用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科,真是會由子女決定嗎?
樓主: wawaliluk
go

中四選科,真是會由子女決定嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:Quote:wawaliluk+發表於+16-6-22+18:19+無

原帖由 MASAYA 於 16-06-22 發表
我自己覺得讀書時期可以唔用晒d時間讀書就唔好用晒,用黎發展下其他興趣都係好事,父母可能覺得佢寫劇本係 ...
我兒一定唔會用晒他的時間讀書,肯放1/3時間於學術上,我已心滿意足了。

他有興趣的項目,肯花很多時間去借書看,但冇興趣的科目,就一定drop,不願妥協。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

醒目開學勳章

引用:回覆+wawaliluk+的帖子 BAFS睇就容易,做

原帖由 1998Ruby1998 於 16-06-22 發表
回覆 wawaliluk 的帖子

BAFS睇就容易,做就麻煩,學校一次測驗兩題一個半鐘,唔識一條或者計錯數即刻唔見 ...
是否老師教BAFS教得不好?

箴言二十二章六節

不是教得不好,老師教得非常好,不過讀BAFS都是這樣,連出面補習老師都說「Bal到數是實力和幸運,誰說Bal數先有5**」,其實Bal到數先驚,哪有那麼容易Bal到?上次我同學好開心地說他Bal到數,結果原來他漏了幾個數和剛剛好其他數字拉上補下巧合地Bal到,最後他成題數 22.5/35。

醒目開學勳章

引用:回覆+wawaliluk+的帖子 不是教得不好,老

原帖由 1998Ruby1998 於 16-06-22 發表

不是教得不好,老師教得非常好,不過讀BAFS都是這樣,連出面補習老師都說「Bal到數 ...
我看過上年BAFS pp,真心覺得與當年HKCEE或AL相比,淺易很多。

箴言二十二章六節

CE教的課題比DSE少,所以問得很深入,AL因為多了一年時間讀。2012-2016 BAFS DSE的範圍是CE+AL,範圍差不多,讀書時間卻少了一年,以前a-level年代mgt同acct係兩個獨立科目,但是現在要一起讀,只是各樣抽點,情況類似combine science那樣。其實BAFS(acct)深過LCC&I 3rd higher10倍,我做LCC卷分數高很多。

醒目開學勳章

引用:回覆+wawaliluk+的帖子 CE教的課題比DSE少

CE教的課題比DSE少,所以問得很深入,AL因為多了一年時間讀。2012-2016 BAFS DSE ...
不想和你拗課程深淺,但我是老人家,我講的HKCEE及HKAL不是20xx,而是19xx,那年代的卷一定比現在深。

1998Ruby1998  不是拗,是討論而已。只是替現在學生可憐,以前AL只需要讀3-4科,7年中學,現在少了一年,讀的雖然比十多   發表於 16-6-22 21:11

箴言二十二章六節

應該俾他自己選擇,當年我女兒係完全自主選科。
亞女同班同學中三時喜歡讀數學及中史,但她媽媽話要讀理科入大學選科有著數,所以要女兒選Phy, Chem, Bio, M2讀,最終於中五Drop左Bio, Phy同Chem都讀得麻麻地。

October.  唔少呢d例子,中三文、理科成績差不多,中四揀左全理科,讀上去先讀唔掂,已太遲了。   發表於 16-11-13 20:24

wawaliluk 發表於 16-6-20 16:28
或者我說清楚些,兒子有少聰明,不勤力,臨考試前2星期才開始溫書,考試前一星期才發力。

他自說溫習理科 ...
如果堅持兒子讀佢唔太鐘意嘅, 到時成績唔理想, 就越讀越差, 仲埋怨你揀比佢讀,相反佢鐘意讀, 點辛苦都會挨, 唔會怨天尤人
我囡當年SCI / 中史一样高, 但佢鐘意ENG LIT, 所以無揀純理,
揀COMB SCI / 中史/ENG LIT / M1, 到中五DROP COMB SCI / M1,
佢数都係有補習就了較好, 唔補就只係合格再高点,   最后努力攞到個學位
都係揀佢鐘意讀嘅野, 刚完成四年難苦學業, 快要畢業了

