用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 尾, Band 2 頭
go

Band 1 尾, Band 2 頭 [複製鏈接]

小女現讀聖嘉勒小學,屬 Band 1 尾, Band 2 頭,如乙1揀番 聖嘉勒一定收番,但如想博乙1英華女,機會大嗎?
但如乙1㨂英華,抽不到英華,便失去聖嘉勒補留位置,但博得過乙1揀英華嗎?
請大家比的意見,謝謝!
   2    0    0    0

引用:小女現讀聖嘉勒小學,屬+Band+1+尾,+Band+

原帖由 AugSun 於 16-04-24 發表
小女現讀聖嘉勒小學,屬 Band 1 尾, Band 2 頭,如乙1揀番 聖嘉勒一定收番,但如想博乙1英華女,機會大嗎 ...
索性直上,1尾去英華讀得辛苦又何苦呢!

回覆:^曾小姐^ 的帖子

比你博到英華又如何?囡囡會讀得好辛苦又追唔上,得不償失

回覆 AugSun 的帖子

個人覺得可以甲部只填英華,甲二三留空(假如真係好想入英華),
乙一揀返直屬
當然咁填有可能會無咗抽自行(假設有部另一間)嘅機會

恕我直言Band 1 尾, Band 2 頭,係直屬中學成積都未必排前,小學最勁果D係走咗,但一樣仲有成績勁既直上中學.

仲有外校生呢! 好多成續都係前列,過小學直上既學生咖.
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

AugSun 發表於 16-4-24 18:42
小女現讀聖嘉勒小學,屬 Band 1 尾, Band 2 頭,如乙1揀番 聖嘉勒一定收番,但如想博乙1英華女,機會大嗎 ...
如果真係Band 1尾,我就唔建議揀英華女啦。唔係機會大少既問題,係適合唔適合既問題。

如果係Band 2頭,問題就更大。首先,Band 2報英華女,機會係零。第二,Band 2乙二先揀聖嘉勒,機會應該唔大。最終可能去邊,自己諗。

多謝晒大家的意見, 其實小女成績不差,呈分試2,考第6/43, , 只是她太輕卒!!
英華她是讀到的, 但現在太遲! 可能中2試下考插班.

王家爸爸 發表於 16-4-25 10:37
如果係Band 2頭,問題就更大。首先,Band 2報英華女,機會係零。第二,Band 2乙二先揀聖嘉勒,機會應該唔大 ...

我小朋友早陣先話我知...佢有同學入左...但肯定唔係B1
但有幾大機會我就唔知了 ~~~

mcl203 發表於 16-4-25 18:27
原因可以好多:老師估錯BANDING、特異功能等

mcl203 發表於 16-4-25 18:27
其實除咗考得最好和最差個幾個, 其餘既根本無人會知道自已真正係屬於邊個Band, 所以話自己係B2生入....

可能係中學考得唔好, 咪話自己其實係B2生囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-26 10:03
其實除咗考得最好和最差個幾個, 其餘既根本無人會知道自已真正係屬於邊個Band, 所以話自己係B2生入....

可 ...
仲有一點需要留意,因為利益衝突,老師面對畢業生家長時會傾向於低估,面對新生家長時會傾向於講高啲。

極端例子,
同一小學2頭學生(A學生)3次呈分中英數常都高分過1尾(B學生),
因為音樂同視藝好低分而跌落band2,
不過係校隊,
自行同一間中學嘅話,
A學生機會應比B學生高,
尤其係A學生玩開嘅係中學有出隊

王家爸爸  都係嗰句,勵志故事雖然動聽,但係只係少數。  發表於 16-4-26 13:32

hkpapa852 發表於 16-4-26 10:03

可 ...
同學黎嫁..錯機會唔大...點都知DD既 ~~~

王家爸爸 發表於 16-4-26 10:06
仲有一點需要留意,因為利益衝突,老師面對畢業生家長時會傾向於低估,面對新生家長時會傾向於講高啲。:joy ...
佢地有排位既...家長/學生都唔使問得咁清楚...點分一早講晒

引用:多謝晒大家的意見,+其實小女成績不差,呈分

原帖由 AugSun 於 16-04-25 發表
多謝晒大家的意見, 其實小女成績不差,呈分試2,考第6/43, , 只是她太輕卒!!
英華她是讀到的, 但現在太遲! 可 ...
為何考全級6/4x 還是band 1尾/ band 2 頭 ?估計以 St clare 嘅水平,應該坐穩 band 1格?望指教

回覆 王家爸爸 的帖子

英華都收特異功能咩? 吾係只睇成績?

引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-4-25+18:29+編輯

原帖由 mcl203 於 16-04-25 發表
中西區?

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-04-25+發表本帖

原帖由 Band5 於 16-04-26 發表
中西區?
是旦一區啦,避免D無答案既派位,一陣又提神化論,只係想分享吓啫,況且講都唔多人信

aminafy 發表於 16-4-26 10:42
回覆 王家爸爸 的帖子

英華都收特異功能咩? 吾係只睇成績?
嘜依家仲有學校只睇成績既咩?升中試年代已經過咗好耐啦!
‹ 上一主題|下一主題