用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 保良局蔡繼有幼稚園i位
go

保良局蔡繼有幼稚園i位 [複製鏈接]

啱啱收到社工電話話派到i位,想知有冇小朋友讀緊好唔好?啲導師好唔好?另外我仔到而家都未企到,其實讀i位適合嗎?但醫院醫生只寫排e+i位,唔肯寫排s位

0    0    0    0

回覆:MaMaTracy 的帖子

How old of u kid?

未企到點番學?

引用:未企到點番學? +

原帖由 Lingyau1221 於 16-04-15 發表
未企到點番學?
23個月大,但醫生同社工都話唔駛s位,cac又未做評估,所以都唔知點

有冇攪錯,唔好話識企,未行穩都唔番得學啦,否則比人撞,平時又點出入轉課室?

引用:Quote:原帖由+Lingyau1221+於+16-04-15+發

不明cac未做評估,但卻已見了社工排緊位?
打去CAC,將情況告之,看可否提早見CAC醫生?
小兒N班時收到老師的反應,即打去CAC問幾時可見醫生,原話要等多3--4個月,過幾天卻收到CAC電話話可以提到很快見醫生了。

到而家都未企,要快些做訓練呀!

引用:Quote:原帖由+MaMaTracy+於+16-04-15+發表2

原帖由 s.andp 於 16-04-15 發表
為什麼未企到卻急返N
唔係我急呀,係社署派到位呀,又話派到唔可以唔要......

引用:不明cac未做評估,但卻已見了社工排緊位?打

原帖由 lauywa 於 16-04-16 發表
不明cac未做評估,但卻已見了社工排緊位?
打去CAC,將情況告之,看可否提早見CAC醫生?
小兒N班時收到老師的 ...
已經打咗幾次啦,但姑娘話因為要等醫生同3t一齊做評估,所以要等佢地夾時間,不過已經幫我mark急件啦,希望下星期會覆到。我仔本身已經做緊物理治療同拉筋啦

回覆:保良局蔡繼有幼稚園i位

有小小奇怪, 樓主是否小朋友一直都有在醫院覆診然後直接寫信去社會福利署呢? 如果企都未企到上I 位真係有點難度, 學校未必有咁的資源去照顧小朋友, 不如要求去睇下I 學校環境然後同校長講下小朋友情況, 睇下佢地會唔會同社署講

回覆 MaMaTracy 的帖子

希望你快d收到电話做評估。。。

引用:回覆+MaMaTracy+的帖子 希望你快d收到电話

原帖由 lauywa 於 16-04-19 發表

希望你快d收到电話做評估。。。
我噚日收到電話啦,今日下晝做評估,好緊張😅

引用:有小小奇怪,+樓主是否小朋友一直都有在醫院

原帖由 KCHK 於 16-04-16 發表
有小小奇怪, 樓主是否小朋友一直都有在醫院覆診然後直接寫信去社會福利署呢? 如果企都未企到上I 位真係有 ...
我一直喺聯合覆診,原本只排早期,一月覆診醫生話讀書會對阿仔好啲,我同社工講醫生話讀書好啲先幫我排埋i位咋

之前睇ek其他家長的分享,我覺得e位比i位提供更多的訓練。今天評估结果如何?可以改排特殊幼兒中心嗎?

引用:回覆+MaMaTracy+的帖子 之前睇ek其他家長

原帖由 lauywa 於 16-04-20 發表

之前睇ek其他家長的分享,我覺得e位比i位提供更多的訓練。今天評估结果如何?可以 ...
今日評估為痙攣型腦麻痺,醫都話s位適合啲,所以會搵社工幫我轉。不過我都知要再等下,未必今年度有位。但起碼知阿仔delay咗幾耐,另外醫生話會幫我轉介去橫頭磡有間引導式訓練中心。。

引用:Quote:原帖由+lauywa+於+16-04-20+發表回覆

原帖由 MaMaTracy 於 16-04-20 發表
今日評估為痙攣型腦麻痺,醫都話s位適合啲,所以會搵社工幫我轉。不過我都知要再等下,未必今年度有位。但 ...
太好了,安排到適合既位,我仔足1歲就排E+S,差不多3歲照MRI先由發展遲緩改做腦麻痺(下肢),好彩早早就搵私人兒童中心排左位,3歲5個月就插班入S位,適合既學校將大大幫到小朋友。

引用:Quote:原帖由+MaMaTracy+於+16-04-20+發表

原帖由 methy 於 16-04-20 發表
太好了,安排到適合既位,我仔足1歲就排E+S,差不多3歲照MRI先由發展遲緩改做腦麻痺(下肢),好彩早早就搵私 ...
係呀,我都希望快啲派到位,大家一齊加油

MaMaTracy 發表於 16-4-20 21:10
今日評估為痙攣型腦麻痺,醫都話s位適合啲,所以會搵社工幫我轉。不過我都知要再等下,未必今年度有位。但 ...
轉到s位,替你感到安心d。你有無上社署網站睇你揀果間s位派到幾時呀?

引用:Quote:MaMaTracy+發表於+16-4-20+21:10+今

原帖由 lauywa 於 16-04-21 發表
轉到s位,替你感到安心d。你有無上社署網站睇你揀果間s位派到幾時呀?
睇咗,仲係3/2014,我仔申請日係5/2015,所以有排等

‹ 上一主題|下一主題