後. 學校來電收了我仔仔. 叫我地註冊. (冇去到)

11. 現在我仔仔在 kowloon 讀緊 k1, 口齒伶俐, 一切正常.

12.  您唔雖要介意園長講說話.  我唔識講野. 她也有她的道理. 不過佢比較cool d, 如果佢語氣好d. 相信我地都會選擇這間學校.

13. 那時聽人講, 學校係好學校, 只是轉了新園長. 比較嚴d.

rabbitpiggy,

呢間係基督教資助幼兒園,而且在區內不是名校。

working,

我係自己湊仔仔,園長話而家D家長太疼錫仔女,唔使出聲已經幫仔女做晒嘢,所以D小朋友懒學講話,令我好似比人唔識教仔。其實我真係唔識,所以比佢早些返學,讓有經驗的老師幫吓我,不過都要有學校唔嫌棄收佢至得。

你仔仔叻過我LapLap好多!

其實同一個18個月小朋友INTERVIEW可以得到什麼RESULT?
不要推到小朋友是否有問題!這是很正常反應。
回顧我個女當年INTERVIEW, 只係分組同一張枱玩玩具,然後有一個老師埋嚟我地到睇下佢玩具時的情況,同埋傾下日常生活情形等等、、FINISH.
只係幼兒園,唔好太緊張。第日考小學面試,重多面口睇、、、
我有兩個女 大女Vanessa好生性 細女Venus好生肉

laplapmom:
咁你找到了學校嗎?,要快d la.

rabitpiggy:
不過茵怡並非私園ar.都要非牟利的津園

‹ 上一主題|下一主題