用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我的孩子有問題嗎
樓主: 200904
go

我的孩子有問題嗎 [複製鏈接]

引用:我想問,我家裏的兩個小朋友一年班,除校服

原帖由 200904 於 16-05-31 發表
我想問,我家裏的兩個小朋友一年班,除校服裙之外,不肯穿裙子,平時衹喜歡穿T,牛仔褲,夏天更衹喜歡穿背 ...
無論佢哋以後變得如何,優秀與否,價值觀念是否一樣,她們永遠都是你最愛的孩子,你必須要用一樣的愛給她們,支持她們,直到你在這世上呼吸的最後一口氣。

所以沒有什麼需要擔心的,擔心只會浪費了你寶貴的時間。

mayyylai  講得好  發表於 16-6-2 19:11

回覆:200904 的帖子

我囡都唔鐘意著裙少部分原因我諗系因為我基本唔著裙其他原因暫時不明:;pppp:

我本人由細到大都不喜歡穿裙, 不喜歡公主衫, 不喜歡HELLO KITTY, 米奇,仲有果D什麼粉紅色閃爍嘅衫, 袋............但我一樣做左人地亞媽, 樓主你會不會諗多左
所以, 連帶我個仔從來都不穿公仔衫.........因為我不喜歡

回覆:Yanamami 的帖子

自己湊啊!

回覆:little_yolky 的帖子

謝謝!作為媽媽,當然會無條件地愛她們!

也謝謝大家,希望小朋友平平安安長大,我也就知足了。

解釋下不同場合有不同衣著,有時女孩子穿裙比人感覺斯文,也莊重一些

我朋友的女兒八歲,在外國,打籃球,ice hockey,平時永遠只係穿波衫,T-shirt圖案系McQueen,連開生日會的主題都係McQueen,star war,從來不看princess故事,同朋友講波經

但媽咪要求她每次輪到她在教會司琴時,一定要穿裙,慢慢她也接受到某些場合要穿裙,每次都合作

200904  我的女都是McQueen 超級fans。待我看看有什麽場合需要她穿裙子啦。  發表於 16-6-1 09:34

或者我問遠少少, 同樓主問題並沒有直接關係的.

如果孩子真是同性戀, 那又如何? 我答先: 我當然會覺得唔係咁好啦. 但想到其實這是他的生命, 我又可以怎樣? 難道脫離關係? 還是趕他出家門?

或者我杞人憂天, 又或者係我喜歡做好N手準備. 這個世代, 甚麼事都要可能, 我憑甚麼說我的孩子一定喜歡異性呢?

回覆:我的孩子有問題嗎

好動,就運動方面好,健康又好,女大十八變小朋友好好玩,咁家長做皇帝

引用:試下平時買d公主既圖書俾佢地睇下,帶佢去

原帖由 caca1314 於 16-05-31 發表
試下平時買d公主既圖書俾佢地睇下,帶佢去迪士尼玩下,唔知有無幫助,不過可以試下

...
非常愛公主,但都不肯著裙。上年氹下都肯,今年點都唔肯。

會不會同大人有關?我成日化娤扮靚,鐘意著裙,好多鞋,我女好貪靚,又識話我條裙靚佢又要著

torunpoland 發表於 16-6-1 07:39
或者我問遠少少, 同樓主問題並沒有直接關係的.

如果孩子真是同性戀, 那又如何? 我答先: 我當然會覺得唔係 ...
我只希望我的孩子唔好為非作歹。

mayyylai  同意  發表於 16-6-2 19:13
torunpoland  是呀... 健康平安就好.  發表於 16-6-1 17:32

如果真係講到性傾向, 似乎係天生, 就算你諗住趁孩童時期幫佢改, 應該都係唔WORK. 再者, 可能你小朋友只係性格男仔頭咗D啫.

討厭著裙,討厭公主,男仔頭,短髮,叉開腳坐,曾經想過[如果自己是男仔就好了],我自己就係

唔愛公主,不知幾好,我都覺核突,我慶幸個女唔買公主裙

我感恩有個好動的女兒,她都是只穿波褲波鞋。
以前聽過一位女中學生,她說自己本來喜歡着裙,同學A就着褲,到了中學,大家倒轉左。但老師沒有留意,繼續叫A同學幫手擔擔抬抬的工作,當時A同學着緊高跟鞋,迷你裙呢!

我女都係除校服裙之外,唔鍾意著裙。
好憎 Barbie,Frozen 嗰類嘢,
我覺得無問題,因為我細個都係咁。

佢男仔頭你驚,佢日日扮靚,超短裙、背心仔,你又驚。

mayyylai    發表於 16-6-2 19:13

希望衹是男仔頭咯。她們曾經說過不結婚,不生BB。做媽媽好辛苦,又要返工,又要湊小朋友。(都不知道誰灌輸給她們的),我自覺每天回家都面帶笑容。
哎!

回覆 200904 的帖子

樓主,你個小朋友剛剛先小一,唔好杞人憂天

引用:回覆+caca1314+的帖子 完全沒興趣看公主書

原帖由 200904 於 16-05-31 發表
回覆 caca1314 的帖子

完全沒興趣看公主書,對與公主裙,非常抗拒,說,“咦,wada,醜怪”
Same, 囡囡都係咁,永遠唔鐘意女仔野丶鍾意Star Wars,恐龍。

‹ 上一主題|下一主題