用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國機票
樓主: yoyoso
go

英國機票 [複製鏈接]

引用:猶豫不決,到今天才出兩套來回國泰,加埋稅

原帖由 f.choi 於 16-07-06 發表
猶豫不決,到今天才出兩套來回國泰,加埋稅都要$29000😓
9月出發,12月回程
1月出發, 7月回程
無辦法啦,海鮮價係難預計D

回覆 SYSquare 的帖子

因為...我之前聽講會第一轉會多行李帶;而且12月本來想book 普通票但又好貴;就算倒頭飛都貴;

跟著又見到 AA 個BA 優惠咪打去問下,一問話兩套都差不多三萬;
又 check 過 EK & SQ, 可能我太遲, agent報比我 EK都差不多一萬; SQ萬幾..
左諗右諗咪出咗,CX 學生票囉😓

引用:Quote:原帖由+mlf+於+16-07-05+發表請問各

原帖由 SYSquare 於 16-07-05 發表
訂機票平唔平,有幾個因素:1是你落booking的日期,越遲通常越貴,2是booking class, 因為遲訂,平的位已經 ...
想問係咪在sky scanner格咗價就直接揀最平嗰個click入去買就得? 有啲香港冇聽過嘅agent會吾會吾穩陣? 全部都係即刻俾錢

回覆:f.choi 的帖子

我不嬲都係一年前可以訂第一日巳買直航,BA一般平過CX.但最近,訂5月term break, CX原本700+磅,一跳跳到1800+磅,轉頭又變左500+。
想問下有冇人試過買開學九月份張機票可以買國泰平過一萬?直航。謝謝

引用:Quote:原帖由+SYSquare+於+16-07-05+發表訂

原帖由 hjma 於 16-07-06 發表
想問係咪在sky scanner格咗價就直接揀最平嗰個click入去買就得? 有啲香港冇聽過嘅agent會吾會吾穩陣? 全部 ...
hjma, 我只用skyscanner來check價,從來唔會用不知名的公司買機票,太危險。程序是:我在skyscanner check到價錢e.g. $6000, 我馬上call 航空公司和local agent, 哪兒跟$6000接近,就馬上跟對方落booking。

可否pm agent details.  我連今年開學還未買!thanks.

引用:Quote:原帖由+hjma+於+16-07-06+發表想問係

原帖由 SYSquare 於 16-07-07 發表
hjma, 我只用skyscanner來check價,從來唔會用不知名的公司買機票,太危險。程序是:我在skyscanner check ...
明白晒,唔該

yoyo2103 發表於 16-7-7 15:18

可否pm agent details.  我連今年開學還未買!thanks.
如果買 BA 直航學生票都可以同 BA 電話買,一來可以用 credit card 儲分,如果有 Dah Sing BA Card 可以有 double 分,如果無 BA card 可以用 master card 樂遊賞,買機票可以儲分同有5%現金回贈。

hennyyoyo 發表於 16-7-6 09:52
今年出真係好平!同意你所講,可上網Check價先再打去BA CS問,多數CS個價會平啲。仲有CS有個女仔接聽電話,佢好 ...
BA CS 好好傾果個女仔應該係 Velma Ho,我買機票撞過佢幾次,六月中佢叫我 hold 票先,跟住今次(六月尾)就係佢幫我搶到平機票。我今次先知 HK-LON-HK 機場稅係千幾蚊,但 LON-HK-LON 機場稅係3千幾,我問佢咁其實點買最底,佢話佢計過係LON-HK-LON (倒頭)係平D架。

引用:Quote:hennyyoyo+發表於+16-7-6+09:52+今年

原帖由 basbyy 於 16-07-07 發表
BA CS 好好傾果個女仔應該係 Velma Ho,我買機票撞過佢幾次,六月中佢叫我 hold 票先,跟住今次(六月尾)就 ...
佢真係好好人,又熱心其實下次book機票,可否直接找她接洽呢

引用:Quote:yoyo2103+發表於+16-7-7+15:18+回覆+

如果買 BA 直航學生票都可以同 BA 電話買,一來可以用 credit card 儲分,如果有 Dah Sing BA Card 可以有  ...

