用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問呈分操卷班有無用?
樓主: mw7183
go

請問呈分操卷班有無用? [複製鏈接]

引用:Quote:mw7183+發表於+16-6-7+20:48+數學佢

原帖由 王家爸爸 於 16-06-08 發表
如果係男仔,數學差好多時係唔小心;反而女仔觀念唔清晰多啲。
今次數唔小心已經無左10分
中文唔小心無左2-3分

哲哲寫真 哲哲私相集

引用:回覆+little_yolky+的帖子 我係在坊間(學

原帖由 妹妹頭 於 16-06-08 發表
回覆 little_yolky 的帖子

我係在坊間(學姐家長)搜查到, 邊個出版社, 邊一本模擬卷係同學校題目類似, 搵到 ...
點可以搵到果啲卷?
問左5-6年級原來呈分唔派卷返屋企

哲哲寫真 哲哲私相集

回覆 mw7183 的帖子

數..只係冇左10分, 都有90分, 叻
中...只係冇左2-3分, 嘩, 97分, 勁

係自己去書局, 續本習作睇, 睇下邊個出版社既題目近似自己學校既題目, 多做, 自然會高分

mw7183 發表於 16-6-14 08:26
今次數唔小心已經無左10分
中文唔小心無左2-3分
唔小心呢啲情況,男仔經常發生,大啲會好啲。

引用:回覆+mw7183+的帖子 數..只係冇左10分,+都

原帖由 妹妹頭 於 16-06-14 發表

數..只係冇左10分, 都有90分, 叻
當然無啦都未計唔識果啲

哲哲寫真 哲哲私相集

引用:回覆+mw7183+的帖子 係自己去書局,+續本習

原帖由 妹妹頭 於 16-06-14 發表

係自己去書局, 續本習作睇, 睇下邊個出版社既題目近似自己學校既題目, 多做, 自然會高 ...
要了暑期要佢做多啲
唔系邊緣人我唔識同佢揀學校

哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 16-6-11 12:11
但而家既練習一本好小有關果類既野
即系你可能要買好多本
例如標點符號一本練習得好小
係㗎,屋企成叠練习,全部抽黎做,無本做得完~~操卷班学費你都預左,区区幾本練习小意思咯~

王家爸爸 發表於 16-6-14 09:08
唔小心呢啲情況,男仔經常發生,大啲會好啲。
見到份卷嘔血, 我應該點幫佢??

王家爸爸  唔好俾太大壓力佢,自然考得好啲。  發表於 16-6-14 11:33
哲哲寫真 哲哲私相集

我仲未見到, 都預知會嘔血

mw7183 發表於 16-6-14 11:24
見到份卷嘔血, 我應該點幫佢??
王家爸爸  唔好俾太大壓力佢,自然考得好啲。

請問點先唔比壓力佢? 我都系鬧系佢. 但佢好似唔受得我鬧咁.
小三時數可以有90分,最慘都系80幾, 果時仲要無補習.
所以我先咁激氣.

哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 16-6-14 11:41
王家爸爸  唔好俾太大壓力佢,自然考得好啲。

請問點先唔比壓力佢? 我都系鬧系佢. 但佢好似唔受得我鬧咁.
越鬧越衰~信我。

回覆 Yanamami 的帖子

越鬧越衰~信我  x   2

Yanamami 發表於 16-6-14 12:17
越鬧越衰~信我。
咁我要忍下了..
哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 16-6-14 12:24
咁我要忍下了..

幾嬲都好,唔可以show出黎,只能使軟功、激將……乜都好,反正我guarentee你鬧係-定唔会俾到你想要既結果~呢一刻你同佢你同路人,共榮辱。唔清楚你小朋友性格,-般到五六年班对周邊都有認知感,学校、老師、同学间都会不其然俾左压力佢~不妨同佢上網研究下中学,俾个目標佢,提醒佢好努力下苦功去考試真棒,奈何因唔小心失分好唔值……懶係身同感受~支持下,得閒買多d糕点零食輕鬆下~~針对弱項去改善,識左果d就唔洗花太多时间,休息足夠好重要。

Yanamami 發表於 16-6-14 12:38
幾嬲都好,唔可以show出黎,只能使軟功、激將……乜都好,反正我guarentee你鬧係-定唔会俾到你想要既結果 ...
我老公就系用激將法,可能我比較緊張,所以尋日一派卷見到數學既成績就好唔開心.
我下次都系放工發洩左先返屋企好點.

Yanamami  呈二時我偷偷半夜喊都唔敢俾女知……  發表於 16-6-14 13:09
哲哲寫真 哲哲私相集

回覆 Yanamami 的帖子

我同你教法差不多, 自小佢自己識確立目標, 小三已同我講, 要讀"XX中學", 我就上網同佢一齊睇下收生要求, 同佢講, 一定要有咩成績, 人家至會比佢有機會面試, 等佢自己知道要考成點, 都好, 升上小四, 的確名次進步不少, 而且童軍又升為隊長, 增添不少信心
‹ 上一主題|下一主題