用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1生派位問題
go

band1生派位問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 16-4-21 14:34
B1生派B3學校又不少可能:

1. 估錯Banding, B2生當B1咁填
Agree,尤其第二點要注意。當年阿仔的同學(今年S4)就是這樣派了去b3。

醒目開學勳章

chan803 發表於 16-4-21 17:46
佢無填B2學校?
有,佢填晒熱門b1後,就只填了廖及李,最後派了林百欣

醒目開學勳章

chan803 發表於 16-4-21 19:15
咁即係當年嗰兩間學校全部收的都係B1生?

定係佢估錯 banding 呀?
No,這兩校冇收晒b1生。同學選校太進取,加上number唔靚先派去b3,當年小學頭5X名是b1生,佢考40名,一定是b1生。

醒目開學勳章

pcy307 發表於 16-4-21 19:42
我幾肯定佢估錯band,又或填錯學校編號。

兩樣都唔係,當年阿仔的b1同學,大部份都只是填了10-13個志願,並沒有填晒30個。(當年有多個跨區b1學位)全部人都派到b1學校,唯獨是這位同學唔好彩派左去b3,當年頭5x名都是b1生,佢考40。

醒目開學勳章

chan803 發表於 16-4-21 21:32
?唔知我有無理解錯你的意思呢....
你係話有B1生大抽獎抽唔到呢兩間B2學校,反而有B2生抽到呢兩間學校?:su ...

Yes
當年有兩個同學仔是b1生,在自行一時已選了廖

醒目開學勳章

chan803 發表於 16-4-21 21:41
如果你話有B2生抽到呢兩間學校而佢抽唔到,咁只可以話佢唔係B1生

...

佢點會唔係b1生,考得後過佢的同學都派到b1學校。同埋荃灣區一向不夠B1,B2位

醒目開學勳章

pcy307 發表於 16-4-21 22:12
我係其他post睇到,學校經調整後的模擬呈分排名與教育處用作分banding的實際排名有所分別,都頗為複雜(我的智 ...

唔會,老師肯定佢係b1生,一定唔係邊緣人, 中英常3科都是9x分,係maths低小小(8x 分)。所以放榜那天,班主任見到佢派獲b3學校都好愕然。

醒目開學勳章

chan803 發表於 16-4-21 22:04
就算唔夠B1/2學位都唔可能出現B1學生抽唔到某B2學校而B2生抽到....
你點評講嗰個case似係自行入,而唔係大 ...
當年識人讀官小(同阿仔同年),都是b1生,派左去姚連生

醒目開學勳章

gracelam 發表於 16-4-21 23:28
三次呈分嘅平均名次都係band 1生???
定係最後嗰次呈分先係入到band 1???
三次呈分的平均名次都係b1生,同學仔由p1-p6的级名次都在40名内,如是全级頭50名一定是b1生

醒目開學勳章

chan803 發表於 16-4-21 23:39
咁樣的話,必然係....1)呢兩間中學在大抽獎所收的學生一定係B1。....2)當年呢區的B1學生數目係多過 B1中 ...
佢太自信,填表太進取
‹ 上一主題|下一主題