用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學如何測估自己學生派band one嘅大約數字? ...
樓主: limehouse
go

小學如何測估自己學生派band one嘅大約數字? [複製鏈接]

jason1977 發表於 16-6-27 02:40
其實教局每年都知會小學該校有幾多名Band1生,
校長老實咪.....
校長唔老實咪.....
假若某間小學有50個band1位,如果有10個已經自己考入band1直資或私校,在大抽奬時教育局是否會扣起10個band1位,剩下40個band1位比此小學學生去抽?

happy+ 發表於 16-6-28 00:01
假若某間小學有50個band1位,如果有10個已經自己考入band1直資或私校,在大抽奬時教育局是否會扣起10個band ...
EDC一定唔會扣起band1位只比有學生出走直資或私校的小學,好像只是=10個band1生放棄抽獎,
因對手小10個band1
其他抽獎band1生更易入心儀中學,
連帶其他抽獎band2生更大機會上流更佳中學或band1中學...

引用:Quote:jason1977+發表於+16-6-27+02:40+其

原帖由 happy+ 於 16-06-28 發表
假若某間小學有50個band1位,如果有10個已經自己考入band1直資或私校,在大抽奬時教育局是否會扣起10個band ...
Band 1 位不是抽回來的,是根據該區的排名,前三分一便是Band1.

Band1 生是優先抽學校,是抽學校。

jason1977  Good and simple...support  發表於 16-6-28 15:33
jason1977  Yes.係咪我表達有問题呢?  發表於 16-6-28 15:28
大貓媽媽    發表於 16-6-28 09:29

回覆 jason1977 的帖子

如果間小學最後得1/3人入band1中學,但其中有一半是自己考入band1直資的,那麼是否説edc只比1/6band1學位給此小學?另外我又怎樣計算此小學的實際band1生?係1/3或1/6?

引用:回覆+jason1977+的帖子 如果間小學最後得1

原帖由 happy+ 於 16-06-28 發表
回覆 jason1977 的帖子

如果間小學最後得1/3人入band1中學,但其中有一半是自己考入band1直資的,那麼是否 ...
咁有一半考入直資,咪多左D B1位分俾其他同區學生囉,假設,係本區B1位多過B1生既情況下,會令更多B2生可以往上移,獲派B1中學,又即係入B1中學未必係B1生~~~

若你肯定考入直資既全部係B1生,咁貴校當然係有1/3 B1生啦, 但你要肯定佢地既本校呈方排位,同要考慮所謂边緣生因素,即B1生派B2位,或B2生派B1位

穩陣D去估B1%就打D折去預吧~~~

即係話, 你排名係B2就係B2,學校少左人去抽B1, 都唔代表教局會將個位俾番學校, 這樣理解, 對嗎?
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

回覆 MrsCLee 的帖子

Yes.....终於有人明勒。寫到自己都㟦葷地。

今年和去年派位是用同一次pre S1試成績,所以用去年派位成積來推測今年banding相當可靠。

引用:Quote:limehouse+發表於+16-6-24+22:22+回

原帖由 mcl203 於 16-06-24 發表
2016 要考Pre-S1....2017年升中即係睇2014 & 2016 Pre-S1成績~~~
你好
請問2016 9月升小五
即2018升中
係睇邊年pre s1?

c_kit 發表於 16-7-8 08:30
你好
請問2016 9月升小五
即2018升中
雙數年....2014+2016 ~~~

引用:Quote:c_kit+發表於+16-7-8+08:30+你好請問

原帖由 mcl203 於 16-07-08 發表
雙數年....2014+2016 ~~~
唔該你

jason1977 發表於 16-6-28 15:31
回覆 MrsCLee 的帖子

Yes.....终於有人明勒。寫到自己都㟦葷地。
其實哩条問題我都想問咗好耐嘞~~~~~~~

回覆:bbforever 的帖子

其實很多時我們聽到某校全級70名以內就係band1,又聽過某小學全級40名之前都係band1生。即是前者好過後者?
有些小學是否會因為弱勢而沒有band1生?

如果間小學之前收生不足,對來年的派位banding有咩影響?

hkpapa852 發表於 16-6-27 13:33
私小即使學生成績較易維持, 但別校學生成績一樣可以進步.
如果人地進步而你只係維持不變, Banding比例亦有 ...
所以雙數年既學生雖然好慘要考Pre-S1, 但相對佢哋係用緊同去年單數年同一個pre-s1成績, 所以可以估得準好多。可恨我兩個女都係單數年升中。
‹ 上一主題|下一主題