用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 推薦信有用嗎
go

推薦信有用嗎 [複製鏈接]

學校話如果有需要嘅同學可以比個人資料,學校會代寫,假設派得唔好,其實有無用呢?去叩門個個學生都會有,中學方面真係會睇嗎?有作用嗎

0    0    0    0

回覆 amysnlee 的帖子

作用不大, 甚至學校唔收, 因為個個都有, 如校長有心幫手, 只須一個電話, 遠勝十封推薦信

ANChan59  Agree.  發表於 16-6-24 11:53

引用:回覆+amysnlee+的帖子 作用不大,+甚至學校

原帖由 妹妹頭 於 16-06-23 發表

作用不大, 甚至學校唔收, 因為個個都有, 如校長有心幫手, 只須一個電話, 遠勝十封推 ...
所以我都無叫學校寫,我都覺得好似無咩用,其實亞女都話唔洗寫啦…派頭3志願我都ok,唔洗叩門

咁有信心

引用:回覆+amysnlee+的帖子 作用不大,+甚至學校

作用不大, 甚至學校唔收, 因為個個都有, 如校長有心幫手, 只須一個電話, 遠勝十封推 ...
冇錯。 校長同中學關係好,一個電話已ok.  相反,寫幾多封信都冇用,一切只睇成績。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:回覆+amysnlee+的帖子 咁有信心

咁有信心
望就咁望啦

回覆:amysnlee 的帖子

我只知一個案,但係有用的。在派位早上一封信就即刻收咗,係1A-1B度中學。以我知係無特別交情的,所以我估可能係信的內容令中學唔使再估估下學生的實力。

回覆:推薦信有用嗎

你要問清楚學校會唔會寫……

我地校長話如派得好差先會幫手寫信。如派頭三志願都叫滿意,如果只想再叩第一二志願,就未會幫手寫信。

引用:學校話如果有需要嘅同學可以比個人資料,學

原帖由 amysnlee 於 16-06-23 發表
學校話如果有需要嘅同學可以比個人資料,學校會代寫,假設派得唔好,其實有無用呢?去叩門個個學生都會有, ...
睇交情重要過睇信,有D學校校長見真係派得差的一兩個學生幫佢交申請表,重要過信。 有D係唔係都寫信的學校,D信唔值錢。

‹ 上一主題|下一主題