用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學如何測估自己學生派band one嘅大約數字? ...
go

小學如何測估自己學生派band one嘅大約數字? [複製鏈接]

如題, 其實仍不太明白數字如何得來?

王家爸爸  邊間?  發表於 16-6-24 22:05
   6    0    0    0

limehouse 發表於 16-6-24 21:26
如題, 其實仍不太明白數字如何得來?
有咁高B1比例既小學,全港加埋都無幾多間

回覆 王家爸爸 的帖子

係, 學校各方面也很好,係無中學。所以都要超級努力讀書。校長雖如是說,但阿女不是穩健型,所以都有壓力!
到現在對學校banding 仍一知半解, 身邊人亦不太肯定,所以上嚟請教,想知道究竟校長嘅數字是否係前年/上年六年級生所考嘅preS 得到? 可以估計阿女來年六年級嘅band one 數字嗎?

limehouse 發表於 16-6-24 22:22
回覆 王家爸爸 的帖子

係, 學校各方面也很好,係無中學。所以都要超級努力讀書。校長雖如是說,但阿女不 ...
2016 要考Pre-S1....2017年升中即係睇2014 & 2016 Pre-S1成績~~~

回覆 mcl203 的帖子

謝謝回應!

2014 and 2016 學姐兄嘅 pre S1 成績 -- 但小學校長會知道2014 and 2016年小六考pre S1 嘅成績 / band one 嘅percentage? 所以會知道阿女來屆band one 嘅大約實質數字? (但全港排名好似只有中學可問教育局?) 點解校長可以知道學校大約有93人 (70%) 係 band one 呢?

定校長純粹 track record 之前派 band one 比例?因為呢樣我最担心, 萬一2014/2016 師姐兄失手, 比例可以爭好遠!
特別我哋學校中游分子可能真係爭 0.XX 分,所以~

抱歉我真係好亂

王家爸爸  小學只能估,但未必準  發表於 16-6-26 09:25

limehouse 發表於 16-6-24 23:45
回覆 mcl203 的帖子

謝謝回應!
中學只可以要求EDB取已申請自行既學生排名...舉例100個申請人...EDB會提供1-100既排名次序

小學係可能會搜集學生派位資料去估計學生既Banding分佈...但因太多不同因素會影向排位結果
所以....理解小學都係靠估...並不準確....當然佢地數據較多...都係要信佢....最好又自己去分析估吓

若貴校校長係實牙實齒咁肯定Banding %....咁你最好請教吓佢了~~~

王家爸爸  例如老師叫我揀QC+KC,我實際揀SJC+KC。  發表於 16-6-26 09:29
王家爸爸  小學估得唔準既另一原因係學校未必知家長既自行選擇。  發表於 16-6-26 09:27

會不會數番剛過去ㄧ年派band one中學率作估計?如果校長説93人,那自己定級80作band one range好像安全些。

王家爸爸  睇邊區  發表於 16-6-26 09:31

咁我宜家明白了。校長應該純粹係睇以往派位結果推算約70% (93人)派band one,其中有部分係自行入了心儀中學,即係最安全係考到起碼頭60! 咁阿女要努力d喇
謝謝各位

引用:Quote:limehouse+發表於+16-6-24+21:26+如

原帖由 王家爸爸 於 16-06-24 發表
有咁高B1比例既小學,全港加埋都無幾多間
宣小?

SFA?但要小心轉區就有機會跌band。

Yanamami  SFA禁强,唔会跌band吧~  發表於 16-6-25 22:44

王家爸爸  例如老師叫我揀QC+KC,我實際揀SJC+KC。  發表於 2 小時前

可以問架嗎....除非你俾流料

juliso 發表於 16-6-25 20:17
宣小?

KTS 入band one 中学比率都好高㗎 !

引用:+本帖最後由+limehouse+於+16-6-26+13:39+

原帖由 limehouse 於 16-06-24 發表

如題, 其實仍不太明白數字如何得來? ...
根據這裏前人所說,教育局是會給予每間小學上年度的banding%.但要注意

1) 要算是用相同的pre-s1, 今年的banding%未必一樣。
2) 小學是不可能排列出和教育局一樣的名次。即是有可能是第42名是band2,但第43名是band1.

回覆 hoyeef 的帖子

教育局會話比小學知上年banding %!而私小學生質素較平均,每年至top有廿三十個(資優),差d嘅(未開敫)有十零廿個,而大部分係中間平均,不像官津,有時會好極端,所以私小數據較易掌握。好似我哋學校一般都係70 至 80% band one,所以校長預計70%band one!pre S1試亦對學校banding都好重要,這方面私小似乎亦會較官津校有利。因為如上所說,私小學生質素較平均,如學校又係走傳統路線,學生考pre S1成績會較官津校穩陣。所以私小—方面對自己學校嘅pre S1成績較有信心,再加上以往派位數字,所以學校會比較有信心自己band one生嘅比例!
終於明白(雖然唔肯定,但又好似幾合理)

老師話每年都有一兩個上下浮動是甚麽意思呢?有誰可解答一下?

juliso 發表於 16-6-25 20:17
宣小?
宣小應該唔止70%

其實教局每年都知會小學該校有幾多名Band1生,
校長老實咪.....
校長唔老實咪.....
我小朋友既校長就唔講勒,係咪叫唔老實呢

王家爸爸  但無話唔可以暗示   發表於 16-6-27 09:19
王家爸爸  規定唔講得   發表於 16-6-27 09:18

引用:其實教局每年都知會小學該校有幾多名Band1

原帖由 jason1977 於 16-06-27 發表
其實教局每年都知會小學該校有幾多名Band1生,
校長老實咪.....
校長唔老實咪.....
派位前是不會知,校長講的都是估的,但又不排除可以估得很準!

Agreed, 估係估計。如之前説,私小所有因素較易掌握,所以學校估計嘅%會較準!

limehouse 發表於 16-6-27 13:21

Agreed, 估係估計。如之前説,私小所有因素較易掌握,所以學校估計嘅%會較準! ...

私小即使學生成績較易維持, 但別校學生成績一樣可以進步.
如果人地進步而你只係維持不變, Banding比例亦有機會受到影響, 不過會種變化既可能, 通常只會出現係轉用呈分調整分個年既派位, 因基本因素變咗.

今年小五, 來年小六個班, 就會有機會被呢種變數影響
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題