用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 你地會比仔女選大學冷門學科嗎
go

你地會比仔女選大學冷門學科嗎 [複製鏈接]

三年大學要付出一百萬,你地會比仔女選大學冷門學科嗎?
   0    0    0    0

引用:三年大學要付出一百萬,你地會比仔女選大學

原帖由 KITTY.WONG 於 16-06-24 發表
會。我不嬲叫仔因應興趣揀科,尤其first degree

何謂"冷門科"?

一定會,因為係佢讀,只要佢努力去讀,讀得開心,就冇問題,我一早已經同兩子講,最緊要揀有興趣既科目,就算讀果科在香港係會乞食既都冇問題,因為我相信世界之大,冇理由會餓死,而我亦從未聽過一個大學生因為讀左一科所謂冷門科目而餓死!

回覆 mummy911 的帖子

運動商業管理

引用:Quote:原帖由+KITTY.WONG+於+16-06-24+發表

原帖由 亮燈 於 16-06-25 發表
一定會,因為係佢讀,只要佢努力去讀,讀得開心,就冇問題,我一早已經同兩子講,最緊要揀有興趣既科目,就 ...
非常同意。而且我覺得讀書係先為學習,吾應該先考慮出路。除非佢諗住做醫生丶律師等專業。其實即使law ,medicine 好多都係讀second degree

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-06-25+發表一定會

原帖由 Ruby1219 於 16-06-25 發表
非常同意。而且我覺得讀書係先為學習,吾應該先考慮出路。除非佢諗住做醫生丶律師等專業。其實即使law ,med ...

回覆 KITTY.WONG 的帖子

不算冷門科目,除體院,馬會,仍有很多大牌子運動公司,思維才是重要。

KITTY.WONG 發表於 16-6-25 10:00
回覆 mummy911 的帖子

運動商業管理

Deleted

回覆:你地會比仔女選大學冷門學科嗎

好科,還以為是考古,政治等

我阿爸阿媽超想我讀Law,但係我UCAS一個law programme都無揀(激死佢老人家),但係我唔鍾意同埋我知讀law會好辛苦,買參考書貴,所以跟返興趣揀modern languages/linguistics,雖然我知出路窄。佢哋話,資源我畀咗你,你話鍾意讀,到時讀唔到冇得賴。(已經有conditional offer,雖然唔係心儀)
Modern Languages喺外國嘅多人讀,但係香港學生好少揀,去到agent嗰度時,個負責人都呆咗,話太冷門。

回覆:你地會比仔女選大學冷門學科嗎

語文讀上去可考慮語言冶療師

1998Ruby1998 發表於 16-6-25 17:54
我阿爸阿媽超想我讀Law,但係我UCAS一個law programme都無揀(激死佢老人家),但係我唔鍾意同埋我知讀law會 ...
支持你,我都同兩子講過,如果唔知興趣係乜,唔使諗,揀語文啦!實有用既!

回覆 brother4 的帖子

讀語言系唔可以做語言治療師(冇得攞牌),至少香港同英國唔得,如果想做語言治療師要讀理科。

回覆:1998Ruby1998 的帖子

要理科

回覆:KITTY.WONG 的帖子

讀邊科唔緊要,最緊要佢地讀得開心,反正讀個科唔一定做個行,哎喲,行行出狀元。

引用:讀邊科唔緊要,最緊要佢地讀得開心,反正讀

原帖由 dizidizi 於 16-06-25 發表
讀邊科唔緊要,最緊要佢地讀得開心,反正讀個科唔一定做個行,哎喲,行行出狀元。

...
Agree! 何況吾洗做狀元,養到自己吾會餓死咪得囉

我剛看過康文署都有這類職位,還要指定大學修讀這個專業,亦非要運動員出身,起薪點都有兩萬多。

只要是孩子興趣所在,冷門都可以

引用:Quote:原帖由+KITTY.WONG+於+16-06-24+發表

原帖由 Mapleac 於 16-06-26 發表
只要是孩子興趣所在,冷門都可以
冇錯,如果下下計住D錢,咁不如唔好生,攞去投資、淨係買2800都有賺啦!

‹ 上一主題|下一主題