用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 插班
樓主: Pigbaby
go

DBS 插班 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Violincello+於+16-4-24+07:06

原帖由 Violincello 於 16-04-24 發表
对不起,我就係覺得你地DB用家的意見去害緊D想插班的人,入左輕鬆D,無壓力,無比較,你係甘姐,你可能大把,你兒子可能係天才,你知道要DB的老師是怎樣教學生的,大家跟本就要為DsE打拚,我覺得而DB最大好處就係喜歡第一,激發正面鬥心,在香港讀書注定失敗,不要同我講係DB可以愉快學習云云,但我無錢,惟有甘,講完!

回覆:劉七華 的帖子

做人唔好太DB

回覆:DBS 插班

DBS係中學,和其他中學一樣,當然要為DSE而戰。DBSPD係小學,「愉快」係家長,不用跑中學; 「愉快」係學學校功課適量,3-5樣,小朋友有時間剩可看書,可做運動,可以玩。但學校有定期測驗、每星期默中或英、3次考試,學生一樣要溫習讀書爭取好成績,不可能hea過。

家長不是常鬧HK教育?TSA、多功課、壓力大?童年要填滿定留白,家長自可選擇的。

引用:DBS係中學,和其他中學一樣,當然要為DSE而

原帖由 ms.giggle 於 16-04-24 發表
DBS係中學,和其他中學一樣,當然要為DSE而戰。DBSPD係小學,「愉快」係家長,不用跑中學; 「愉快」係學學 ...
你比較正面,但要有遠見,DB可以直上大學就另計,要知道有神校中學直上,大家一般會放鬆,你再要看下DB老師是怎樣教學生的就知要自求多福,你上到中學那班不是直上的同學是什么質素心知肚明,只有越拉越遠,你小朋弟時食粥食飯就看你现在怎樣对佢?仲有DB給人的感覺是怎樣你要問下D阿head,你問下Ronnie做咩DB要做一等一的國際學校呀?甘大口氣?

引用:DBS係中學,和其他中學一樣,當然要為DSE而

DBS係中學,和其他中學一樣,當然要為DSE而戰。DBSPD係小學,「愉快」係家長,不用跑中學; 「愉快」係學學 ...
其實我都吾再出聲去點醒你地,不過見到有D不清不楚插DB的意見不吐不快!

自己親身經歷和感受才是最真實。對於其他家長的熱心提醒,大家可作參考,但不用再回應了。

引用:自己親身經歷和感受才是最真實。對於其他家

原帖由 monkeymama1209 於 16-04-24 發表
自己親身經歷和感受才是最真實。對於其他家長的熱心提醒,大家可作參考,但不用再回應了。

...
態度正確!

回覆 劉七華 的帖子

Hello 您好!出邊啲人成人講DBSPD 老師hea 教,學生幾乎只靠家長谷,而且升中後, 外來生好像更有競爭力,您好像知道很多,可唔可以分享多少?
人生時間寶貴,如果每日上學8小時后,還要請老師私補正規上課時所教的知識,那麼dbs 就不是our cup of tea.

唔係錢的問題,主要是唔想浪費光陰!
謝謝。

引用:回覆+劉七華+的帖子 Hello+您好!出邊啲人

原帖由 73662710 於 16-04-24 發表
回覆 劉七華 的帖子

Hello 您好!出邊啲人成人講DBSPD 老師hea 教,學生幾乎只靠家長谷,而且升中後, 外來 ...
我有聽過有家長話老師唔係點教,要外補;有家長話好hea;有家長話唔係咁輕鬆。我估大抵是因應個人能力吧!

小學部來說,我多次問過亞仔「老師教緊咩?」「點上堂?」「老師有冇唔教書?」…每次聽佢說上課的內容時,答案都令我安心。同佢溫考試,佢可以答返grammar/修辭用法,佢一向好留心上堂,冇教我會知的。我會咁理解,因為英文唔淺,如果不留心,可能miss咗,家長會以為「冇點教」,因為唔淺,所以變得「唔輕鬆」,家長可能要跟進,而因為唔多功課,比起多功課的學校,會覺得「Hea」。

睇過中文老師改嘅工作紙,好用心改句子、改作文,看得出老師語文水準唔錯;睇過英文教材,覺得老師設計得別出心裁。總體來看,今年接觸的老師都很親切、有活力,用心,質素高。外界質疑他們的教學,實在對這群用心的老師不公平。

karen55407    發表於 16-4-24 20:21

引用:小學部來說,我多次問過亞仔「老師教緊咩?

