用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青B1A男仔-老師建議
樓主: 雋雋B
go

葵青B1A男仔-老師建議 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-04-21+發表

原帖由 dobbybabie 於 16-04-21 發表
所以之前有個jm分享佢仔當年選校,B1b生,自行陳,乙1陳,乙2全,3唔記得,4皇仁舊生,結果N0唔靚,入咗皇 ...
你講緊我呀

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-04-21+發表

所以之前有個jm分享佢仔當年選校,B1b生,自行陳,乙1陳,乙2全,3唔記得,4皇仁舊生,結果N0唔靚,入咗皇 ...
我仲好記得當年填好份表,係我自己意願咁填,但交哂表,老師都仲特登要我番學校重新改過份表格,佢話我咁填太進取,當年邊有好似而家咁多數據呢樣個樣比我地家長睇,加上又唔識呢,結果呢…就入左皇仁舊生,叩門幾間都唔收,我係幾咁失望,都幾灰,而個仔帶住一股怨氣黎讀,你話佢無心機咩?又唔係,因為佢覺得自己過人一班,係hea住讀,英文連續三年攞全級第一,但又如何呢?所以我覺得今年b1生真係無需要第三就寫皇落去,7年前我仔人多無得好講,今年少左人更加唔需要咁填法,今年亞女b2,老師都有建議3,4填b3,我唔理佢,照意願填,我7先填b3校,老師都無band我,無話一定要我改,佢話會尊重家長意願

妹妹頭    發表於 16-4-28 08:18

引用:Quote:原帖由+Karmen希希+於+16-04-21+發表

我是過來人,唔太同意你既睇法,我唔知B2啦,我兩個仔,分別讀b1b和b1C,課程己好大分別,例如英文,大仔間 ...
中一時我仔都話讀住先,遲一兩年轉全完做插班,但點知後來再問佢,佢話唔轉囉

回覆:葵青B1A男仔-老師建議

講真,都已經7年前嘅事,都已經過左去嘅事,佢今年都已經讀緊理大,但對我黎講,到今時今日,佢入左皇仁舊生係我嘅一條刺囉

引用:Quote:原帖由+kikocheung+於+16-04-28+發表

原帖由 dobbybabie 於 16-04-28 發表
唔好意思,舉你仔仔既例子,亦好似再了起你的思緒,真是SOrry,我想俾的jm知填表有幾大風險,同埋強調下其 ...
唔緊要,我睇到有jm話b1生放皇仁第三都嚇一跳,仲保守過我仔當年,始終今年比起我仔仲少人,佢係人最多個年

引用:Quote:原帖由+kikocheung+於+16-04-28+發表

原帖由 dobbybabie 於 16-04-28 發表
唔好意思,舉你仔仔既例子,亦好似再了起你的思緒,真是SOrry,我想俾的jm知填表有幾大風險,同埋強調下其 ...
所以今年到亞妹填表,佢b2生,我都唔會第三就填b3,都只放係6,7,假設no唔靚,點差極都只係b3頭卦,唔會好似亞哥咁相差太遠,加上今年人最少嘅一年,應該都有d執雞位卦

回覆 dobbybabie 的帖子

升中派位真係無人能預測結果會係點,做媽媽既要做都只係咁,仔仔當年我真係有怪過自己係咪我累左佢,我係咪應該當時企硬呢?如果係結果會係點真係無人知,但睇佢係皇仁真係好輕鬆,好有自信,好開心,所以到佢中二時問佢轉去全完佢都話唔轉啦,經過仔仔件事,而家到亞妹選校,真係令我又再憶起件事,亞妹個老師都有建議過三就要填B3,如果唔係真係唔知會去左邊,但我唔想,起碼我試左,如果真係輸,我輸都只係運氣,希望大家小朋友都可以派到心儀中學,祝大家都成功

原帖由 Karmen希希 於 16-04-21 發表
不過有唔少家長都會考慮學校位置,同埋未必鍾意哂全部b1校,其實乙三填嘅就算係b2,家長同學生鍾意咪得囉!

...
所以我校set伍係b1c中學,老師講過亞女b2就算入到都辛苦,不過亞女好鍾意伍,所以自行一,甲一,乙一都填伍,都係博架,起碼都叫試左麻

‹ 上一主題|下一主題