用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 做評估?
go

做評估? [複製鏈接]

大家好,我仔仔依家15個月,我懷疑我仔仔有自閉,我睇返之前d post,可以好早去評估,但我仔仔要一歲半先返健康院檢查,請問各位jm,我依家應該要點做,可以早d評估?
我仔仔仲未識講野,爸媽都未識叫,好怕陌生人,同陌生地方,我留意到佢,佢會望陌生人講野,但當人地望佢,佢會好驚,會避人眼光!
   0    0    0    0

回覆 gromityaya 的帖子

一般都係建議歲半先去評估,太早評估基本上係唔準,除非好嚴重個案
小朋友有無沈迷一d轉既野?轉車輪?脾氣差同固執嗎?
叫佢名會望實你?會手指指想同你分享?
會自己拍頭?原地自轉?腳尖行?

DENNIS201 發表於 16-5-5 06:33

一般都係建議歲半先去評估,太早評估基本上係唔準,除非好嚴重個案
佢鍾意睇轉嘅野,例如:洗衫中嘅大眼雞洗衣機!一唔順佢意會大喊,lur 地,喊到得到為止! 叫佢名,冇反應!

帶佢去公園玩,會唔會只玩果隻轉轉井字過三關?同埋其他有「轉」成份的玩法?

引用:回覆+gromityaya+的帖子 一般都係建議歲半

原帖由 DENNIS201 於 16-05-05 發表

請問係咪玩𨍭既野就係有自傾?小兒現在1歲半~之前比較喜歡轉動既野~車輪,玩軚盤,圓柱形既野~但話no佢都可以放手~對巴士,波,車沉迷~都固執~偏食~但脾氣唔算大~但語言能力強~宜家有大部分可以講出黎表達~可以講5個字句字~同人玩冇問題~係咪照排cac等兩歲再評估好d?定宜家比多d錢去協康training?但感覺又唔太嚴重

回覆:gromityaya 的帖子

歲半返健康院,姑娘都唔會比見醫生,通常到2歲先跟進,出面私人評估多數都足兩歲先評,我建議睇多半年,睇下亞仔行為有無異樣先,可以返下Playgroup,同其他小朋友玩下,容易睇到同其他小朋友分别,如真係有異樣,2歲前找私人評估,依家評估都要排架。

歲半有5隻字句子已經非常好,已經好過好多正常小朋友
最壞情況假設真係自閉症譜系都肯定係高功能/亞氏保加
可以2歲等CAC先評估,但個人覺得CAC評估好流,唔夠私人果d專業
就算去上堂訓練,2歲後有用好多

引用:歲半有5隻字句子已經非常好,已經好過好多

原帖由 DENNIS201 於 16-05-06 發表
歲半有5隻字句子已經非常好,已經好過好多正常小朋友
最壞情況假設真係自閉症譜系都肯定係高功能/亞氏保加
...
謝謝你回覆....真係諗左好耐去唔去協康做評估加早training~但$5800真係好貴原來2歲後train比較好...宜家暫時健康院轉介去CAC...話要排半年....同埋宜家上住感統playgroup再觀察...謝謝你幫忙

引用:歲半返健康院,姑娘都唔會比見醫生,通常到

原帖由 sshoney 於 16-05-06 發表
歲半返健康院,姑娘都唔會比見醫生,通常到2歲先跟進,出面私人評估多數都足兩歲先評,我建議睇多半年,睇 ...
謝謝你建議...歲半健康院已經轉介見醫生....去排CAC....再大多少少先再睇下去唔去協康評估...不過覺得好貴 宜家東區兒科都有跟進....唔知可唔可以直接refer協康上training....下星期去覆診再問問先

引用:大家好,我仔仔依家15個月,我懷疑我仔仔有

原帖由 gromityaya 於 16-05-04 發表
大家好,我仔仔依家15個月,我懷疑我仔仔有自閉,我睇返之前d post,可以好早去評估,但我仔仔要一歲半先返 ...
如果有懷疑~可以早d打返去健康院跟進發展架....之前我囝12個月小手肌唔得...14個月要返去再check....果時講埋我驚我個囝有自傾...護娘都問我洗唔洗轉介見醫生~你早d去~可以早d排CAC...九龍要排半年...香港要排9個月

Yeahly_ly 發表於 16-5-7 09:52
如果有懷疑~可以早d打返去健康院跟進發展架....之前我囝12個月小手肌唔得...14個月要返去再check....果時講 ...
thanks!你囝囝排咗幾時CAC?

回覆:gromityaya 的帖子

啱啱尋日打去CAC約期~黎緊18號要媽媽自己親自先去見姑娘~我諗到果日先真正有期

回覆:Yeahly_ly 的帖子

如果收入唔算高,好多私人評估中心都有資助架。(協康都有)

引用:如果收入唔算高,好多私人評估中心都有資助

原帖由 sshoney 於 16-05-08 發表
如果收入唔算高,好多私人評估中心都有資助架。(協康都有)
thanks thanks ~ let me check check !

‹ 上一主題|下一主題