用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英二和般小兩所學校有什麼分別,那一所會好D? ...
go

英二和般小兩所學校有什麼分別,那一所會好D? [複製鏈接]

兩所學校那一間會好D?
   6    0    0    0

k20s 發表於 16-6-22 17:30
兩所學校那一間會好D?

今年英皇書院中一全級考頭三名既全是英二畢業生,考第四名係英一畢業生。到中學成績出黎就睇到邊間小學好D

Thanks you so much

SingMom 發表於 16-6-24 02:03
今年英皇書院中一全級考頭三名既全是英二畢業生,考第四名係英一畢業生。到中學成績出黎就睇到邊間小學好D ...

好好的資料,謝

黑糖豆醬 發表於 17-1-21 17:30
好好的資料,謝
最大機會可升上KC,一定係般小或者李陞
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

同事個仔英二,頭十內。老師叫唔好揀KC,話太難入。
同事決定照搏,不過抽獎時乙二會保守

Charlotte_mom 發表於 17-1-21 22:47
同事個仔英二,頭十內。老師叫唔好揀KC,話太難入。
同事決定照搏,不過抽獎時乙二會保守
...

我又諗起果個個仔入唔到KC在告士打道要跳橋嘅阿叔

請問 hkpapa852 般小或李陞的女仔入庇利羅氏的機會有多大?

siden 發表於 17-1-22 12:19
我又諗起果個個仔入唔到KC在告士打道要跳橋嘅阿叔

記得

964000 發表於 17-1-22 17:23
記得

乜跳橋為左入KC? 真係去到咁盡!結果唔知點様...

SingMom  呢D咪叫一哭二鬧三上吊 ! 結果緊係入唔到KC, 去其他區讀B2中學.  發表於 17-1-23 20:28

IMDAD 發表於 17-1-23 10:00
乜跳橋為左入KC? 真係去到咁盡!結果唔知點様...

佢個仔唔記得係英一定英二,全級頭10內的。所以接受不來。

SingMom  英一既.  發表於 17-1-23 21:03

Ic...it is too bad to see that~!

即係想入英皇就般小大機會好多?

SingMom  緊係啦, 搬官有聯繫位.  發表於 17-1-23 20:20

醒目開學勳章 王國長老

siden 發表於 17-1-23 10:40

唔怪得同事話老師係咁叫唔好報 可能怕又走個傻嘅出黎

SingMom  前車可鑑  發表於 17-1-23 20:33

purple3sky 發表於 17-1-23 17:44
即係想入英皇就般小大機會好多?

st. Peter 機會比較大。

siden 發表於 17-1-23 10:40
個大叔係超級怪獸家長, 同傳媒吹自己個仔好勁, 佢個仔都唔係B1, 邊有頭10名.

SingMom 發表於 17-1-23 20:17
個大叔係超級怪獸家長, 同傳媒吹自己個仔好勁, 佢個仔都唔係B1, 邊有頭10名.
...

又話班3級9?

原來假的?咁即係乜名次?

siden 發表於 17-1-23 23:15
又話班3級9?

原來假的?咁即係乜名次?

當年多份報紙報導都話個位小朋友係級10,仲話個名跳橋大叔原本係放乙一KC乙二聖類斯,但老師建議佢要進取D。
從結果嚟睇,個位小朋友一定唔係B1,否則無可能叩門最後聖類斯同聖呂都唔收,只得鄧記收。

如果級10都唔係B1,除非個年得30個或以下既學生畢業,否則當年學生既水平其實幾恐佈。

SingMom  報紙報導都係報大叔比既料. 如果收生只收到30人, 學校一早已被殺校.  發表於 17-1-24 10:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yng007 發表於 17-1-23 18:39
st. Peter 機會比較大。
St Peter,只係B1比例高,如果大家同屬B1學生,係般小或李陞入到KC既機會,一定高一截

SingMom  呢D係有聯繫位的好處.  發表於 17-1-24 09:02

clnht 發表於 17-1-22 16:31
請問 hkpapa852 般小或李陞的女仔入庇利羅氏的機會有多大?
李陞透明度高D, 有得估計吓:

參考佢校務報告PDF P.34:
http://www.lsps.edu.hk/CustomPage/7/2015-2016%E6%A0%A1%E5%8B%99%E5%A0%B1%E5%91%8A_finished.pdf#34

上年有6個入KC, 2個入BPS, 另外仲有人入聖提女子同聖嘉勒, 咁即係最少有10個人升讀B1中學(6男4女)

李陞小六只有38人, 男生20人, 女生18人, 咁男生入KC機會, 係有30%. 女生入BPS就只有~11%, 不過女生入B1中學至少有22%.

以李陞係中西區既受歡迎程度, B1學生比例可能只有1/3或更低, 但如果咁睇, 係李陞做到B1學生, 男生近乎必入KC, 女生都必定入到B1女子中學.

中西區家長普遍認為般小成績較李陞出色, 咁大家又可以高估多少少.

其實讀般小或者李陞, 除咗入KC係易D, 入BPS一D都唔會易, 因為聯繫位只有6個, 計埋街外位只有8個.
不過無所謂, 反正中西區B1女生, 唔入BPS都不愁入唔到B1中學, 男仔就.... 梗係讀兩間官小著數D

‹ 上一主題|下一主題