用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 尾, Band 2 頭
樓主: AugSun
go

Band 1 尾, Band 2 頭 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 16-4-26 13:29
嘜依家仲有學校只睇成績既咩?升中試年代已經過咗好耐啦!
我相信無, 因為至才要睇多一樣嘢: 操行!

話說今年以前張祝珊自行不設面試, 如果唔睇成績, 咁睇咩呢? 莫非時辰八字? 定係有冇位姓梁既老豆?

王家爸爸  連張祝珊現在都要面試。  發表於 16-4-26 13:35
王家爸爸  特事特辦   發表於 16-4-26 13:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

讀st Clare 6/43不是band 1? 無可能吧!

回覆 1209yoyo 的帖子

雖然呈二係6/43, 可能呈一同呈三大意失手考得比較後呢, 老師講得, 應該有D參考嘅

回覆 jackjackwin 的帖子

係喎,仲要睇埋呈一、呈三,謝謝指教!

jackjackwin    發表於 16-4-26 14:48

回覆 王家爸爸 的帖子

請問除了成績,英華著重邊樣活動?

王家爸爸  點解唔直接問學校?  發表於 16-4-26 15:32

aminafy 發表於 16-4-26 14:40
回覆 王家爸爸 的帖子

請問除了成績,英華著重邊樣活動?
雖然比重唔同,但係間間學校都係主要睇四樣野:學業成績、面試表現、課外活動(包括特異功能)、操行成績。

至於睇重邊樣,都係嗰句,其實無得懶,需要自己揾。

方法係,首先去校網,睇下佢哋強調啲嘜野活動(睇下英華女校既首頁顯示啲嘜野活動照片,得獎既又係啲嘜野項目);然後去下載年報,睇下校長吹啲嘜活動成就;如果可以,當然最好買埋校刊、文集等(當年我買咗QC、DBS、SJC三間學校幾年既校刊同中英文集來詳細研究);第三,當然一定需要去入學講座,同老師傾下偈;最後,當然係去開放日(英華女校近年無開放日)。

回覆 王家爸爸 的帖子

多謝指點

引用:Quote:原帖由+Band5+於+16-04-26+發表中西

原帖由 mcl203 於 16-04-26 發表
是旦一區啦,避免D無答案既派位,一陣又提神化論,只係想分享吓啫,況且講都唔多人信

...
如果唔係中西區,得幾个位,真係B1冇人揀都唔出奇!

Band5 發表於 16-4-26 18:00
如果唔係中西區,得幾个位,真係B1冇人揀都唔出奇!

成日話 B1生多競爭激烈...B1邊緣人....B2無可能...特異功能...估錯Banding
深信以上以上....無B1生偷雞係好難成立既...何况去到
仲有最致命既係...幾百個B1女生...無乜人會去填B1中學全票...難以置信

mcl203 發表於 16-4-26 18:42
成日話 B1生多競爭激烈...B1邊緣人....B2無可能...特異功能...估錯Banding
深信以上以上....無B1生偷雞係 ...
當然有B1生填B1中學全票,但當中都有八九成入咗自行或者頭三,入唔到頭三都極少極少通得晒全票(即係無B1學校收),尤其係B1位多嘅區,可能絕大部分或者全部未去到一半,已經有學校收咗!
‹ 上一主題|下一主題