用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青B1A男仔-老師建議
樓主: 雋雋B
go

葵青B1A男仔-老師建議 [複製鏈接]

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-04-21+發表

原帖由 Karmen希希 於 16-04-21 發表
不過有唔少家長都會考慮學校位置,同埋未必鍾意哂全部b1校,其實乙三填嘅就算係b2,家長同學生鍾意咪得囉!

...
如果係學生/家長自己的選擇當然無問題啦,但只怕更多係聽咗老師的講法而好順從咁跟咗

回覆 雋雋B 的帖子

絕對事實。我倆個仔當年(12、13)2屆起碼有幾個乙二83入唔到,跌落乙三、四。仲肯定是B1中或頭學生。

hkpapa852 發表於 16-4-21 15:20
分別係總有一堆唔上EK既家長, 或者好信任老師建議既家長, 非常聽話好安全咁由乙3開始排B2.

如果佢地為數多 ...
正確,例如條數係B1生多B1學位約100個,B1派滿,B2a學校搶手,唔使講個70-80個位,俾晒B1生乙三、四。所謂的保險線定位有會再跌一倆線。真的計下B1學位差距,睇下博唔博填到乙七,八啦!

chan803 發表於 16-4-21 15:30
如果真係多人咁做,我估乙4、乙5⋯⋯抽到B1的機會大咗...
唔使去到保除線

...
葵青區記錄,你要問番這裡D資深EK家長網友。我自己經歷2年同留意前後一兩年,你說的可能未聼過。但在EK這裡好似有人說有。

回覆:葵青B1A男仔-老師建議

回覆:Ivankwok2009 的帖子

呢個時候家長們不妨冷靜一下,停一停,諗一諗,問一問自己仔女係咪非band1不入?係咪只要band1就派邊間都無所謂?我明白大家想入band1學校想仔女第時更大機會升U,之但係入咗1間唔太鍾意嘅band1,係咪會讀得開心?一個決定影響嘅唔單止係6年嘅中學生活,仲可能係往後嘅人生!

做人父母除咗要為子女鋪最好嘅路之外,其實更應該照顧子女嘅感受,近月報章見到越來越多學生自殺嘅消息,大家有反思嗎?

香港嘅教育制度我地左右唔到,但我們絕對有得選擇,所謂快樂學習唔係要子女唔讀書去玩,如果幫助佢地入去一間佢地鍾意嘅b2學校,佢地讀得輕鬆啲,keep到成績又可以考得高名次,呢份優越感對子女建立自信又何嘗唔係一支強心針?

最後,葵青幾間熱門b2學校,校風都唔差,真係肯讀讀到嘅都係一樣入U㗎!伍若瑜第一年仲要未分中文班同英文班,中二分咗之後入到英文班又同band1有咩分別?

Ivankwok2009  說得好  發表於 16-4-21 21:39

引用:呢個時候家長們不妨冷靜一下,停一停,諗一諗

呢個時候家長們不妨冷靜一下,停一停,諗一諗,問一問自己仔女係咪非band1不入?係咪只要band1就派邊間都無所謂 ...
我是過來人,唔太同意你既睇法,我唔知B2啦,我兩個仔,分別讀b1b和b1C,課程己好大分別,例如英文,大仔間每次考測都百幾個生字,規定一學期一本英文課外書,在考測有的題目考嘅,成曰要俾$買散文(中文)或名作家既書,數學多練習,老師好有心,細仔間開心hea,功課少,老師成曰話愉快學習,我敢好肯定話如果我大仔是讀1c細佬這間中學,一定都入U,入麼系啫,同學之間互相砥礪,互相仿倣好重要,之前都有家長分享過1b仔入咗皇仁舊生,覚得自己識,唔使點讀點溫都在全級3
0至60名之間,是Dse先努力溫書。同埋b1點解是b1,除咗學生資質,學校都好重要,師資更加重要。

引用:Quote:原帖由+Karmen希希+於+16-04-21+發表

原帖由 dobbybabie 於 16-04-21 發表
我是過來人,唔太同意你既睇法,我唔知B2啦,我兩個仔,分別讀b1b和b1C,課程己好大分別,例如英文,大仔間 ...
非常同意,同樣係B1英中,程度可以相差甚遠,更何況係B2學校。

引用:Quote:原帖由+Karmen希希+於+16-04-21+發表

我是過來人,唔太同意你既睇法,我唔知B2啦,我兩個仔,分別讀b1b和b1C,課程己好大分別,例如英文,大仔間 ...
都有b1生去到b2依家考得好好嘅例子嘅,咪嚇親啲仲15/16嘅家長啦,大家睇餸食飯,自己仔女咩性格自己知嘅!

引用:呢個時候家長們不妨冷靜一下,停一停,諗一諗

呢個時候家長們不妨冷靜一下,停一停,諗一諗,問一問自己仔女係咪非band1不入?係咪只要band1就派邊間都無所謂 ...
非常認同。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

原帖由 gracelam 於 16-04-21 發表
非常認同。
唔同家長有唔同心態嘅,大家入到心目中覺得舒服開心嘅學校就皆大歡喜喇!!!

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-04-21+發表非

唔同家長有唔同心態嘅,大家入到心目中覺得舒服開心嘅學校就皆大歡喜喇!!!

...

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 Karmen希希 的帖子

1) sm

引用:回覆+Karmen希希+的帖子 1)+sm+

原帖由 irenekok 於 16-04-26 發表

1) sm
乙一蕭明?(我搵唔番我問您咩?)

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-04-21+發表

所以之前有個jm分享佢仔當年選校,B1b生,自行陳,乙1陳,乙2全,3唔記得,4皇仁舊生,結果N0唔靚,入咗皇 ...
認同
啲人成日話唔知碌咗去邊?No 太差,最衰也入到最好的 B2 的

this is your question: 您囡囡b1?您點揀?我見啲人好似話女仔多咗揀女校 (haha)

有沒過去幾年主愛B1男仔升中的家長可以分享下經驗, 你地派咗第幾志願?

葵青區男仔家長真係好大壓力,  乙1: 頭四間B1+只能填一間, 乙2 ,乙3:就要去1-, 乙4只能填B2頭。..

elbar  安柱   發表於 16-4-27 15:25

所以之前有個jm分享佢仔當年選校,B1b生,自行陳,乙1陳,乙2全,3唔記得,4皇仁舊生,結果N0唔靚,入咗皇 ...
你講緊我呀

我仲好記得當年填好份表,係我自己意願咁填,但交哂表,老師都仲特登要我番學校重新改過份表格,佢話我咁填太進取,當年邊有好似而家咁多數據呢樣個樣比我地家長睇,加上又唔識呢,結果呢…就入左皇仁舊生,叩門幾間都唔收,我係幾咁失望,都幾灰,而個仔帶住一股怨氣黎讀,你話佢無心機咩?又唔係,因為佢覺得自己過人一班,係hea住讀,英文連續三年攞全級第一,但又如何呢?所以我覺得今年b1生真係無需要第三就寫皇落去,7年前我仔人多無得好講,今年少左人更加唔需要咁填法,今年亞女b2,老師都有建議3,4填b3,我唔理佢,照意願填,我7先填b3校,老師都無band我,無話一定要我改,佢話會尊重家長意願

妹妹頭    發表於 16-4-28 08:18
‹ 上一主題|下一主題