用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 插班
樓主: Pigbaby
go

DBS 插班 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+劉七華+於+16-04-22+發表大家

原帖由 ms.giggle 於 16-04-22 發表
其實插班只是想逃避考中學之苦,邊有咁複雜,又「想比較」,又「想贏」。

插班生有一定能力才被揀中,多數 ...
很好,大家咁諗就好啦,以後就吾使走來走去補習,英文,中文,去比賽,又吾使閙小朋友做功課慢,hea,掛住睇電視,上綱,打手機啦!

回覆:DBS 插班

其實如果你咁唔鍾意DBS,不報名就是了。

話時話,你知唔知哪小學的學生不補習、不比賽、不看電視、不打機的呢?

引用:其實如果你咁唔鍾意DBS,不報名就是了。

話時話,你知唔知哪小學的學生不補習、不比賽、不看電視 ...
對不起,我諗你真的攪錯了,你要看清楚DB是什麼學校,有咩理念,點解叫拔萃?我就是很喜歡DB,她很適合我和我兒子,遇強越强,會比較,看看為什麼人家得,自己吾得,拿第二等如輸,你要認真諗下DB適吾適合,中學仲大鑊,不過你小朋友係天才就另計!

引用:其實如果你咁唔鍾意DBS,不報名就是了。

話時話,你知唔知哪小學的學生不補習、不比賽、不看電視 ...
不過好多拿了DB光環的仔就當成功的大有人在

引用:Quote:原帖由+ms.giggle+於+16-04-22+發表

原帖由 劉七華 於 16-04-22 發表
不過好多拿了DB光環的仔就當成功的大有人在
你對DBS點點滴滴滳的感覺,和我不大相同,但你跟我都buy 這學校,有趣呀吓!Anyway, 祝你仔仔好運。

引用:Quote:原帖由+劉七華+於+16-04-22+發表不過

你對DBS點點滴滴滳的感覺,和我不大相同,但你跟我都buy 這學校,有趣呀吓!Anyway, 祝你仔仔好運。

...
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121111/18063800
不是我說的,是Ronnie Cheng說的,催學生上火星的校長,你配合到他嗎?快D扒下DB的阿head有咩理念先啦!

劉七華 發表於 16-4-22 21:40
對不起,我諗你真的攪錯了,你要看清楚DB是什麼學校,有咩理念,點解叫拔萃?我就是很喜歡DB,她很適合我和 ...
照您咁講DB應該好勁!如果有DSE result 睇吓就更有說服力!

引用:Quote:原帖由+劉七華+於+16-04-22+發表不過

...
更祝早日能帶上光環!

73662710 發表於 16-4-23 00:13
照您咁講DB應該好勁!如果有DSE result 睇吓就更有說服力!

引用:Quote:劉七華+發表於+16-4-22+21:40+對不起

原帖由 73662710 於 16-04-23 發表
对不起,我不是用家,DB DSE成績我真的不清楚,我由頭到未都係圍繞着樓主插DB去比意見,我完全吾Buy插入了DB可直上中學就可以hea D,要有直上中學的學校大把,點解要選DB呢?入了國家隊話可以放鬆D?永遠做後備?咁點解要入?這下就真的太短视了,也可能害了自己和兒子!愉快学習去外国啦!插班做咩?仲要DB....我說完了!

引用:Quote:原帖由+73662710+於+16-04-23+發表照

原帖由 劉七華 於 16-04-23 發表
对不起,我不是用家,DB DSE成績我真的不清楚,我由頭到未都係圍繞着樓主插DB去比意見,我完全吾Buy插入了D ...
其實插入了一條龍學校,就不用為考中學的遊戲而針對性地鍛鍊文武全才,可以更專注於學習和發展多元興趣。

引用:Quote:原帖由+劉七華+於+16-04-23+發表对不

原帖由 karen55407 於 16-04-23 發表
其實插入了一條龍學校,就不用為考中學的遊戲而針對性地鍛鍊文武全才,可以更專注於學習和發展多元興趣。

...
你沒有看清楚,我話一條龍學校大把,你說的任何龍校都做到,為何要揀DB,名校?除了帶上光環外,滿足家長的虛榮外,有咩好處?

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-04-23+發表

你沒有看清楚,我話一條龍學校大把,你說的任何龍校都做到,為何要揀DB,名校?除了帶上光環外,滿足家長的 ...
哈!你的理論就等同「只要是名牌衫,唔理稱不稱身!」請你繼續吧!

引用:Quote:原帖由+劉七華+於+16-04-23+發表你沒

哈!你的理論就等同「只要是名牌衫,唔理稱不稱身!」請你繼續吧!
其實香港教育去到如斯地步,都多得D插來插去的家長吾小,口事心非,貧者越貧,富者越富,仲要話入左就可以輕鬆D?千祈吾好比Ronnie知呀!

引用:Quote:原帖由+劉七華+於+16-04-23+發表你沒

我係問下大家有無想想插DB仲有咩好處?不是淨係得個名就算。有中學Back up就算!

回覆:DBS 插班

插DB可以有萬種理由,唔插DB都可以有萬種理由。為名插DB,為中學插DB亦都係理由,各取所需,old boy G1 考唔到要插,喜歡學校大要插,有好既人際網絡又可以插!
我Buy DB除以上原因外,正正就係因為對比其他學校,真係輕鬆好多,冇TSA, 冇呈分試,冇咩功課,活動多,我相信Ronnie鐘意唱歌多過讀書

引用:插DB可以有萬種理由,唔插DB都可以有萬種理

原帖由 Violincello 於 16-04-23 發表
插DB可以有萬種理由,唔插DB都可以有萬種理由。為名插DB,為中學插DB亦都係理由,各取所需,old boy G1 考 ...
你扒下文睇下Ronnie對學生的要求啦!

引用:插DB可以有萬種理由,唔插DB都可以有萬種理

原帖由 Violincello 於 16-04-23 發表
插DB可以有萬種理由,唔插DB都可以有萬種理由。為名插DB,為中學插DB亦都係理由,各取所需,old boy G1 考 ...
我看到很多hea足12年的DB仔,真係由細到大都冇壓力

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-04-23+發表

我係問下大家有無想想插DB仲有咩好處?不是淨係得個名就算。有中學Back up就算!

...
面試答問題?強迫作答?

其實香港教育去到如斯地步,都多得D插來插去的家長吾小,口事心非,貧者越貧,富者越富,仲要話入左就可以 ...
讀過冇中學嘅小學就知當中嘅壓力,為了升中成績,多數學校會有好多功課、測驗、考試。中學interview課外活動計分,家長為了整好個profile, 各出奇謀,花的心思是6年,四年級開始又四處找學校,家長壓力都幾大。

男孩都是好勝,入到一條龍,一樣會努力,樣樣都鬥一餐,不一定是你心目中的hea...但亞媽冇晒考學校壓力,專心培育小朋友各方面發展,更可逐步放手,俾佢學習獨立能力。

‹ 上一主題|下一主題