用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區交咗表報到區
樓主: Karmen希希
go

葵青區交咗表報到區   [複製鏈接]

咁非雙仁的B1生可以安心把另外幾個熱門學校放係乙1,乙2

回覆 Jenny3695 的帖子

可以咁講, 當個個都揀LW做乙一, 自己可以乙一填ST, 咁就嬴面大好多啦

引用:請問陳兆民其實係1C定2A如果LW第1,+第2就排

原帖由 ichome2002 於 16-05-11 發表
請問陳兆民其實係1C定2A
如果LW第1, 第2就排陳中會否過於保守
我評佢1c, 其實也不太差,校風也好主要

引用:Quote:miriam+發表於+16-5-10+14:40+可能保

原帖由 hkpapa852 於 16-05-10 發表
都唔出奇, 仁X學校行事有時真係幾估你唔到.....
好似其中一間仁X, 當年竟然係校網彈出特別通知, 話學校入 ...
行過門口,睇下佢地掛左d乜banner

vestzs 發表於 16-5-11 17:52
行過門口,睇下佢地掛左d乜banner
不如你講下啦!我好少行個邊呀!

引用:回覆+Jenny3695+的帖子 可以咁講,+當個個

原帖由 妹妹頭 於 16-05-11 發表

可以咁講, 當個個都揀LW做乙一, 自己可以乙一填ST, 咁就嬴面大好多啦
仁立個種填法已經行左好奈,因為當年陳兆民剛轉英中時,走去遊說當年仁立的校長,好似係陳校話會盡量谷啲學生讀書之類。自此仁立就會介紹啲B1同學仔保險線選陳校了。亦因為多左仁立學生跌入陳校,陳校公開試成績亦因而進步不少。

Ivankwok2009  道聽塗說。  發表於 16-5-12 00:17
Ivankwok2009  道聽塗說,不能盡信。  發表於 16-5-12 00:17

引用:回覆+Jenny3695+的帖子 可以咁講,+當個個

原帖由 妹妹頭 於 16-05-11 發表

舊年有個完全學生,乙一善德入唔到,入左乙三陳兆民

引用:Quote:原帖由+ichome2002+於+16-05-11+發表

原帖由 719117 於 16-05-11 發表
我評佢1c, 其實也不太差,校風也好主要
聽朋友講有個仁立級1X名既學生不幸跌入陳兆民,年年全級第一。

晴晴小B 發表於 16-5-11 22:47
仁立個種填法已經行左好奈,因為當年陳兆民剛轉英中時,走去遊說當年仁立的校長,好似係陳校話會盡量谷啲學 ...
但係B1男仔乙2唔填陳,仲有咩選擇?83也倒退不小

晴晴小B 發表於 16-5-11 22:50
聽朋友講有個仁立級1X名既學生不幸跌入陳兆民,年年全級第一。

呢個同學如果6年都保持到學習興趣,咁去到邊度中學都唔緊要,最後都係入大學

引用:Quote:原帖由+719117+於+16-05-11+發表我評

原帖由 晴晴小B 於 16-05-11 發表
讀出信心出來

引用:Quote:原帖由+妹妹頭+於+16-05-11+發表回覆

原帖由 晴晴小B 於 16-05-11 發表
舊年有個完全學生,乙一善德入唔到,入左乙三陳兆民
我朋友仁立生乙一善德又係入吾到,去左乙三兆民,之後扣荃官、善德兩間收左,最後揀左荃官

回覆:晴晴小B 的帖子

Ivan, 仁立老師告訴我的

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-5-11+22:47+仁立

原帖由 chocolatebean 於 16-05-11 發表
但係B1男仔乙2唔填陳,仲有咩選擇?83也倒退不小
女仔都話有女校排乙二,男仔真係無得選。啲B1B男女校乙一都未必抽到,乙二更加唔使想。所以雖然話葵青多英中,不過其實都係無咩選擇

