用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) KTS 需要用食飯時間及小息時間做功課嗎? ...
go

KTS 需要用食飯時間及小息時間做功課嗎? [複製鏈接]

KTS 需要用食飯時間及小息時間做功課嗎? thanks alot~
   0    0    0    0

回覆:KTS 需要用食飯時間及小息時間做功課嗎

kts 功課唔多...有功課堂...我小朋友所有小息午休都係同同學玩.....

hppa    發表於 16-6-14 09:25

高年班会自动用哂所有時间做功課……係自动性質啊~

仲有-到朗誦節音樂節就又要用哂d小息午饭时间綵排同練习~

引用:kts+功課唔多...有功課堂...我小朋友所有小

原帖由 cc0813 於 16-06-14 發表
kts 功課唔多...有功課堂...我小朋友所有小息午休都係同同學玩.....
咁返到屋企要花幾多時間完成功課? 一般來說,如小一學生自行做功課,會理解如何做嗎?

Yanamami 發表於 16-6-15 11:46
高年班会自动用哂所有時间做功課……係自动性質啊~

仲有-到朗誦節音樂節就又要用哂d小息午饭时间綵排同練 ...
由小一至小六是否很多網上功課?

高小是否分精英班?

課程教深一級 OR 二級 (中, 英, 數)?

如有學生追不上是否要留班?

小一至小六放學後都要留在學校補課嗎?

高小階段老師是否要求學生考一些公開試作為考中學用?

frozen124 發表於 16-6-15 15:41
咁返到屋企要花幾多時間完成功課? 一般來說,如小一學生自行做功課,會理解如何做嗎?

...
官方答覆:因人而異~
我就从來無理过阿女功課,佢自己搞掂有问題先问。日日放学操两个鈡水,連來回加冲凉時间仲多过做功課……

hppa    發表於 16-6-17 18:04

iyct 發表於 16-6-17 16:22
由小一至小六是否很多網上功課?

高小是否分精英班?
唔多網上功課~五六年班会係原班上,班主任跟两年,成績好既多入A班,但又唔係全班都係最top的,所以唔知算唔算精英班~~中無教快,英快-年,数快半年~~主科不及格者留班(追唔上仲升班咪死路-條?)~~P4暑假開始,P5暑假同放学後,P6放学後要補課~~唔係老師要求,係学校会為学生報公开試,自由參加~

Yanamami 發表於 16-6-17 17:55
唔多網上功課~五六年班会係原班上,班主任跟两年,成績好既多入A班,但又唔係全班都係最top的,所以唔知算 ...
謝謝你的回覆!

請問你囡囡讀幾年班? 平時幾點瞓覺? 每星期操水多少天?

iyct 發表於 16-6-17 18:08
謝謝你的回覆!

請問你囡囡讀幾年班? 平時幾點瞓覺? 每星期操水多少天?
阿女今年畢業了~每周操水五天~
阿女係異人,唔好攞佢作準,事关佢出世後从医院番屋企已係全个daytime唔瞓教(全曰瞓—个鈡都無)。佢低小10点後瞓,高小11点……不过唔係讀書做功課,mi mi mor mor唔之搞乜搞到禁夜。

hppa  Haha  發表於 16-6-17 21:11

Yanamami 發表於 16-6-17 18:13
阿女今年畢業了~每周操水五天~
阿女係異人,唔好攞佢作準,事关佢出世後从医院番屋企已係全个daytime唔瞓教 ...
恭喜晒! 囡囡派位成績如何(方便才答)?

相信你真的很用心培育囡囡, 令她可以輕鬆渡過這六年.

Yanamami  以後係佐敦番学  發表於 16-6-17 18:33

Yanamami  以後係佐敦番学  發表於 16-6-17 18:33

DXS

Yanamami 發表於 16-6-17 17:40
官方答覆:因人而異~
我就从來無理过阿女功課,佢自己搞掂有问題先问。日日放学操两个鈡水,連來回 ...
你應該都係住得近,住得遠坐車都成個鐘咪死火

PinguLinusLee 發表於 16-7-14 00:35
你應該都係住得近,住得遠坐車都成個鐘咪死火
对~~所以選小学也还得顧及路程。
‹ 上一主題|下一主題