用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

KTS 開心嗎? [複製鏈接]

請問KTS 小朋友讀得開心嗎?同埋因為教深左,小朋友除了功課,每天需要用好多時間溫習嗎?

1    0    0    0

阿女今年升中了~~从來只係考試前两星期开始温書。我覚得KTS既学生係开心同鈡意番学既~

hppa    發表於 16-4-29 09:27

回覆 Yanamami 的帖子

請問六年辛苦嗎? 現階段是否已有心儀中學?

中文科: 小五或小六有文言文學? 整體中文課程如何? 是否六年都是普教中?

iyct 發表於 16-4-30 21:58

http://www.ktsps.edu.hk/7/05_1_1.html#A
請參考網站內第五点語言政策

辛苦与否視乎学生能力,但考試与功課量是絶对合適~由小—开始要背含英咀华,亦有選編册教詩詞文言文等~

iyct 發表於 16-4-30 21:58

文言文不只P5-P6學, 今年小朋友P3, 有選篇冊已教文言文, 但老師教得好用心, 小朋友回家已經可以話全部明晒, 教返我轉頭!
我小朋友話, KTS壓力一定是有, 但係是適合的, 佢識得講如果一點壓力都沒有, 就唔會有進步!所以都係一些正面影響!

高小壓力是如何我地暫未知道, P1-P3係過得好開心, 有時小朋友講嘅說話, 令我覺得佢係學校除了學到書本知識外, 仲學到很多人生中正面知識, 畢生受用!

hppa    發表於 16-5-2 00:19
‹ 上一主題|下一主題