用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英二和般小兩所學校有什麼分別,那一所會好D? ...
樓主: k20s
go

英二和般小兩所學校有什麼分別,那一所會好D? [複製鏈接]

siden 發表於 17-1-23 23:15
又話班3級9?

原來假的?咁即係乜名次?
當年初到學校, 唔識大叔, 聽前輩C9講佢個仔應該係around 20到.

回覆 SingMom 的帖子

SingMom 報紙報導都係報大叔比既料. 如果收生只收到30人, 學校一早已被殺校

所以幾時我都覺得, 香港報刊既教育版好易做, 求其亂吹唔需要真憑實據都大把人信.

不過如果係全級20都攪到咁, 當年英一既B1比例, 可能都只得1/3.

SingMom  正確, 當年仲係happy school - 無補課又無乜功課.  發表於 17-1-24 18:17
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我個係仔......今年真係難攪 :(

purple3sky 發表於 17-1-24 10:29
回覆 hkpapa852 的帖子

我個係仔......今年真係難攪 :(
其實李陞咁多年嚟, 都只有大前年收足人(連叩門), 所以李陞對男仔嚟講都係一個唔太差既選擇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-24 08:43
St Peter,只係B1比例高,如果大家同屬B1學生,係般小或李陞入到KC既機會,一定高一截 ...

st peter 上年都有23人入KC, 如果假設一半男一半女,75/23~3.2, 其實跟李陞差吾多啫!但st peter 比例人數較多(又冇聯繫),不是更著數嗎? 請指教。

yng007 發表於 17-1-24 10:53
st peter 上年都有23人入KC, 如果假設一半男一半女,75/23~3.2, 其實跟李陞差吾多啫!但st peter 比例人數 ...
如果你真係覺得差唔多, 就係差唔多囉

hkpapa852 發表於 17-1-24 11:01
如果你真係覺得差唔多, 就係差唔多囉

人數太少,比例根本不可能作準,多1個少1個比例己經差好多。 st peter 23 人當中,我相信大部份是自行入的;相反李陞果6個位大部份都係聯繫位;如果吾係聯繄既關係,相信入kc 人數更小。

yng007 發表於 17-1-24 11:31
人數太少,比例根本不可能作準,多1個少1個比例己經差好多。 st peter 23 人當中,我相信大部份是自行入的 ...

其實我吾太想回覆呢個post, 不過見到d “專家”亂噏24 誤人子第,忍唔住先講兩句。如果樓主真係聽你講去抽李陞入左,你於心何忍!?

yng007 發表於 17-1-24 11:57
其實我吾太想回覆呢個post, 不過見到d “專家”亂噏24 誤人子第,忍唔住先講兩句。如果樓主真係聽你講去抽 ...
我從來沒有以專家自居,只係一個鍾意計數既8公啫。
係客觀既升中資料可以話俾大家聽,李陞唔係一間差既學校。(起碼太計到佢每年升讀B1中學既下限人數同比例)

反而我有興趣想知,某幾位會員係根據咩去不停咁貶低李陞呢?

hkpapa852 發表於 17-1-25 08:34
我從來沒有以專家自居,只係一個鍾意計數既8公啫。
係客觀既升中資料可以話俾大家聽,李陞唔係一間差既學校 ...

我朋友既丈夫係李陞教書既,我知既吾會比你少。講完。

yng007 發表於 17-1-25 08:43
我朋友既丈夫係李陞教書既,我知既吾會比你少。講完。
原來又係朋友話......

李陞到底好唔好呢? 自己衡量下:

小六人數

入聯繫B1中學人數

入其它B1中學人數 (至少)

比例

2013-2014

31.25%

26.09%

總數

29.09%

2014-2015

30.00%

25.00%

總數

28.57%

2015-2016

30.00%

22.22%

總數

26.32%

男生聯繫B1中學係KC (和般小合共只有10個聯繫位), 女生係BPS (和般小合共只有6個聯繫位), 其餘入讀既B1中學, 因只有校名, 沒有人數, 所以當一間一個, 包括以下學校:

男生: QC
女生: 英華女, 聖士提反女子, 聖嘉勒

唔理係自行階段已收, 靠聯繫位或大抽獎抽中, 定係叩門入, 相信要入以上B1中學, 學生都一定要達區內B1水平, 否則無乜可能.

當然, 整體升B1比例只有~25%-30%唔係好出色, 但係咪至於差到話叫人考慮係等於害人呢?

或者人地真係知道一D校內不為人知既問題, 可能比副校見到有人跳樓都唔俾報警更嚴重既問題吧!

2012-2014升中派位統計來源: 校務報告 Slide 34
2013-2015升中派位統計來源: 校務報告 PDF P.24
2014-2016升中派位統計來源: 校務報告 PDF P.34
‹ 上一主題|下一主題