用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅士
go

庇理羅士 [複製鏈接]

見多人報自行,但好少家長入讀後分享,想知有冇分小組教學?見中學交流有家長話老師唔教書,有冇家長可以分享下?

0    0    0    0

引用:見多人報自行,但好少家長入讀後分享,想知

原帖由 lamcheungyu 於 16-04-13 發表
見多人報自行,但好少家長入讀後分享,想知有冇分小組教學?見中學交流有家長話老師唔教書,有冇家長可以分 ...
我囡依家讀緊中二。

分組教學:中、英、數,中一,二都係四班分五組。我囡話:好似中三又唔分啦。

唔教書:又唔覺喎!不過,暫時,我見有一個老師教得非常差,好彩,佢教埋今年退休啦。我估,有d同學,考得唔好,翻到屋企,唔知点交代,咪話老師唔教書囉。

有人話官校老師唔好(below average),我又真係唔係好覺喎!(我唔係話佢地非常好)不過,我見,有好多好有心嘅老師,又有d,好有心亦都非常好嘅老師(well above average),我有時真係覺得好感動,遇到依d老師,我覺得係我囡嘅福氣哦!

bb560 發表於 16-4-13 15:31
我囡依家讀緊中二。

分組教學:中、英、數,中一,二都係四班分五組。我囡話:好似中三又唔分啦。
謝謝閣下的分享!想問下分組教學係唔係由強至弱去分?平日功課/測驗多嗎?

回覆:bb560 的帖子

Thx bb560, 請問有冇外籍教師?日常多用英文嗎?

引用:Quote:bb560+發表於+16-4-13+15:31+我囡依

原帖由 muichujamie 於 16-04-13 發表
謝謝閣下的分享!想問下分組教學係唔係由強至弱去分?平日功課/測驗多嗎?
...
中、英、數都係用能力分組,老師先可以易d教。功課多唔多:睇學生認真定求其做啦!唔算特别多。小測:中、英文都有默生字,但係quiz(包括其它科)都唔多。學校一年有兩次考試,兩次uniform test。我覺得,學生係道讀書,要有自律精神。其實日中,我都唔知個囡忙乜,但係就成日忙學校d課外野,還好,佢都跟到學校課程進度,讀得ok。

bb560 發表於 16-4-13 19:14
中、英、數都係用能力分組,老師先可以易d教。功課多唔多:睇學生認真定求其做啦!唔算特别多。小測:中、 ...
Thanks for sharing. 希望呀女將來有機會入讀。

‹ 上一主題|下一主題