晴晴小B 發表於 16-5-12 00:22
Ivan, 仁立老師告訴我的

晴晴小B你好,你所說/聽到可能有對亦有誤。我可以這樣說是基於我親身體驗所知。
我大仔2010-2011仁立小六生,
真的如你所說的前一年及我大仔個年,
不下一位老師推薦陳是上升趨勢、不錯的B1選擇。
數據是之前幾年仁立派陳人數不多,
比李兆基、善德還小,
約幾個至十字頭。

11結果出乎意料地有近30人派到陳兆民。
12年是我細仔,人數已經大幅下降。
隨著幾年所知也是幾個至十字個,不算多。
結論是:
真的2010年前幾個至十個仁立生,
就能大幅、明顯提升陳公開試成績?
2010年開始多至十幾仁立生,
他們剛剛考完未有成績?
至於11年才突然多至30個仁立生,
現在他們才中五,
再較多的12年現中四,還未考!
何來説:近年公開試成績突出是仁立生之果呢!
我有保留囉。

回覆:Ivankwok2009 的帖子

仁立仁紀兩間姊妹學校每年都有一定數量既同學跌入陳兆民。多與少好視乎個年學生啲隨機號碼,運氣差啲年份就入多啲陳校。我記得中學首年開始減班時,有唔少仁立學生不幸跌入陳校。

陳校10年轉英中,不過究竟雙仁係幾時開始推薦學生 set 陳校做安全網就真係唔知,有機會再見到該位老師時再去八下。

Ivankwok2009  反而11年多過12。  發表於 16-5-12 09:51
Ivankwok2009  12我細仔個年減班  發表於 16-5-12 09:50
Ivankwok2009  留意真正B1仁仔入的不是太多,有的是B2乙一入  發表於 16-5-12 09:40

回覆 719117 的帖子

乜唔係雙仁band 1 生, 自行時已經盡入LW咩?

妹妹頭 發表於 16-5-12 08:27
回覆 719117 的帖子

乜唔係雙仁band 1 生, 自行時已經盡入LW咩?
以我所知09-12數據及聼聞,肯定不是!
以09年近60,到12年跌近4x入LW計算,
再看那幾年自行面試收生約七十名,
仁立第一輪約50-70名,
到第二輪得20-30入選,
仲年年有數名頭級20名不入第二輪,
到最終又近十名結果不是入LW計算,
面試自行,那幾年不會多於十個入到,
其他絕大部分是聯繫位同甲乙一入到。
還有那時傳聞當年校長不甚喜歡兩仁學生,
可能覺得太大比例影響教學?
傳聞面試對仁仔突別苛刻!
11年後新校長就不得而知?
但所知是由最高10年近60名後,
年年下降至近年只有近30。
而仁立B1生多過一百,
可想而知答案了。

hkpapa852  林護無減班, 所以收少咗雙仁學生應該唔關減班事  發表於 16-5-12 09:57

晴晴小B 發表於 16-5-12 08:13
仁立仁紀兩間姊妹學校每年都有一定數量既同學跌入陳兆民。多與少好視乎個年學生啲隨機號碼,運氣差啲年份就 ...
的確是09年開始有老師推薦陳,多數教/提議陳及83放乙三保險位。
09年未正式升格前有幾多,
或是否大數字的仁仔入陳就不得而知。
但09年不是大多,
又09學生陳上年公開試成績是否突飛我就不知道了。
以時敘計算,我才否定你之前說法。

Ivankwok2009 發表於 16-5-12 09:37
的確是09年開始有老師推薦陳,多數教/提議陳及83放乙三保險位。
09年未正式升格前有幾多,
或是否大數字的 ...
陳過去三屆DSE成績差別不大, 3年來升讀local degree都係維持係~35%.

仁立上年只有33人入林護, 8人入陳, 善德同蕭明反而多過陳, 分別有11個同10個
仁紀上年只有32人入林護, 10人入陳, 善德同蕭明分別有3個同9個

Ivankwok2009  看看今明兩年DSE是否明顯進步了。  發表於 16-5-12 09:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題