醒目開學勳章

引用:Quote:yoyo2103+發表於+16-7-7+15:18+回覆+

如果買 BA 直航學生票都可以同 BA 電話買,一來可以用 credit card 儲分,如果有 Dah Sing BA Card 可以有  ...
請問 master card 樂遊賞要另外登記嗎?

回覆 basbyy 的帖子

多謝你詳細資料,好有用。

hennyyoyo 發表於 16-7-8 07:37
佢真係好好人,又熱心其實下次book機票,可否直接找她接洽呢
可以架,不過如果佢同第二個客講緊就要等一陣,以前有個男仔叫 Andy 又係好好架,我曾經指定搵佢出票。真係好啱,今日好忙,打上去 BA CS 繼續 hold 2月 mid-term break 果張票又係 Velma 聽,佢就提醒我張票做特價做到星期一,我最遲星期一要出票,否則會彈返上原價 7xxx,我呢套票連稅只係 4850 咋,如果明日上午得閑就出埋佢,費時星期一唔記得!

3b 發表於 16-7-8 08:31
請問 master card 樂遊賞要另外登記嗎?
如果你有用開以下銀行 mastercard,就可以上 mastercard 樂遊賞網頁登記入會,喺指定商戶買滿一個價錢就可以申請回贈,BA 票5000樓上就可以有回贈,儲到一定金額就可以換禮品 or 預付咭,我通常換預付咭,然後去大超市買現金券,不過後來計下,如果有 BA Card 用 BA card 買票仲底,因為 BA club 喺 low season 換機票原來好底,萬幾分可以換到一程,我有朋友亦都講其實用千幾蚊加積分換機票仲底,不過我無試過。
用 mastercard 樂遊賞 search 就可以搵到網址

AEON信貸財務(亞洲)有限公司
中銀信用卡(國際)有限公司
中國建設銀行(亞洲)股份有限公司
星展銀行(香港)有限公司
大新銀行有限公司
富邦銀行(香港)有限公司
恒生銀行有限公司
上海商業銀行有限公司
渣打銀行(香港)有限公司
香港上海滙豐銀行有限公司
永隆銀行有限公司

引用:Quote:hennyyoyo+發表於+16-7-8+07:37+佢真

原帖由 basbyy 於 16-07-09 發表
可以架,不過如果佢同第二個客講緊就要等一陣,以前有個男仔叫 Andy 又係好好架,我曾經指定搵佢出票。真係 ...
佢地肯幫多步,真係慳番唔少

引用:Quote:3b+發表於+16-7-8+08:31+請問+master

如果你有用開以下銀行 mastercard,就可以上 mastercard 樂遊賞網頁登記入會,喺指定商戶買滿一個價錢就可 ...
學到野

醒目開學勳章

引用:Quote:3b+發表於+16-7-8+08:31+請問+master

如果你有用開以下銀行 mastercard,就可以上 mastercard 樂遊賞網頁登記入會,喺指定商戶買滿一個價錢就可 ...
好詳細呀!我之前申請了AE x CX聯營咭, 看來要申請埋大新xBA咭, 盡量儲分換機票

basbyy 發表於 16-7-7 23:17
BA CS 好好傾果個女仔應該係 Velma Ho,我買機票撞過佢幾次,六月中佢叫我 hold 票先,跟住今次(六月尾)就 ...
我都有幸遇過Velma Ho,好正,講解好詳細,之後在BA問卷內都有讚過佢,服務一流。但是否可以指定要Velma招呼呢?

亮燈 發表於 16-7-9 19:26
我都有幸遇過Velma Ho,好正,講解好詳細,之後在BA問卷內都有讚過佢,服務一流。但是否可以指定要Ve ...
我經常都撞到佢接我電話,同佢接觸過5-6次。
‹ 上一主題|下一主題