用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科,真是會由子女決定嗎?
樓主: wawaliluk
go

中四選科,真是會由子女決定嗎? [複製鏈接]

回覆:LingChiBaBa 的帖子

我諗會唔會係多D Band 1英中揀BASF Accounting. BASF Management就多D Band 2/3 學校揀。

fion6406 發表於 16-6-23 13:58
「理科的意義在於「通」,明白基本概念是比較花時間,但一旦通左之後,以後就會好暢順。」

唔太同意。
中三要讀十幾科,邊有時間想咁多?
總之,邊科用少啲時間,就是嗰科囉
中三程度的歷史只要靠背就得,多多少少答啲嘢就有分,咪覺得歷史容易囉~
phy 又要背公式,又要理解條式點用,又要搞清楚啲單位,要花多咁多時間,因為答案錯,最後可能1分都冇,咪唔like囉
到S4的理科,只是集中精神讀嗰3科選修,多咁多時間去啃,冇咁多雜念就好易搞得通。其實理科是唔洗點背書,有啲科直情考試唔洗溫書添,平時搞得惦考試其實好易過關,「一里通百里明」就是咁解。

MariaTsui 發表於 16-6-23 08:10
請問DSE中史跟會考課程有什麼不同,其實在那裡可以看到DSE 範圍。
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/hkdse_subj.html?A2&2&8_15CLICK 去參考下

醒目開學勳章

引用:Quote:fion6406+發表於+16-6-23+13:58+「理

原帖由 pineapple0983 於 16-06-23 發表
中三要讀十幾科,邊有時間想咁多?
總之,邊科用少啲時間,就是嗰科囉
中三程度的歷史只要靠背就得,多多少 ...
同意,初中中、西史只要學生肯寫,一定有分,肯讀、肯記就攞高分。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

nintendo 發表於 16-6-23 11:31
In the old days, many students were screened by HKCEE and would not make it to HKAL.
Those that  ...
現在DSE同HKAL比就是小學雞科目。有睇過真卷就知DSE好易,同學仔真幸福。DSE程度等於HKCEE高少少。

請問中四想搵出邊補習社補M1 有冇好介紹?

Yanamami 發表於 16-6-20 17:32
其实佢有無參觀过大过Info Day, 將來入U諗住謮乜野?由後面諗番轉头就大概有个選科方向。上大学網頁望下有 ...

同意。其實除了某些專業,大部分都沒有科目要求的。

我都是讓女兒自己決定。她有問老師和師兄姊意見,然後決定。我覺得有興趣才會讀得好和開心吧⋯⋯

1998Ruby1998 發表於 16-6-22 19:07
回覆 wawaliluk 的帖子

不是教得不好,老師教得非常好,不過讀BAFS都是這樣,連出面補習老師都說「Bal到數 ...

你覺得操卷重要還是補習重要些?

回覆樓主:

我會同佢傾下,佢心入面真正原因點解想揀呢幾科,點解唔揀,如果只係為左多同學讀跟人,noway, 我會同佢不停分釋讀咩科對佢將來大學讀咩科好緊要,對佢一生既工作方向都好大影響,即係讀左文科,永遠都冇可能做醫生咁,要佢清楚知道個社會的運作。我會叫佢問清楚自己個心,真正既興趣排一個list 出黎,一定要興趣行先(我深信冇興趣既支持一定唔會讀得最好)

回覆樓主:

我仔當年樣樣都話唔鐘意,完全唔鐘意讀書,咁我就叫佢由最憎個科開始排到冇咁憎啦

回覆 2女女 的帖子

呢個好睇個人。我朋友一點即通,唔洗操卷。我就需要更長時間去明白,所以索性操卷靠 “procedural memory”。不過,補習唔係包括操卷的嗎?

回覆樓主:

你上hkeaa 個網齊晒所有科既 syllabus, 當年我真係印晒所有可以揀既科,俾晒我仔揀,我叫佢每科睇清楚將來3年要讀既野係咪真正想學既先好揀。。。。唔好將來後悔,我教佢做人要從不後悔

醒目開學勳章

引用:我會同佢傾下,佢心入面真正原因點解想揀呢

原帖由 杰杰媽媽 於 16-11-04 發表
我會同佢傾下,佢心入面真正原因點解想揀呢幾科,點解唔揀,如果只係為左多同學讀跟人,noway, 我會同佢不 ...
謝謝意見,選科已是幾個月前的事,9月已中四了。

箴言二十二章六節

wawaliluk 發表於 16-6-20 11:47
想了很久,是否出post……

兒子中三,選科完全不選理科目,理由是冇興趣……
由啊囡決定, 書始終係佢讀

wawaliluk 發表於 16-11-6 13:20
謝謝意見,選科已是幾個月前的事,9月已中四了。
而家讀咩科呀?

醒目開學勳章

引用:Quote:wawaliluk+發表於+16-11-6+13:20+謝

原帖由 chocolatebean 於 16-11-07 發表
而家讀咩科呀?
History, Econ & BAFS

YDLFATHER  呢啲科好易攞高分? L5+ ?  發表於 17-3-5 02:53

箴言二十二章六節

wawaliluk 發表於 16-11-7 16:46
History, Econ & BAFS
即係最後你都尊重仔仔意見,懂得放手,好事呀!

S3的CHEM同高中好唔同,深好多,所以仔仔表達意願就要由得佢,讀既係佢。

醒目開學勳章

引用:Quote:wawaliluk+發表於+16-11-7+16:46+His

原帖由 chocolatebean 於 16-11-07 發表
即係最後你都尊重仔仔意見,懂得放手,好事呀!

S3的CHEM同高中好唔同,深好多,所以仔仔表達意願就 ...
有感而發,現時的青少年整日要求他人尊重他的意見,但他們又幾時有體諒過别人的感受?

箴言二十二章六節

wawaliluk 發表於 16-11-9 20:52
有感而發,現時的青少年整日要求他人尊重他的意見,但他們又幾時有體諒過别人的感受?

...

真心求"尊重"的年青人,會好明白自己的所需所求,亦明白別人的好意,只是向人說句有善嘅善意說話,他們的內心係有(心領)之心,係有(多謝)之心,係有(明白懂事)之心,亦想別人對他們有(信心),反而係表現出著緊大人的(認同).
另一種求[尊重]的年青人多讓人感覺係似借意用觀面堂皇的說話成為他們的<盾牌>,擋著所有唔啱聽嘅好意分析,把所有人叫走,大人對著這種[尊重]無辦法亦無能力改變,只好無奈地接受離開現場,所以有時爹娘係("不放手")呀?!還是("不放心")呢?!

醒目開學勳章

回覆:YmOra 的帖子

這一代青少年很難有心領、多謝、明白懂事的心,較自我的就比比皆是。

箴言二十二章六節
‹ 上一主題|下一主題