小學部來說,我多次問過亞仔「老師教緊咩?」「點上堂?」「老師有冇唔教書?」…每次聽佢說上課的內容時, ...
多謝又講多左D野啦,會出返D"好留心上堂",英文吾淺,吾輕鬆,你又點睇DBSPD英文卷D comprehesion 呢?吾補習一般ok麻?謝謝

回覆:劉七華 的帖子

Comprehension 適應了就OK的,亞仔沒有補習。我回覆至此了, 謝謝。

73662710  謝謝分享!  發表於 16-4-25 07:24

ms.giggle 發表於 16-4-24 19:40
小學部來說,我多次問過亞仔「老師教緊咩?」「點上堂?」「老師有冇唔教書?」…每次聽佢說上課的內容時, ...
相信入到dbspd既小朋友都是受教型,加上學習能力好,英文唔淺都預左,但點解聽講有些人,小一已經開始補習,旺角仲有好多是專補男拔的,想了解多些........是否屬實

引用:Quote:ms.giggle+發表於+16-4-24+19:40+小

原帖由 BillyBY 於 16-04-25 發表
相信入到dbspd既小朋友都是受教型,加上學習能力好,英文唔淺都預左,但點解聽講有些人,小一已經開始補習 ...
Sorry, 我沒有探討過什麼地方可補習,所以不知內情。其實什麼學校(津校、國際學校)都好,都有人去補習,不用特別擔心這問題。

引用:Quote:原帖由+BillyBY+於+16-04-25+發表相

原帖由 ms.giggle 於 16-04-25 發表
Sorry, 我沒有探討過什麼地方可補習,所以不知內情。其實什麼學校(津校、國際學校)都好,都有人去補習,不 ...
本來我都幾欣賞你,但你又講D甘野,不用擔心云云,單係呢句已經害了很多人,這位Billy家長,我話你知,這情況.....ok,不如說女神校,費事比人話我針對DB,方間有很針對女神校的補習社,點解?因為話針對女神校的課程,考試,又話有passpaper,要知女神校競爭之激烈,大家要為分數打拚,所以家長報可能怕食底,吾理三七二一,報完一個又一個,最後得不到真正學習,衹係嬴分數,也成了補習社的搖錢樹......我都係吾回應了,又曲線話埋女神校啦!

考慮得插班入男拔的,本身小朋友已經係小學生了,成績應該已經在學校名列前茅,同仲讀緊幼稚園嘅小朋友打算考男拔的情況有異

BillyBY 發表於 16-4-25 15:33
相信入到dbspd既小朋友都是受教型,加上學習能力好,英文唔淺都預左,但點解聽講有些人,小一已經開始補習 ...
其實我們也是慕名的,並無惡意,但是小一幾千人選百零個,接著年年收尖子插班,升中時又大換血,家長也是願意付出型,最終DSE 的中文科還是差強人意,可能是運動員和音樂家的浠適效果也未定,但是这factor contribute 几多,只有学校知,外人無法得知。因为聽过唔少例子,升小时如中六合彩,到人哋升大學時自己就撲UK 的foundation. 有人会講入DBS 唔一定为成绩,但是我想大多数家長都認为升學是重要的。
另派位時候DBS以前只能收top 20%, 以家又点止top20%, 人们有更高的期望是理所当然的。

引用:Quote:原帖由+BillyBY+於+16-04-25+發表相

原帖由 ms.giggle 於 16-04-25 發表
Sorry, 我沒有探討過什麼地方可補習,所以不知內情。其實什麼學校(津校、國際學校)都好,都有人去補習,不 ...
我同意!所有學校都有人選擇去補習,方間有不同補習對象,有專為DB, DG, 亦有專為TSA,呈分試....有專攻奧數...都係各取需要,DB確實有好多人補習,不過原因係家長大多唔想自己去跟小朋友功課考試,又唔想小朋友跟唔上進度,所以才假手於人!

引用:Quote:原帖由+ms.giggle+於+16-04-25+發表S

原帖由 Violincello 於 16-04-25 發表
我同意!所有學校都有人選擇去補習,方間有不同補習對象,有專為DB, DG, 亦有專為TSA,呈分試....有專攻奧數 ...
謝謝,又知多小小!

73662710 發表於 16-4-25 17:52
其實我們也是慕名的,並無惡意,但是小一幾千人選百零個,接著年年收尖子插班,升中時又大換血,家長也是願 ...
升中時又大換血....當真 ??.....如何換血 ~~~
‹ 上一主題|下一主題