用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣幼兒園
go

青衣幼兒園 [複製鏈接]

青衣幼兒園

今年報幼兒班的媽咪,你地報左那一間,收左未?點解選那間.

學之園 - full了
宏福 -
康傑 - ec822
曹金霖 - (有沒有幼兒班)
聖多默 - (有沒有幼兒班)
英基 - (有沒有幼兒班)

還有沒有其他在考慮?

偉景樓下的那間好嗎?
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

Re: 青衣幼兒園

英基好似有N1, 不過唔肯定.

我的仔仔也是今年入幼兒班.
宏福寄了信來收我個仔, 但我和老公也正猶疑, 因它的地方太少和太舊了, 我們怕他很容易被周圍的事物分心.
而康傑則這個禮拜interview, 再決定, 因我個仔仔在康傑open day 玩得很高興, 而且光線好d.
點解選他們, 坦白說, (1)最重要是近, 因我希望每天返工前送他返學. 你知啦, 落雨天也頗麻煩, 若是在康傑則不用開傘.(2) 就是學費, 宏福$24xx(11期), 康傑$18xx(12期), 而康傑在本區是免費校車, 放學車去我奶奶處也方便.

偉景那間是幼稚園, 所以沒有n-1的.

sarah

曹金霖 - (有沒有幼兒班)
聖多默 - (有沒有幼兒班)
英基 - (有沒有幼兒班)
Kindergarten, no nursery for the above 3

偉景樓下的那間好嗎? 聖公會荊冕堂, kinder also, no nursery.

我同sarahchoi的comment是一樣.因光線,環境,價錢想選康傑.

sarah,
咁你9月會否再報幼稚園?還是若果康傑好會繼續讀3年?你住那兒?

學之園 - full了
宏福 -
康傑 - ec822,sarahchoi

以下全是幼稚園.
曹金霖
聖多默
英基
聖公會荊冕堂

Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

U can add Creative 啟思,都係好多青衣媽咪會選的,佢地有 nursery.

咁邊間幼兒園好d呢? 我囡囡都會讀n1,咁我今年9月係咪就要準備報ga la??? thx
[size=x-small]囡囡於 9:x7 出世~重5lbs13

ec822,

我家住翠怡.
當然仔仔讀得開心我就不轉了, 新環境又要重新適應. 若不好的話, 我可能會考慮去荊冕堂一看(偉景花園), 因他收生的情況也不錯.
補充: 康傑話如果收我個仔的話, 我又決定報讀, 在開學前有兩個星期六有免費堂上.(好似試讀)
希望對你有幫忙啦 !

sarah

UPDATE

學之園 - full了,不過致電佢話可以後補.
宏福 - 校園細,REPUTATION好.
康傑 - $1900學費.光線夠.有免費青衣區內SHUTTLE.來年有英語老師.

以下全是幼稚園.
曹金霖
聖多默
英基 ,太貴啦....成幾萬元一年!
聖公會荊冕堂

我揀 宏福因為有 International,

ESF 冇 N1 GA???我仲諗住擇ESF ><"
[size=x-small]囡囡於 9:x7 出世~重5lbs13

我都想個仔讀宏福, 出年8月佢就2.5yr old, 不過好似要今年就報名? 有無人的小朋友是讀緊的? 好唔好? Many thanks!

我個仔上個月去報今年9月宏福都仲有位.不過你可致電去問下幾時報.

要注意,宏福幼兒園校舍較細,暗一點.

或者,你可同bb報他的親子班,是18個月開始.現在要報,waitlist到你時就18個月,咁你可多d認識校舍.

至於老師,我不知親子班是否就是n1的老師,若是,都幾好,nice.

我最後是選了康傑.

sarah
你報了康傑嗎?還是另外的學校?

我亞仔9月2號開始讀康傑啦.不知會否是同學?
你個是仔定女,幾時出世?

Dear ec822,

我最後選了康傑, 我的也是仔仔, 他03年2月出世, 算是大B了, 讀n1, 我們該是同學仔吧 !

上星期六的預備班好熱鬧呀 ! 你和仔仔有去嗎 ? 我仔仔是綠色車仔的那班, 那個王主任我覺得她教得也不錯呢 !
因仔仔是第一堂, 整體上總算ok啦 ! 雖然不是積極參與, 但他十分好奇的在看, 也沒有哭著要走. 你呢 ? 感覺如何 ? 仔仔適應好嗎 ?
有空交流一下看法.

sarah

sarah
我有去呀!是紫組.其實表姐都是同一學校,佢是王主任那組呀!

我下次7/9沒有空,會是爸爸或麻麻帶.
咁我仔仔,你仔仔同表姐就係同學啦!yeah!

不過,我會9/2號先上課,因要夠2歲先返得,但8月就會返兩天開學,之後就9月先正式上課!

仔仔都ok啦...不過就對個韻律操不耐煩,扭抱...
‹ 上一主題|下一主題