所以最好比啊仔自己揀

引用:Quote:wawaliluk+發表於+16-6-20+16:28+或

原帖由 TwinWong 於 16-06-22 發表
如果堅持兒子讀佢唔太鐘意嘅, 到時成績唔理想, 就越讀越差, 仲埋怨你揀比佢讀,相反佢鐘意讀, 點辛苦都會挨, ...
請問DSE中史跟會考課程有什麼不同,其實在那裡可以看到DSE 範圍。

wawaliluk 發表於 16-6-22 21:00
不想和你拗課程深淺,但我是老人家,我講的HKCEE及HKAL不是20xx,而是19xx,那年代的卷一定比現在深。

:fu ...

In the old days, many students were screened by HKCEE and would not make it to HKAL.
Those that can make it usually treasured the opportunity that they have and would work hard and study.
Now, all students go to DSE but a huge percentage of students would barely pass the exam.
Many resorted to blame that DSE is harder blah blah blah.
Honestly, knowledge is accumulative. I really do not see how DSE at Form 6 can be harder than AL at Form 7.

Yanamami    發表於 16-6-23 13:24

MariaTsui 發表於 16-6-23 08:10
請問DSE中史跟會考課程有什麼不同,其實在那裡可以看到DSE 範圍

Try this website.
Actually I found this link by browsing HKEAA website.

http://334.edb.hkedcity.net/curriculum.php

wawaliluk 發表於 16-6-22 17:31
多謝你的分折,本人當然想兒子報讀文/理混合,認為這樣能穩妥,一方面有他喜愛的his,亦有成績較好的chem, ...
似乎佢唔明白文理科的差別.....
S3 的歷史、hist、eng lit、geog這些,背熟就得;但理科不止要背,還要理解,多花時間很正常。
理科的意義在於「通」,明白基本概念是比較花時間,但一旦通左之後,以後就會好暢順。而且這些概念在往後的學習、工作都會用到。
一個只有14、15歲的兒童,只看到眼前的事物,想早啲讀完書去玩是人之常情。但作為家長,有責任將「先苦後甜」的觀念告訴自己的孩子~
有些人天生就不喜歡理科,就不要浪費時間了~

nintendo 發表於 16-6-23 11:37
Try this website.
Actually I found this link by browsing HKEAA website.
Thanks, good reference.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:+本帖最後由+nintendo+於+16-6-23+11:37+編

原帖由 nintendo 於 16-06-23 發表
Thx

1998Ruby1998 發表於 16-6-22 20:00

CE教的課題比DSE少,所以問得很深入,AL因為多了一年時間讀。2012-2016 BAFS DSE ...
BAFS 係唔係比LCC深好多架? 我都聽女女話一D都唔易, D同學仔得幾分, 唔DROP唔得

pineapple0983 發表於 16-6-23 11:57
似乎佢唔明白文理科的差別.....
S3 的歷史、hist、eng lit、geog這些,背熟就得;但理科不止要背,還要理解 ...

「理科的意義在於「通」,明白基本概念是比較花時間,但一旦通左之後,以後就會好暢順。」

唔太同意。
如果適合讀理科的,其實唔使花太多時間就可以「通」,特別是中三讀的,有幾難呢?如果中三讀的,都覺得好辛苦好花時間先至明白講乜,某程度上可以話唔適合。

chocolatebean 發表於 16-6-23 13:32
BAFS 係唔係比LCC深好多架? 我都聽女女話一D都唔易, D同學仔得幾分, 唔DROP唔得
...

我諗睇下係讂business mgt定accounting果边……我女间学校,文科班主要係mgt, 理科班係accounting.

回覆:Yanamami 的帖子

有無留意MGT係多人以中文作答,而ACCT係以英文作答。

Yanamami  我女学校連LS都係英文,無留意其他学校用中文答mgt.  發表於 16-6-23 20:05

Yanamami 發表於 16-6-23 15:20
我諗睇下係讂business mgt定accounting果边……我女间学校,文科班主要係mgt, 理科班係accounting.  ...
ACCT
‹ 上一主題|下一主題